Ett av det finaste uppdrag man kan ha är att få representera andra i en demokratisk organisation, såsom Akavia är. Våra medlemmar måste kunna lita på att den kunskap, äkthet och empati som finns samlad i förbundet leder till beslut som gynnar dig
i framtiden. Ett av Akavias värdeord är just kunskap. Det innebär att vi tar beslut baserade på evidens och vetenskap i stället för på magkänsla och tyckande.

Det finns dock en hel del utmaningar i detta. Vi vet att ny teknik, som AI, kan utnyttjas för såväl goda som dåliga syften och vi har anledning att oroa oss för en utbredd faktaresistens. Akavias vaccin och bidrag är att vi litar på kunskap och fakta, inte på åsikter och information från källor som vi inte kan bedöma utan referens till någon erfarenhet. Vi är många som har olika infallsvinklar, som besitter kunskap och som vågar ifrågasätta.

Just eftersom vi är så många som engagerar oss centralt och lokalt, som är kontaktpersoner, som sitter i representantskap och som deltar i forum och olika råd, ökar möjligheterna att ta välgrundade beslut.

Att vara kunskapsfokuserad innebär inte att vara bergfast övertygad, utan att utifrån de fakta som finns att tillgå fatta det mest välgrundade beslutet. Man brukar ju säga att en kedja aldrig är starkare än dess svagaste länk. Ju fler vi är som tillför insikter, desto starkare blir kedjans länkar.

Den demokratiska organisationens uppdrag är nu inte bara att ta in kunskap. Vi behöver tillsammans försvara vårt förhållande till kunskap, för det krävs djup sådan, stödd av både forskning och evidens för att veta när och hur man kan förenkla och förklara det komplexa. Det är vår samlade och gemensamma uppgift som Akavia-medarbetare, förtroendevalda och medlemmar att våga och orka ta hissen upp och ner i diskussioner och att fortsatt sträva efter att alltid sätta kunskapen först.

Läs också: Hur intresserad är Storebror av vår tillit?

Läs också: Hållbar träning är den som blir av

Läs också: Bra arbetsmarknad för nyexaminerade akademiker