Aaron Kroon är 21 år gammal när han söker ett jobb som chef på ett företag i Stockholm. Han har de kvalifikationer som efterfrågas och intervjuerna har gått utmärkt. Han får jobbet. På väg att skriva avtal och träffa nya kollegor får han plötsligt ett samtal från rekryteraren som meddelar att ”det har kommit fram att du är gay”.

Hon berättar att ledningen förvisso inte har några problem med det, men att organisationen inte är redo. På mindre än en minut har drömmen gått i kras.

– Det var ett väldigt tufft slag där och då, men det kickstartade också min vilja att krossa glastak.

Händelsen tjänar som utgångspunkt i Aaron Kroons nyutgivna ledarskapsbok All inclusive, där han diskuterar betydelsen av ett inkluderande ledarskap. På samma sätt utgör den även fundamentet för hans engagemang för jämställdhet och jämlikhet inom bolagsvärlden. I dag är det 24 år sedan incidenten och mycket har hänt sedan dess.

Eller har det? Om man ser till hur bolagsstyrelser marknadsför sig som arbetsgivare i dag så framträder, med få undantag, en bild där mångfald och inkludering är högt prioriterade frågor.

Aaron Kroon ser en annan verklighet än den som kablas ut i rekryteringsannonserna. Han har jobbat som ledare inom tech-, media- och försäkringsbranschen i över 25 år. I dag är han författare och ledarskapskonsult och utbildar bolagsledningar i hela Norden i mångfald och inkludering.

Aaron Kroon

– Det har inte hänt så mycket som man kanske kan tro. När jag började min karriär insåg jag snabbt att jag var den enda mörkhyade, men också den enda öppet homosexuella personen bland mina chefskollegor.

Aaron Kroon menar att det finns en tröskel inför att ta upp de här frågorna.

– Jag ser en vilja att försöka, men också en viss rädsla för att trampa snett.

Aaron Kroon tror dock inte att det enbart handlar om rädsla, utan lika ofta om en brist på kunskap och livserfarenhet av att umgås med folk från andra grupper än den egna.

– Ibland finns också ett visst ego inblandat i ledarskapet, där man sätter sig själv på en piedestal och rekryterar kandidater som liknar en själv. Jag efterlyser en ny typ av ledarskap i svenska företag där man i första hand ser mångfald och inkludering som en möjlighet, inte ett krav. För den här beröringsskräcken leder till en passivitet som inte är bra för någon.

Ett av Aaron Kroons huvudbudskap i All inclusive är att företagsledningar behöver bli bättre på att koppla mångfald och inkludering till affärsnyttan, en aspekt han tycker att vi talar alldeles för lite om. För, argumenterar han, det finns många skäl att ha en balanserad demografi i ledningsgrupperna. De två främsta är progression och innovationskraft.

– I min värld behöver man utmana befintliga sätt att göra saker, och det händer sällan när man sitter i en ledningsgrupp där alla tänker likadant.

Aaron Kroon beskriver det han kallar för ett inkluderande ledarskap och hur det skapar vinst, för utan den erfarenhet och kunskap som bredare representation medför menar han att viktig förståelse för den egna marknaden förloras, men icke inkluderande ledarskap drabbar även kompetensförsörjningen.

– Upp till 80 procent av den yngre befolkningen är beredda att välja bort arbetsgivare som inte är inkluderande. Vill vi ha de bästa talangerna måste vi vara genuina i vårt engagemang.

Men, menar Aaron Kroon, för att leda andra behöver man också leda sig själv, och det innebär att ha modet att våga stå upp och bryta bakåtsträvande affärskulturer, och i stället vara vad Aaron Kroon kallar ”allierad” med sina kollegor.

– Att var allierad innebär att man funderar på vilka privilegier man har och hur man kan hjälpa och stötta kollegor som inte delar de privilegierna.

Aaron Kroon återvänder till telefonsamtalet från rekryteraren och hur han hanterade det faktum att han valdes bort på grund av sin sexualitet, för just där och då fanns ingen att vända sig till varken inom näringslivet eller den gaykrets han rörde sig i. Saknandet av det stöd han själv behövde gjorde att han bestämde sig för att vara den personen för andra.

– Kamp och aktivism kan se ut på många sätt. Man kan stå på barrikaderna, men man kan också sitta i ledningsrum. Jag gör det här för att visa att representation spelar roll både för människor och tillväxt. Att minoriteter inte hittar någon att prata med om vad de utsätts för inom näringslivet är tyvärr en sanning ännu i dag. Jag är stolt att vara den förebild som jag själv saknade.

Grundprinciper för inkluderande ledarskap

  1. Empati. Empati är att vara lyhörd för vad medarbetaren behöver i stunden, förmågan att sätta någon annans känslor i första rummet och vara bekväm med det obekväma. Empati kräver inte nödvändigtvis stora gester, utan ibland kan det räcka med att just lyssna, med nyfikenhet och medkänsla.
  2. Nyfikenhet. En inkluderande ledare investerar tid i att interagera med sitt team och lyssna på deras tankar och idéer. När dina medarbetare väljer att dela sina åsikter, insikter, idéer och berättelser med dig, då har du skapat en kultur där nyfikenheten skapar tillit, och tillit är en fantastisk grogrund för affärsmässig framgång.
  3. Självinsikt. Tänk att gå till jobbet varje dag i tron att man uppfattas som en trevlig, inkluderande ledare som alla vill vara omkring, när sanningen kanske är den motsatta. Den enda anledningen till att man inte vet om det är att man aldrig har brytt sig om att fråga eller lyssna. Självinsikt kan vi nå på många sätt: vi kan regelbundet reflektera över vårt eget beteende och hur det kan påverka andra.
  4. Mod. En inkluderande ledare kommer att hamna i situationer som kräver mod, och mod i vardagen kan innebära att vara öppen med sin egen historia och identitet, våga ta ställning, stå upp mot orättvisor på arbetsplatsen och våga utmana konsensus.

Läs också: Så hindras chefer av könsstereotyper

Läs också: Diskriminering i arbetslivet

Läs också: Hjärnan är hemligheten: Bli en smartare chef med neuroledarskap