Satsa på ett branschbyte

Roken Cilgin– Jag märker att det är många kandidater som underskattar hur mycket arbetsgivarna värdesätter att du har erfarenhet från olika branscher. Arbetsgivarna vet att de kan ha nytta av medarbetare med kunskap om hur frågor eller processer drivs på andra håll. Det kan till exempel handla om att ha arbetat inom både detaljhandel och offentlig förvaltning. Passa på att skaffa dig en bred erfarenhet medan du kan; många upplever att det är svårare när de har kommit längre och har fått en mer senior roll.

 

Undersök förväntningarna

– När du har en idé om vart du vill ta dig så är en enkelt första steg att titta på de jobbannonser som ligger ute. Vilka arbetsuppgifter förväntas du utföra? Vad är det som efterfrågas? Du behöver inte tänka så mycket på ”hard skills”, utan mer om du i praktiken har den kompetens de söker – och kan peka på något som stödjer det. Det kan vara specifika projekt som du har genomfört eller konkreta resultat som du har bidragit till.

Läs även: Få fart på karriären - så byter du jobb internt

Dra nytta av interna möjligheter 

– Om du märker att det är något speciellt du saknar för att ha chans att få det jobb du vill, så bör du utnyttja möjligheterna att fylla på med det på din nuvarande arbetsplats. Det brukar vara det absolut enklaste sättet att få kompetensutveckling, inte minst om du jobbar på ett stort bolag. Låt din närmsta chef veta att du är intresserad av att medverka vid exempelvis ett nytt projekt eller ett systembyte. Du behöver inte för den skull säga att du siktar på att byta jobb. Fundera på vad vill du skriva på din Linkedin-profil att du kan. Sök dig sedan till det hos din befintliga arbetsgivare. 

Skaffa informella mentorer

– Nästa steg, fortfarande på din nuvarande arbetsplats, kan det vara att kontakta de personer som har de kompetenser som du söker. Det finns otroligt mycket att vinna på ett informellt mentorupplägg, och min erfarenhet är att många är beredda att ställa upp som mentorer – förutsatt att det är en begränsad period och att du presenterar ett tydligt upplägg. Tidsmässigt kan det handla om att ni ses kanske åtta gånger per år, en timme per tillfälle. Det kan ge dig mycket värdefulla insikter om hur du kan ta nästa steg i karriären.

Intervjutips - Sälj dig själv på tre minuter

Studera på en nivå som passar dig

– Jag märker att en del känner att det är en ganska hög tröskel för att börja studera. Men dra nytta av de möjligheter som finns. Kanske kan du få studera lite på arbetstid om det är något som kan gynna dig i ditt nuvarande jobb. Eller så letar du efter en lämplig kvällskurs som går att kombinera med jobbet. Undvik i alla fall att säga upp dig för att studera; det bästa läget att söka ett nytt jobb är när du redan har ett jobb.

Linkedin – missa inte detaljerna

– Det går knappast att överskatta Linkedins betydelse för dig som vill söka nytt jobb. Förutom att en del företag börjar med att annonsera lediga tjänster där, så är det ett oerhört viktigt skyltfönster för dig själv. Se till att utnyttja det till fullo och fyll i alla detaljer. Kom exempelvis ihåg att ange var du är verksam. Vi skulle exempelvis kunna leta kandidater till ett visst uppdrag genom en sökning som ”personer i Stockholm, har jobbat i SAP-system, har haft personalansvar”. Har du då inte fyllt i var du arbetar så hamnar du antagligen inte i toppskiktet vid den sökningen.

Läs även: Ditt digitala jobbsökande 

”Översätt” udda titlar

– Det finns allt fler titlar som inte är vedertagna, och som vi därmed inte söker på, även om de skulle kunna vara fullt relevanta för ett aktuellt uppdrag. Det är helt okej att skriva ut ”udda” titlar, men försök i så fall att beskriva rollen med mer vedertagna termer eller titlar i fritext. Klicka också i alla de ”hard skills” du har, även om du inte tror att de är intressanta för de jobb du vill ha. Det kan mycket väl komma öppningar som du inte har tänkt på, men som kan kännas lockande när de dyker upp. 

Håll koll på konsultuppdrag

– Det har funnits en myt om att man som konsult jobbar två dagar på ett ställe och sen går vidare till nästa. Och så är det ju inte; det är inte ovanligt med årslånga uppdrag för våra akademikerkonsulter. En stor fördel med att ta konsultuppdrag är det kan vara lättare än annars att ta sig till nya branscher, och därmed skaffa sig den där värdefulla breda erfarenheten. Dessutom kan det vara lättare att komma in i en tjänst på en högre nivå som konsult än vid en ansökan för en tillsvidareanställning.

Rekryteringsbyrån – en dörröppnare

– Rätt många av de stora bolagen i Sverige har väldigt styrda processer när de ska hitta nya medarbetare. En del kan ha avtal med låt säga fem eller sex rekryteringsbyråer, och då kanske de inte får göra några nyanställningar på annat sätt via en rekryteringspartner. Det kan helt enkelt vara enda vägen in. Sedan finns det också en del tydligt nischade rekryteringsbolag för framför allt mer seniora och specialistroller, till exempel inom områden som compliance, legal och försäkring. Ta reda på om det finns någon sådan aktör för den typ av tjänst som du söker och följ deras flöden på Linkedin noga. Du kan även höra av dig till dem, men bara om du är säker på att din profil passar det deras inriktning.