Så hur skriver man ett bra följebrev? Hur kan man skriva ett personligt brev utan att det blir privat? Professionellt, utan att det känns formellt eller klichéfyllt? I en artikel i Fast Company listas  rekryteringsexperternas tolv bästa tips på hur man skriver ett brev som märks.

Läs också: 5 vanliga och svåra intervjufrågor och de bästa svaren

Så skriver du ett personligt brev:

  1. Anpassa alltid. Att använda samma brev till olika jobb är bortkastat. Anpassa brevet till jobbet du söker.
  2. Kom till sak. Undvik inställsamma kommentarer och överdriven tacksamhet för att rekryteraren tar sig tid att läsa ditt brev. Det är deras jobb.
  3. Skapa en kraftfull hälsningsfras. Inte för formell, men heller inte för vänskaplig. Om möjligt, ställ brevet till en person istället för till en generell mottagare, som hela företaget eller HR-avdelningen.
  4. Fånga intresset direkt. Börja inte med allmänna fraser om hur och varför du söker jobbet. Första meningen kan vara allt de läser. Välj gärna en kort personlig anekdot eller upplevelse som sedan i andra meningen leder till varför du är intresserad av jobbet. Lite skryt är heller inte fel. Man kan inleda brevet med ett konkret, aktuellt resultat som känns extra meriterande.
  5. Knyt an till företaget. Nämn tidigt kontakter du haft med företaget eller andra referenser som gör att du är extra insatt i deras verksamhet. Om du saknar sådana är det extra viktigt att läsa på om företaget och försöka hitta en koppling.
  6. Beskriv, istället för att skriv en lista. Du har redan skickat din meritförteckning. Skriv inte en till i brevet, utan försök att visa hur dina färdigheter fungerar i praktiken. Kanske med en kort anekdot om hur dina kunskaper löste ett problem.
  7. Skriv aktivt. Att berätta att du är huvudansvarig för månadsrapporteringen är inte särskilt engagerande. Men att du personligen har utvecklat företagets internkommunikation, vilket fick de här rad positiva effekterna, väcker mer intresse. Visa gärna lite entusiasm, även om du känner dig färdig med det gamla jobbet.
    Läs också: Bästa tidpunkten att skicka in din ansökan
  8. Förklara nyttan. Brevet ska inte handla om hur gärna du vill ha jobbet, att det är ditt drömjobb sedan barnsben, eller något ditåt. Brevet ska istället visa vad du kan bidra med.
  9. Avsluta starkt. Precis som inledningen är slutet viktigt. Det är det sista som fastnar i minnet hos läsare. Fundera ut en mening som sammanfattar vad du kan bidra med på ditt nya jobb.
  10. Var kortfattad.
  11. Korrekturläs noga. Det är väldigt svårt att korrekturläsa sig själv, och stavningsprogram fångar bara upp direkta stavfel. Be någon noggrann person att hjälpa dig, och låt den personen läsa i lugn och ro utan att hänga över axeln. Det kan vara till stor hjälp att få reaktioner från flera läsare innan du skickar brevet.
  12. Undvik klichéer. Även vana skribenter använder ibland klichéer, och för ovana skribenter kan de kännas trygga att ta till. Ta tillfället under korrekturläsningen att hitta klichéer och fundera på alternativa formuleringar.

Ett följebrev är ett bra komplement till meritlistan, och ger jobbsökaren chansen att koppla sin personlighet till sina resultat och meriter. Men det förutsätter att rekryteraren orkar läsa igenom brevet. Så skriv väl.

Så mycket förlorar medlemmarna på obetald övertid

Gratisjobbet
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timma ri veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning. Akavia Aspekts granskning om det obetalda övertidsarbetet publicerades i mars 2021.

Så mycket förlorar du på obetald övertid

Sveriges åklagare är tidspressade

Återkommande övertidsarbete kan vara ett hot mot hälsan

Coronan skapar ökade krav på att kunna stänga av jobbet

Arbetsplatsen där få jobbar övertid