Väsbyhem genomför just nu en digital hälsoutmaning i samarbete med Twitch för att stärka den mentala och psykiska hälsan hos företagets chefer och anställda. Utmaningen pågår i sex veckor och aktiviteterna registreras i en app. På Lucia ska en vinnare koras.

— Vanligtvis har man fokus på den fysiska hälsan vid utmaningar. Det ingår naturligtvis också, men nu när hemarbete fortsätter och vi går in i en mörkare tid behövs något peppande, med fokus på psykisk hälsa, säger Harminder Mankoo, HR-ansvarig på Väsbyhem.

Vissa chefer är lagledare och ska peppa och motivera lagkompisarna lite extra.

— Vår digitala hälsoutmaning har väckt ett otroligt engagemang. Vi är för tillfället uppe i 70 procent aktiva deltagare. Det är jätteuppskattat och kul.

Fler aktiviteter än bara rörelse ska skapa gemenskap på jobbet

Syftet med utmaningen är att skapa gemenskap genom att i lag samla ihop poäng och motivera varandra. Man kan bara komma upp i ett visst antal poäng per person vilket gör att en lagdeltagare inte kan bära upp ett helt lag utan det är hela lagets insats som räknas.

Läs också: Framgångsrika ledare bygger tillit

— I utmaningen finns aktiviteter som passar alla, allt från att ta en promenad till att ringa en vän eller kollega, lägga ifrån sig mobilen innan läggdags eller att sova minst sju timmar.

Av de runt 80 anställda är lite över hälften tjänstemän, som nu i stor utsträckning jobbar hemma. Men även en del kollektivanställda som bor i Väsby utgår hemifrån.

— Det som är bra med utmaningen är att alla kan vara med på lika villkor, oavsett om de arbetar på kontoret eller hemma och att vi kan boosta varandra, framhåller han.

— Mitt lag har tillexempel skapat en chatt på Teams där vi peppar varandra med bilder. Vi skriver “Ute på lunchpromenad - glöm inte den”, eller skickar en bild på naturen från morgonrundan.

Man kan även samla på sig medaljer utifrån olika teman.

— En vecka hade vi stress som tema. Att skriva ned vad som kan upplevas som stressande och vad man kunde göra åt det gav medalj.

Innan utmaningen startade fick de som ville, svara på en livsstilsenkät. Enkäten besvarades av cirka 60 procent av de anställda. Direkt efter fick de som svarat en personlig rapport med förslag och tips på förbättringar. Efter utmaningen får de samma enkät för att se om det skett en förändring i deras hälsa och beteende. Totalrapporten från livsstilsenkäten kommer delvis att utgöra grunden för företagets fortsatta hälsostrategiska arbete, uppger han.  

Läs också: Skapa ett framgångsrikt ledarskap

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

 

— När utmaningen är avslutad gör vi en utvärdering där vi frågar deltagarna om de vill göra något liknande i framtiden, men detta är bara en liten del av vårt hälsoarbete i coronatider.

Tänkte nytt under pandemin för att skapa gemenskap också på distans

Under pandemin har medarbetarna även kunnat delta på digital pausgympa via Teams, som två medarbetare hållit i. Varje dag klockan nio är det digital morgonfika för dem som vill och på personalkonferensen i mitten av november satsade bolaget lite extra.

— I stället för att ställa in ställde vi om. Medarbetarna kunde se agendan i en app, de fick hem godsaker och julrekvisita med uppdraget att ta en bild med den till appen. Vi skapade en julquizz och hade workshops. Många lämnade konferensen med ett leende på läpparna.

—Trots distansen kunde vi skapa gemenskap. Att få hänga med kollegor och fika betyder mycket. Det var helt fantastiskt lyckat.

Under en paus på konferensen höll en kollega från friskvårdsgruppen i digital pausgympa.

— Det var jättekul att vi kunde se varandra medan vi genomförde övningarna till musiken. Konferensen avslutades med en kort filmvisning med highlights från det gångna året.

Läs också: Så får du team att prestera bättre