Att skriva ens cv kan låta enkelt, men det finns en del att tänka på. Vi har pratat med Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad, och Sara Abrahamsson, chief candidate experience officer på Hammer & Hanborg. Här delar de med sig av sina bästa tips. 

Det absolut viktigaste enligt bägge är att ditt cv är tydligt, lättläst, skrivet i omvänd kronologisk ordning och att det framgår vad du gjort och åstadkommit.

Sara Abrahamsson– Tänk på att läsaren läser det för första gången, understryker Sara Abrahamsson. 

En ovanlig titel, som hennes egen behöver förklaras.

– Jag ansvarar för kandidatnätverk, kandidatupplevelse, rekryteringsprocessen och headhunting, men allt det kanske inte framgår av titeln, så det behöver förtydligas.

Läs också: Personlighetstester bra i rätt sammanhang

En del titlar, som till exempel kommunikationsansvarig, kan dessutom betyda väldigt olika saker på olika företag. Vad de innefattar behöver därför också förtydligas.   

Det här får du inte glömma när du ska skriva CV: 

  • Datum för dina tjänster
  • Utbildning
  • Förtroendeuppdrag
  • Annat du vill ta upp av relevans för den sökta tjänsten
  • Tydliga kontaktuppgifter till dig. 

– Det måste finnas mejl och telefonnummer, som du kan nås på, säger Kristin Olofsson.

Läs också: Så fungerar motivation

Förr skrev man oftast vilket företag man jobbat på, under vilken tid och vilken titel man haft. Men det räcker inte idag. Man måste berätta mer om vad man egentligen gjort. 

– Skriv vad du haft för ansvarsområde och vad du uppnått för resultat. Berätta till exempel om du genomfört ett projekt och vad det gett, tipsar Sara Abrahamsson.

–  Anpassa beskrivningen efter vilken roll du söker. Du måste vara sanningsenlig, men du kan välja vad du vill lyfta för olika tjänster. 

Vad bör ett CV innehåll om tidigare arbetsgivare och ens roller?

Ge gärna en kort introduktion om företaget du varit anställd på om det inte är jättekänt. Är det en byrå, sätt den i kontext med en till två rader, berätta om den har någon nisch, etcetera. Det säger även en del om dig, tipsar hon vidare.  

Har du varit anställd länge på ett företag, ange inte bara din senaste tjänst utan alla tjänster, om du fått ansvar för fler länder etcetera, så att din utveckling internt går att följa. 

Kristin Olofsson

Fyll i eventuella luckor om du varit föräldraledig, ute och rest eller något annat. Det kan också ha gett bra erfarenheter, säger Kristin Olofsson.

Har cv:et bara relevans kan det vara en till tre sidor, anser de.

Bägge anser att du ska utelämna åldern oavsett om den är låg eller hög. Sara Abrahamsson tycker inte ens du ska ange din adress utan kanske bara orten du är stationerad på, men för Kristin Olofsson kan avståndet till tjänsten spela in vid rekryteringen. Foto är inte nödvändigt, trots att det finns utrymme för det i många mallar, enligt dem. 

– Det blir mer och mer vanligt utan. Man pratar mycket om att göra processen så objektiv som möjligt, konstaterar Sara Abrahamsson.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

 

En bra CV innehåller mycket, men inte allt.

I meritförteckningen måste du våga välja bort sådant som hände för länge sedan, som sommarjobb, om du inte är helt nyexad. Då är det bra att ta med så mycket som möjligt.

Ta bara med eftergymnasial utbildning, men tveka inte att lägga in kurser som stärker dig, som ledarskapskurser, kurser i kriskommunikation, Google-certifierade kurser och verktyg.  

– Precisera inte vilka utan skriv att du jobbat i flera cms-verktyg. Ska du däremot driva ett nyhetsbrev i Apsis är det bra att berätta att du kan det, råder Sara Abrahamsson.     

– En del lägger in en värdeskala för verktygen till vänster för att visa nivån. 

Fundera verkligen igenom vad som är intressant för tjänsten, skicka inte slentrianmässigt iväg samma cv till alla jobb du söker. Har du arbetat i en för jobbet intressant sektor, lyft det.

