Hur säkrar man en kompetent styrelse i sin lokalförening? Det är den brinnande frågan för de ledamöter som ingår i valberedningarna.

Dessa personer väljs årligen av medlemmarna i lokalföreningen på respek­tive arbetsplats och åläggs uppdraget att nosa fram kandidater till en ny styrelse inför nästa årsmöte. För den som är ny i rollen kan det vara välkommet med vägledning i hur man förvaltar uppdraget och går tillväga rent praktiskt. Därför håller Akavia två gånger om året en valberedningsutbildning för förtroendevalda runt om i landet. Utbildningen är frivillig och äger rum digitalt på videolänk under en för- eller eftermiddag.

Zarina Musa

– Syftet är att våra förtroendevalda ska känna sig trygga i sina roller som valberedare och ges de rätta verktygen. Vi går in på hur arbetsprocessen ser ut och hur man kan tänka inför nomineringen av kandidater för att verkligen få rätt person på rätt plats och samtidigt försöka hitta en blandning av personligheter, bakgrunder och kompetenser, säger Zarina Musa, förhandlare på Akavia som var med och höll i den senaste utbildningen.

En av deltagarna var Tomas Kjerf, utredare vid statliga Ekonomistyrningsverket där han även sitter i styrelsen för lokalföreningen Saco-S. I början av året blev han även invald
i valberedningen för den statliga sektionen på Akavia. Uppdraget delar han med fyra andra förtroendevalda.

Tomas Kjerf Foto: Martin Stenmark

– Jag var intresserad av det praktiska, hur man kan organisera och underlätta arbetet optimalt. Att delta i Akavias olika utbildningar är ett sätt för alla förtroendevalda att hålla sig ajour med sitt uppdrag. Det är aktuellt oavsett om du är förtroendevald för första gången eller, som jag, närmar dig pensionen, säger han.

Vilken betydelse har valberedningen för det fackliga arbetet?

– Valberedningen är en del av en organisation som bygger på demokrati. Medlemmarna ska kunna ha förtroende för att valberedning­en har gjort sitt bästa för att hitta de lämpligaste kandidaterna till styrelsen. Sedan är det medlemmarna som på stämman fattar beslutet. Att få vara en del av den processen är väldigt stimulerande på ett personligt plan. Jag rekommenderar alla att testa.

Läs också: Så blir du styrelseledamot: ”Våga sticka ut hakan”