För andra gången i ordningen har Akavia släppt en hållbarhetsredovisning. ”Med ansvar och ambition – Akavias medlemmars bidrag till en hållbar framtid” är en summering av de insatser för en hållbar samhällsutveckling som du genom ditt medlemskap drivit under 2023.

Hållbarhetsredovisningen lyfter Akavias aktiva roll och tydliga ansvar för sociala förhållanden, antikorruption, mänskliga rättigheter och miljömässig hållbarhet. Den fördjupar också hur förbundet bidrar med enskilt stöd, som professionsexpert, som konstruktiv arbetsmarknadspart och som stark röst i samhällsdebatten.

I linje med det ansvar och den ambition som kännetecknar Akavias medlemmar har förbundet valt att göra mer än vad lagen kräver. Redovisningen utgår från de hållbarhetsupplysningar som anges i årsredovisningslagen, trots att Akavia formellt inte omfattas av ÅRL 6:10-12. Hållbarhetsredovisningen finns på akavia.se.

Inom statlig sektor deltog Akavia i förhandlingar om förändringar i pensionsavtalet och utvecklandet av löneavtalet. På den kommunala och regionala sektorn har Akavia på ett avgörande sätt bidragit till att genomföra den första partsgemensamma utvärderingen av löneavtalet. I slutet av året deltog Akavia också aktivt i förberedelserna för avtalsförhandlingarna som avslutades i mars 2024. Inom privat sektor omförhandlade Akavia, som part med andra Sacoförbund, 26 kollektivavtal på central nivå.

Tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlade Akavia med Klarna om kollektivavtal. Förhandlingarna avslutades i oktober varpå Unionen och Sveriges Ingenjörer varslade om stridsåtgärder mot Klarna. Akavia deltog inte i konfliktvarslet eftersom medlemmarna önskade andra metoder för att komma framåt i frågan. I början av november meddelades att Klarna från och med den 1 januari 2024 omfattas av kollektivavtal med bland andra Akavia genom att de valde att bli medlem i Bank-
institutens arbetsgivareorganisation, BAO.

Akavias årsredovisning, som finns att läsa i sin helhet på Mina sidor på akavia.se, sammanfattar förbundets verksamhet och insatser under förra året. Akavia finns till för att stärka medlemmens utveckling, inflytande och profession. Det har varit styrande i den avtalsrörelse och de förhandlingar som präglade 2023.

Som medlem kan du läsa och ta del av årsredovisningen i inloggat läge via Mina sidor.

Läs också: Akavias hållbarhetsrapport: ”Vi bryter ny mark för en hållbar framtid”