Akavias kärnfrågor för samhällspåverkan
Här har vi samlat inspiration, information och kunskap kring de kärnfrågor som fackförbundet Akavia driver för sina medlemmar.
Artiklar om frågor som Akavia driver för samhällspåverkan
Fackets krav: ”Behandla rättsväsendet som en helhet”
Ena året är det en myndighet i rättskedjan som är i centrum för politiken, andra år är det en annan. Utökade arbetsuppgifter och nya metoder är dock inte detsamma som ökade resurser. – Det behövs en långsiktig styrning av rättsväsendet. Dagens ryckighet ställer till med stora problem, säger Anna Nitzelius som är sakkunnig på Akavia.
Arbetsvillkor för domare - en fråga om rättssäkerhet
Arbetsvillkoren behöver bli bättre för att det ska bli lättare att rekrytera nya domare. Det menar Elisabeth Åberg som är ordförande i Saco-S Domstol.
Rättssäkerheten under press
Organiserad brottslighet och gängskjutningar driver fram snabba lagändringar. Under den senaste mandatperioden har regeringen tagit initiativ till över 60 straffskärpningar och gett polis och åklagare nya verktyg. Men – vad händer med rättssäkerheten när långsiktighet och helhetssyn får stå tillbaka? Akavia Aspekt har granskat anslagen till rättskedjans instanser.
Lee Wermelin: Nu måste vi förvalta den digitala omställningen
Ur pandemin kommer den forcerade digitala omställningen som sannolikt hade kostat svenska samhället enorma summor om den skulle ha kompetensutvecklats fram, men nu krävs förvaltning för att få bestående effekter, skriver Akavias styrelseordförande Lee Wermelin i sin krönika.
Akavia efterlyser åtgärder för ökad trygghet
Många inom den offentliga sektorn känner sig otrygga i sina jobb. Akavia efterlyser en palett av åtgärder för att situationen ska förbättras.
”Stödet till förtroendevalda ska bli ännu bättre”
Nytt mentorskapsprogram, utökade nätverksmöjligheter och snabbare rådgivning. Fackförbundet Akavia har inlett en satsning för att utveckla och förbättra stödet till lokalt förtroendevalda. ”De lokalt förtroendevalda är kärnan i vår verksamhet och därför vill vi erbjuda dem den bästa servicen”, säger Jenny Rosén, samordnare på Akavia.
”Viktigt att ha policy för nolltolerans”
Arbetsgivare är skyldiga att försöka förebygga hot, våld och trakasserier mot medarbetare. – Det är viktigt att arbeta löpande med dessa frågor och inte bara när något har hänt, säger Anna Nitzelius som är sakkunnig på Akavia.
Unikt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer
Akavia och Almega Tjänsteföretagen har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer. Avtalet är anpassat efter branschens särskilda förutsättningar som ofta präglas av hög arbetsbelastning, korta tidsramar och affärsmodeller med delägarskap.
En av fyra medlemmar utsätts för hot eller trakasserier på jobbet
Var fjärde Akaviamedlem som arbetar inom vissa kommunala och statliga myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier på jobbet under de senaste två åren. Mest utsatta har anställda inom Kronofogden och Migrationsverket varit. – Nu krävs det åtgärder, säger Akavias ordförande Lee Wermelin.
Akavia vann tvist om provision i domstol
Efter fyra års kamp fick juristen sin uteblivna provisionslön från arbetsgivaren; Akavias rättshjälp spelade en tung roll när medlemmen vann tvistemålet. – Jag hade nog inte vågat gå till domstol utan rättshjälp och därmed riskerat att tvingas betala flera hundratusen kronor i rättegångskostnader, säger han.
Spelet om den svenska modellen
Arbetsrätten har blivit en av de hetaste politiska frågorna. Las-utredningen har lett till en långdragen debatt där flera partier hotat med misstroendeförklaring. Samtidigt är arbetsmarknadens parter överens om att lagstiftningen behöver moderniseras. Vad händer med den svenska modellen?
Stort behov av byråkrater framöver
Offentlig sektor kommer att ha stora behov av att anställa akademiker de kommande åren. Med projektet ”Det våras för byråkraten” vill Akavia synliggöra roller och utmaningar samt fördelar med en karriär inom stat, kommun eller region. Förutom trygga anställningar och bra villkor handlar det om karriärmöjligheter och att få göra skillnad för andra människor.
Studenter kräver mer lärarledd tid
Inför Sacos studentrådskongress motionerar Akavias studerandesektion om mer lärarledd undervisning i samhällsvetenskapliga högskoleutbildningar, och att det ska bli enklare att komplettera utländska examina.
Hans roll är att få upp studenternas frågor på agendan
Akavias studerandesektion har fått sin första ordförande. Gösta Lundström är nygammal inom fackligt styrelsearbete. En av studenternas viktigaste frågor just nu är den föränderliga arbetsmarknaden, menar han.
Tre av fem medlemmar kan inte påverka sin lön
Många anser att de har små möjligheter att påverka sin lön.– Det är ett underbetyg till löneprocessen, säger Mikael Andersson som är förhandlingschef på Akavia.