”Hej!
Jag föddes 1993 i Falkenberg en solig….”
Nä, du har rätt – det är ingen klockren öppning när du ska presentera ditt professionella jag för en potentiell drömarbetsgivare. Rekryteringskonsulten, författaren och föreläsaren Linus Zackrisson berättar för Akavia Aspekt att inledningen på det personliga brevet behöver vara intresseväckande och medryckande. Därför ska kandidaten helst avstå från en sömnig kronologisk redogörelse. Hans framgångsrecept: gå rakt på sak och sätt bilden av din erfarenhet och förmåga redan i första stycket.
— Kanske har du arbetat som säljare internationellt i flera år och fått utmärkelser inom det området – använd det då i inledningen! Detta fångar rekryterarens intresse direkt jämfört med ett kronologiskt upplagt brev som tenderar att bli för segt och trist, säger han.
Läs också: Så skaffar du nytt jobb - rekryterarens tips
Nästa steg är att i korta ordalag berätta om din bakgrund och varför din erfarenhet och förmåga passar det jobb som du nu söker: vad kan och vill du bidra med? Du behöver givetvis inte berätta om precis alla dina tidigare erfarenheter eftersom det medföljande cv:t innehåller mycket bakgrundsinformation, men några korta nedslag kan vara på sin plats, till exempel varför du jobbade inom organisationen X eller varför du valde att studera Y. Här är det också bra att berätta varför du söker just denna tjänst.
Jag tycker att det är viktigt att förklara varför man vill jobba i organisationen och varför man söker den rollen. Det visar också att man har tagit sig tid att bilda sig en uppfattning om bolaget.
Nästföljande stycke kan, enligt Linus Zackrisson, handla om hur du är som person. Här bör fokus ligga på yrkesrelevanta egenskaper: kanske är du punktlig, noggrann, organisatorisk och hjälpsam.
— Ett knep för att skapa mer trovärdighet och tyngd är att lägga denna beskrivning i munnen på någon annan: ”Mina kollegor brukar säga…” eller ”Jag har fått höra att…”, säger han.
Läs också: Ställ rätt frågor på jobbintervjun
Slutligen kommer vi till det numera något omtvistade avsnittet av det personliga brevet – ska man ens berätta något personligt om sig själv som inte har med ens yrkesliv att göra? Linus Zackrisson menar att detta inte är nödvändigt men heller inte tabu – klart är i alla fall att det blir mindre vanligt.
— