Meg Tivéus är inte bara en välkänd företagsledare utan också en av näringslivets mest erfarna och namnkunniga styrelseproffs. Akavia Aspekt har intervjuat henne.

Sedan 2004, då hon som 61-åring slutade som vd för Svenska Spel, har hon ägnat sig åt styrelsearbete på heltid.

– Jag ville göra något annat när jag slutade på Svenska Spel och var inte redo för en ny operativ position. Jag bestämde mig för att satsa på en styrelsekarriär, men jag hade redan tidigare haft ganska många sådana uppdrag. Ett av mina första var på Kommentus, kommunernas inköpsorganisation, dit jag rekryterades efter att de hade sett min kompetens som inköpsdirektör inom Åhléns-koncernen. Det var på 80-talet och en ny erfarenhet för mig. Man skulle inte vara operativ utan diskussionspartner och ha konstruktiva synpunkter på väl genomarbetade förslag, med mera. Det var inte helt lätt, säger Meg Tivéus.

Hur stor betydelse har din operativa erfarenhet haft för din styrelsekarriär?

Meg Tivéus– Jag upplever att det är viktigt att ha jobbat operativt om man ska bli attraktiv som styrelseledamot. Mitt första uppdrag för ett börsbolag, Swedish Match, fick jag tack vare min operativa erfarenhet. Det krävs ju mycket erfarenhet för att komma in i styrelsen hos de större börsbolagen.

Cloetta, Billerud, Endomines, Folktandvården Stockholm och Solhagagruppen. Det är bara ett axplock av de verksamheter där Meg Tivéus har varit invald i styrelsen. Idag har hon ett tiotal uppdrag varav fem för kommersiella bolag, däribland Arkitektkopia och Close samt de noterade bolagen Irisity och Inzile. Hur har hon då gjort för att hinna med alla styrelseåtaganden?

Läs också: Pia Gideon - en av få kvinnor i börsstyrelse 

– I grund och botten måste man vara intresserad av bolagen och deras utveckling. Sedan har man olika roller i olika styrelser. Jag blev invald i Billerud tack vare min kunskap om pappersindustrin från Modo och Holmen. Till Cloetta valdes jag med anledning av min generella företagskunskap. Den operativa erfarenheten gör det enklare att följa med bolagen som styrelseledamot, säger hon och tillägger:

– Sedan ska man ha stor respekt för att det ändå tar minst ett år att lära sig ett bolag: vad det har för utmaningar och styrkor. Som styrelsearbetare måste man också hänga med i tiden. Det gör jag idag genom att lyssna på digitala föreläsningar om olika frågor och prata med kompisar som sitter i styrelser.

Läs också: Hon tar dig in i stängda rum

Vilket är ditt främsta råd till aspirerande styrelseledamöter?

– Att gå en utbildning, till exempel via Styrelseakademien eller andra aktörer. Då får man kunskap om vad som krävs för att bli och vilket ansvar man har som styrelseledamot. Dessutom kan man via sådana organisationer hitta en del uppdrag. Jag tycker också att man verkligen måste fundera på vad man kan bidra med i en styrelse. Jag har märkt att folk kan ha en romantisk inställning som handlar om att styrelseledamot är något man bara är, men det är ju ett arbete där man behöver kunna göra nytta.

Andelen kvinnor i svenska börsbolagsstyrelser har ökat stadigt och låg 2019 på 37,5 procent, enligt sajten Ekonomifakta. Vad anser du behöver göras för att andelen kvinnor i styrelserna ska öka ytterligare?

– Jag tycker verkligen att det har gått framåt vad gäller börsnoterade bolag. Däremot är det långt kvar i mindre bolag, där har trycket varit mindre. Här borde organisationer som Företagarna göra något.

Meg Tivéus
Född:
1943
Bor:
Stockholm
Bakgrund: Haft ledande befattningar inom bland annat Åhléns, Holmen, Posten och Svenska Spel. Har varit styrelseledamot och styrelseordförande för en rad verksamheter, såsom Billerud, Cloetta och Swedish Match.
Gör: Styrelseledamot för bland andra Arkitektkopia, Alla kvinnors hus, Inzile och Irisity. Dessutom är hon  ordförande i Close och Vadstenaakademiens vänförening.

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm. Studier i psykologi, sociologi och medicin.