– Använd gärna samma ord som i annonsen, säger Kristin Olofsson. 

Ta upp vad du har för språkkunskaper, även modersmål, men skriv absolut inte cv:et på engelska om annonsen är på svenska, det blir bara larvigt, poängterar hon.

Vilket misstag är viktigast att unvika när man skriver CV?

– Skriv i rätt ordning, börja med det senaste sist. Det är fortfarande många som gör fel på alla möjliga positioner och skriver i kronologisk ordning, avslutar Kristin Olofsson. 

Läs också: Gjort bort dig på jobbet? Här är expertens bästa tips

Detta ska inte med i ett cv

  • Uppge inte löneanspråk  
  • Skriv inte ut referenser i meritförteckningen. Skriv att referenser gärna lämnas på begäran
  • Skriv inte om din familjesituation
  • Nämn inte din ålder   

Personligt brev eller inte

I Hammer & Hanborgs värld är det personliga brevet på väg ut. Sara Abrahamsson rekommenderar därför att du inleder din meritförteckning med en summering där du anger din nischkompetens och vad du kan och vill för att underlätta för mottagaren.    

– Vi brukar låta våra sökanden klicka på annonsen och svara på några korta ja/nej-frågor och kanske någon fritext, som de eventuellt kan komplettera om det behövs, säger hon.

Hos Randstad är det personliga brevet som komplement till cv:et högst relevant.

– För lite högre tjänster är det vanligt att det tillkommer, det är en kanal för att i brödtext tala om varför man passar så bra, som man ska utnyttja, slår Kristin Olofsson fast.

Tips till nyexade respektive seniora jobbsökare

Tips till nyexade:

 Tänk på att du kommer ut med helt färsk och relevant kunskap som sannolikt är eftertraktad på marknaden. För att visa på din kunskap ge exempel på projektarbeten du gjort, extrajobb du haft som kan vara relevant för de jobb du söker.

Tips till seniora:

Våga välja bort, du behöver inte berätta om allt du gjort i alla roller utan fokusera på det som är mest relevant för det jobbet du söker. Skriv inte sedvanliga uppgifter som XX. Alla roller är olika och vi som läser ditt cv vill förstå vad du har gjort, ansvarat för och uppnått.

Tipsen för din cv

  • Spalta upp enligt följande: arbete, utbildning, kurser, förtroendeuppdrag, språk, verktyg och övrigt.
  • Skriv vem du jobbat för, när och med vad i omvänd kronologisk ordning.
  • Skriv eventuellt något om företaget du jobbat på för att ge en kontext.
  • Förklara vad titeln innebär, skriv personalchef om du varit det även om titeln är krångligare.
  • Beskriv arbetsuppgifterna, ta upp budgetansvar, personalansvar, ansvarsområden, någon speciell prestation, projekt till exempel en omfattande implementering av SAP gärna i punktform.     
  • Ta med alla jobb du haft för att visa historiken, ge en röd tråd och en överblick.
  • Ange om du varit föräldraledig eller rest under någon period för att inte få en lucka.
  • Ta bara upp den högsta skolformen under utbildning, ange nivå och inriktning.
  • Glöm inte relevanta kurser i ledarskap, krishantering, hållbarhet, etcetera.
  • Ange nivån på språkkunskaperna och ta även även upp ditt modersmål.
  • Systemkunskaper kan vara i officepaketet, rekryteringssystem, inköpssystem, etcetera.
  • Nämn gärna B-körkort och om du haft en roll där du lärt andra saker på jobbet
  • Ta upp om du varit styrelseledamot, ordförande i bostadsrättsföreningen, har ett förflutet inom elitidrotten, gjort längre militärtjänstgöring, varit fritidspolitiker, etcetera.
  • Se till att få med kontaktuppgifter, mejl och telefon. 
  • Anpassa cv:et till tjänsten du söker och använd samma ordval som i annonsen.
  • Foto ska vara professionellt och du bör vara klädd passande för jobbet.
  • Det finns mallar på nätet.

Granskning av medlemmarnas kompetensutveckling och vidareutbildning

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.