Snart går sommaren mot sitt slut. Den gick fort även i år. Så är det alltid. Men man får ha förtröstan, det blir sommar igen.

Jag vet inte om sommaren är den bästa tiden på året. Våren har ju sina fördelar eftersom det är då ljuset och värmen gör sitt intåg, men något som gör sommaren speciell är möjligheten att samla kraft och energi.

Under sommaren kommer man ifrån vardagsrutinerna och hinner leva lite friare och lite mer. Det finns tid att umgås med familj och vänner, och man hinner samla tankarna och reflektera över sådant som vi vanligtvis inte får tid till. För egen del passade jag på att paddla kajak, ta lite längre löpturer och ta en och annan sväng med motorcykeln.

Resultatet blev att jag nu känner mig laddad med ny energi och vill komma i gång igen. Kanske känner du likadant. Vad kan då vara bättre än att investera den nyvunna energin i sig själv?

Använd kraften till kompetensutveckling, lär dig något nytt på jobbet, gå den där kursen du varit nyfiken på, läs den där boken eller lyssna på podden som du tror kan ge dig ny kunskap och nya perspektiv. Nu har du möjligheten. Snart äts dina nyvunna sommarkrafter upp av samma gamla tidstjuvar och när hösten kommer brukar i alla fall jag så smått falla i en prestationsmässig dvala.

Sommaren må gå mot sitt slut, men där något slutar tar något annat över. Låt det nya som tar över inte vara energidränage och höstapati, utan kunskapstörst och nytänkande, och skulle krafterna inte räcka denna gång, kommer nya chanser. Det blir sommar igen.

Läs också: Och däremellan kommer pasta

Läs också: Vad vore världen utan samhällsvetare?

Hans Franklin, förhandlare / rådgivare svarar på en medlemsfråga

Hans Franklin är en av Akavias förhandlare / rådgivare samt biträdande förhandlingschef.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.