De flesta förbereder sig väl inför en anställningsintervju. Man läser på om företaget, googlar chefen man klär sig för att passa in, meritlistan är uppdaterad och alla referenser är förvarnade. Och fastän man på ett ungefär vet vad de kommer att fråga om, är man ändå inte helt beredd när frågan kommer: vilka är dina styrkor och hur kommer de att hjälpa dig i det här jobbet?
Som i de flesta situationer finns det även här mycket att vinna på att förbereda sig. Läs på om jobbet, och försök lista ut vilka egenskaper och kvalifikationer de egentligen är ute efter. Välj ut konkreta situationer i din tidigare karriär där du använt dessa färdigheter framgångsrikt. Öva gärna in svaren så att du hittar rätt ton, inte för skrytigt, men inte heller för ödmjukt.
Läs också: Så blir du en framgångsrik projektledare
Här är några allmänna svar från Balance Careers om kan anpassas efter dina erfarenheter och det jobb du söker:
- Min väl utvecklade kommunikationsförmåga har hjälpt mig att vara en effektiv projektledare under de senaste fem åren. Eftersom det här jobbet innebär mycket arbete i projektform kommer mina kommunikationsfärdigheter och sociala förmåga att väl till pass.
- Min styrka är att arbeta fokuserat och leverera före deadline. Eftersom det här är en hektisk arbetsplats med många tidskritiska projekt kommer det att vara till stor nytta här.
- Min styrka är organisation. På mitt förra jobb var jag ofta projektledare eftersom jag kunde hantera flera projekt samtidigt, hålla deadlines och följa utvecklingen i varje projekt. Det kommer att hjälpa mig att hålla ordning på alla olika projekt här i rollen som kontorschef.
- Min styrka är att lyssna. Jag lyssnar uppmärksamt och behöver inte få information flera gånger, vilket gör mig mycket effektiv. Att vara en god lyssnare hjälper mig också att motivera mina arbetskamrater, vilket kommer att vara till nytta här i rollen som avdelningschef.
- Min största styrka är min nyfikenhet på andra människor och vad de går igång på. Det hjälper mig att få en personlig relation med kunder och en fungerande dialog. Eftersom ert säljprogram betonar kvalitativa relation kommer jag att passa in perfekt.
Läs också: Het arbetsmarknad när många byter jobb
Den här texten är tidigare publicerad i Civilekonomen den 8 augusti 2019 och skrevs av Björn Englund.
Det här får du som medlem i Akavia
Den här texten har tidigare varit publicerad
Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.
Publicerad