Vilka språkkunskaper är mest efterfrågade på dagens arbetsmarknad?

Vi ställde frågan till Arbetsförmedlingen som lät göra en sökning över platsannonser det senaste året (mars 2023–mars 2024) där språk har angetts som krav. Inte helt otippat hamnar svenska på en ohotad förstaplats. Det angavs i drygt 70 000 annonser, vilket kan jämföras med engelska som krävdes i drygt 20 000 annonser. Därifrån är det ett rejält kliv ner till tredjeplatsen danska med 500 annonser. På topp-tio finns, efter de nordiska språken, även kinesiska och arabiska följt av franska och tyska.
Michaela Briland– Det är tydligt att svenska är det språk som efterfrågas först och främst. Sedan måste man komma ihåg att alla arbetsgivare inte lägger in språk som krav eller merit i annonsen. Min bild är att det ofta förutsätts att de arbetssökande till kvalificerade jobb har en bra nivå i både svenska och engelska. Om en arbetsgivare skriver sin annons på engelska är det i regel underförstått att goda engelskkunskaper krävs för jobbet, säger Michaela Briland, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.


Vad tänker du om att kinesiska och arabiska kommer före såväl franska som tyska och spanska?


– Man måste sätta det i perspektiv. Under perioden för vår sökning fick vi in närmare en miljon platsannonser. Av dessa hade 162 kinesiska och 160 arabiska som krav. Det är ändå förhållandevis få. Men en anledning skulle kunna vara att vissa företag gör affärer med Kina och att arabiska har blivit alltmer värdefullt i serviceyrken med mycket kundkontakt.


På vilket sätt kan man framhäva sina språkkunskaper när man söker jobb?


– I en rekryteringsprocess ingår det inte sällan att du skickar in personligt brev, betyg och i vissa fall att du gör olika tester. Där har du möjlighet att visa din språknivå i svenska eller engelska. Andra språkkunskaper kan man lyfta fram i sitt cv. Kanske kan du teckenspråk, har pluggat i Spanien eller på eget bevåg har lärt dig grunderna i kinesiska. Det är sådant som kan vara meriterande och få dig att sticka ut från mängden, inte minst om du är nyutexaminerad och inte har så mycket arbetslivserfarenhet.


Så man kan lyfta fram språk även om man inte behärskar dem till fullo?


– Ja, det tycker jag att man ska göra. Lista dina språk i kunskapsordning; det du kan bäst sätter du överst. Att du kan många språk eller att du har lärt dig ett språk på egen hand via en app eller kurs kan säga mer om dig än de faktiska språkkunskaperna; det indikerar att du är driven och öppen för nya utmaningar.


Hur meriterande är det att kunna flera språk idag när vi har appar som kan göra översättningar på en millisekund?


– Visst finns det många bra översättningsprogram. Men det talade språket är svårt att ersätta med en app. Har du dessutom med dig kulturen som kommer med språket kan det vara extra värdefullt, inte minst nuförtiden när många arbetsgivare jobbar internationellt och man kanske har kollegor eller kunder runt om i världen. Viktigast av alla språk är dock engelska.

Engelska blir vanligare som koncernspråk


Någon som på nära håll har följt hur engelskan har kommit att alltmer ta över på många större företag är Mia Wretborn-¬Hedberg. Hon har jobbat med rekrytering i Stockholm sedan millennieskiftet och grundade 2004 rekryteringsfirman Active Search där hon idag är vd. Främst rekryterar de personer till tekniska tjänster och ledarroller – bland annat säljchefer – till tekniska bolag.
– När jag började var det svenska som gällde för i princip alla roller. För ungefär tio år sedan gick många av de allra största globala bolagen över till att ha engelska som koncernspråk och de senaste fem åren har detta blivit ganska vanligt även bland andra bolag – framförallt inom tech.


Har kraven på nivån av engelska ökat?


– Ja, det är överlag höga krav på både det skriftliga och muntliga och jag upplever att de blir allt högre. En av våra standardfrågor till kunder är vad de har för koncernspråk. I många fall är det svenska men då antar man ofta att kandidaterna ändå har en lagom nivå på engelska. Om bolaget har engelska som koncernspråk ställs högre krav. Överlag ska du ha en väldigt bra engelskanivå för många toppjobb idag.


Vad innebär ”väldigt bra”?


– Att man är flytande i tal och skrift och kan hålla presentationer på engelska. Dock upplever jag att den yngre generationen i regel kan detta. De har i många fall läst kurser på universitetet på engelska, gjort utbytesterminer och är vana vid att titta på filmer på engelska utan text.


Hur upplever du efterfrågan på språk som kinesiska och arabiska?


– Jag har intervjuat många kineser genom åren men aldrig varit med om att kinesiska har varit ett krav från arbetsgivarens sida. Däremot har det hänt när det gäller danska och finska. Och nyligen fick vi in en rekrytering om en säljchef som kan tyska. Men jag skulle säga att den typen av krav är ganska ovanligt. För bolag som har produkter och tjänster som säljs globalt är det oftast engelska som gäller.


Vad tror du om framtiden när det gäller vilka språk som kommer att efterfrågas?


– Jag tror att engelska kommer att bli allt viktigare och att fler svenska bolag kommer att anamma det som företagsspråk. Med det sagt är det alltid positivt att även kunna fler språk. Ska du exempelvis jobba som säljchef mot andra marknader är det inte fel att behärska de språk som talas där.