Möjligheter som företagare eller konsult
Här hittar du inspiration och tips om hur det är att vara och bli konsult, ta gig-jobb om att prissätta och förhandla lön som konsult eller företagare och om vad du ska tänka på när du driver eget företag.
Bibehåll kreativiteten: tips för hybrida arbetsplatser
Lägg krut på att skapa vi-känsla och arrangera digitala workshops för att dryfta nya idéer och förslag. Det är två tips på hur kreativiteten och innovationsförmågan kan bibehållas på hybrida arbetsplatser, enligt kommunikations- och ledarskapsexperten Antoni Lacinai.
Så får ni företagskulturen att blomstra på en hybrid arbetsplats
En mix av arbete på distans respektive kontor kan innebära utmaningar för företagskulturen. Så här gör några arbetsgivare som lyckats hantera detta.
Entreprenörens bästa råd – tänk på detta när du ska jobba i USA
Många drömmer om att jobba utomlands, men vissa tar ett ännu större kliv – Per Cedergren flyttade till Florida där han driver eget bolag. För Akavia Aspekt berättar han om sina bästa råd till svenskar som vill jaga den amerikanska drömmen och arbeta i USA. ”Det är viktigt att ha ett nätverk”, säger han.
Hur vet jag att jag får ett ärligt svar om hur medarbetarna trivs?
Psykologisk trygghet främjar lärande, ökar prestationerna i arbetsgruppen samtidigt som arbetsmiljön upplevs som god. Det i sin tur ökar möjligheterna till en ärlig dialog på arbetsplatsen.
Vilket ansvar har jag för sjukskriven medarbetare?
Arbetstagare ska ha balans i livet. Ibland kan det ena påverka det andra. Men om en medarbetare drabbas av stressrelaterad sjukskrivning så har arbetsgivaren ett långtgående ansvar för rehabilitering, oavsett anledning till sjukskrivningen.
Därför är lek på jobbet allvar
Han hatar teambuilding men försvarade sin avhandling om lekens betydelse för kreativitet genom att skjuta med färgglada leksakspistoler på sina opponenter. Psykologen Samuel West förklarar varför lek på jobbet skapar innovation. Och vad som krävs för att det inte bara ska bli pinsam pannkaka av alltihop.
De samordnar forskare, politiker och bönder i projekt för livsmedelsproduktion
Marknaden för växtprotein spås öka stort och ”vegokött” kan bli en svensk framtidsbransch. Akavia Aspekt tittar närmare på en grön boom som inte bara lovar nya jobb, utan också lösningar på några av vår tids stora samhällsutmaningar.
Bygga framgångsrikt nätverk som konsult
Att nätverka kan ge en skjuts i karriären eller vara en viktig komponent när du söker ditt första jobb. Men hur man knyter nya kontakter skiljer sig avsevärt mellan olika kulturer. Anna Brattström har i sin forskning studerat nätverkande i Tyskland och USA.
Maximera ditt digitala nätverk
Sedan coronapandemin bröt ut har nätverkandet flyttat till digitala forum. Kommunikatören Karin Zingmark ser att det ökar behovet av kunskap inom just digital kommunikation. – Du vinner både privat och professionellt på att ha ett starkt och stort nätverk, säger hon.
Vad ska jag tänka på när jag startar eget?
Du funderar på om du skulle kunna säga upp dig och bli egenföretagare. Då behöver du läsa ditt anställningsavtal och du måste fundera noga på den lojalitetsplikt du som anställd varit bunden av. Jenny Rosén, förhandlare/rådgivare på Akavia, ger råd till en medlem.
Finns en lag om arbetsbeskrivning?
Det behöver inte finnas arbetsbeskrivningar på jobbet, i alla fall inte om man ska se vad lagen kräver av din arbetsgivare. Akavias förhandlare/rådgivare Caroline Lindeberg svarar på en medlemsfråga.
Anpassa budgeten till osäkra tider
Coronapandemin har skickat många företag rakt ut i dimman. Det är omöjligt att förutse hur utvecklingen ska se ut bara det närmaste kvartalet. Ekonomiforskaren Göran Nilsson ser att många bolag nu väljer att skrota sina budgetar – och det tycker han är helt rätt.
I framtidens styrelser är inte alla stöpta i samma form
Mycket har förändrats sedan Pia Gideon för första gången gläntade på dörren till styrelserummet. En ständigt föränderlig och komplex värld kräver en helt ny typ av styrelse – och det märks. – Det har hänt något, även om det är mycket kvar att göra. Alla är inte längre stöpta i samma form.
Så hittar du rätt affärsängel för din idé
Har du en affärsidé men problem med att ge den vingar? Nu är bästa tiden att leta efter den rätta affärsängeln som kan investera i – och hjälpa – ditt företag. Checklista och tips.
”Jämställdhet skapar affärsvärde”
Andelen kvinnor på ledande poster i små och medelstora svenska bolag har nu nått 30 procent. Det visar Grant Thorntons årliga jämställdhetsrapport Women in Business. ”En viktig milstolpe, men det går enligt mig ändå för långsamt att nå bättre balans i styrelser och ledningar”, säger bolagets vd Anna Johnson.
Får chefen delegera arbetsmiljöansvar till dig?
Du har en chefsposition, men har din chef rätt att delegera arbetsmiljöansvaret till dig? Akavias förhandlare/rådgivare Per Fyhr svarar på en medlemsfråga.
Avhandling: ”Kvinnan blir en buffertzon för den företagande mannen”
Kvinnor som lever ihop med företagande män axlar ett större ansvar i hemmet och bidrar ofta med kapital vid uppstarten. Trots att kvinnornas dolda arbetsinsatser är centrala för dessa företags fortlevnad och framgång är kvinnorna sällan delägare i bolagen, som dessutom ofta beviljas offentliga medel via innovationssystemet. Det framgår av forskaren Matilda Erikssons avhandling om det manliga entreprenörskapets osynliga kvinnor
Unga ser sig som entreprenörer
Ett nytt centrum för innovation och entreprenörskap startar vid Göteborgs universitet. Samtidigt visar en ny undersökning att unga anser sig ha bättre förutsättningar för entreprenörskap än tidigare generationer.
Growth mindset: Banken som satsar på mänsklig tillväxt
Ledningen på Landshypotek Bank använder ett förhållningssätt som inspirerats av growth mindset. Fokus är att medarbetare bör utvecklas inom flera olika områden för att verksamheten ska växa och hitta nya affärsmöjligheter.
Kan man ha bättre villkor än vad kollektivavtalet ger?
Det är ganska vanligt att arbetsgivare säger att de avtal de har inte omfattas av kollektivavtalet, men att villkoren är likvärdiga eller bättre. Men kan det verkligen stämma? David Dahllöf, förhandlare/rådgivare på Akavia reder ut en vanlig medlemsfråga.
Så byggde de en ny styrelse
Högt i tak, en väl insatt styrelse och engagemang. Det är några av nyckelorden i Saco-S nya styrelse vid Kundmötesavdelningen på Skatteverket. – Vi är stolta över att det har gått så bra, säger Eleonor Johansson, ordförande.
Mindre vinst för vartannat företag
Det gångna året har varit en prövning för de flesta. För många företag har pandemin inneburit omställningar både när det gäller hur man arbetar, men också med vad och för vem. Men trots digitalisering och nya affärsupplägg går vartannat företag bakåt.
Kollektivavtal ger mer pang för pengarna
Gemensamt förhandlade försäkringar och pensionsplaner ger, som ett konkret exempel, mer pang för pengarna. Framför allt blir kollektivavtalets ordning och reda – med dess trygghet och förutsägbarhet – extra angeläget när omvärlden skakar till, skriver Magnus Hedberg, vd för Akavia i sin krönika.
Fyra sätt att behålla sin personal
I många branscher är det arbetstagarens marknad just nu. Det innebär att risken att bli av med värdefull personal ökar i takt med att rekryterare tjuvjagar bland dina anställda. Den som vill behålla sin personal bör därför agera innan det är för sent.
Lättare för företagare få lån i norr
Möjligheten för små och medelstora företag att få finansiering genom banklån skiljer sig mellan olika regioner, oavsett kreditvärdighet. Svårast är det i Blekinge.
Förtidspension bland egenföretagare är önskvärt
Andelen företagare som planerar att gå i pension före 65 års ålder har ökat under de senaste två åren. Skattefördelar och covid kan ligga bakom trenden, säger en ekonom.
”Klimakteriesäkra arbetsplatserna”
Klimakteriet kan innebära svårigheter för många kvinnor på arbetsplatsen. Men det behöver inte vara så. Ökad kunskap, flexibla arbetstider och friskvård kan förändra situationen. Partille är första kommun i landet med att klimakteriesäkra sin arbetsplats.
”Det passiva destruktiva ledarskapet kan göra mest skada”
Medarbetarnas prestation, motivation och hälsa kan få sig en rejäl törn av ett negativt ledarskap. Och ofta är det den passiva formen av destruktivt chefskap som åsamkar mest skada, berättar forskaren Maria Fors Brandebo för Akavia Aspekt. Hon har utvecklat ett verktyg som ska underlätta upptäckten av destruktiva ledarskap på arbetsplatsen.
Jag ska leda förändringsarbetet –men riskerar mitt eget jobb
Du ska leda förändringsarbetet på din arbetsplats. Samtidigt som du ska vara lojal mot din arbetsgivare för att skapa en ny organisation så är risken stor att du behöver organisaera bort din egen tjänst. Hur ska du göra? Rådgivare/förhandlare Anna Westling svarar på en utmanande medlemsfråga.
Entreprenören Siduri Polis 10 råd för att lyckas i en vit värld
Hon startade företag som 17-åring och har fått epitet som superentreprenör och digital inspiratör. Siduri Poli är aktuell med boken Hur du lyckas i en vit värld och tror att ny teknik kan stärka både inkludering och demokrati.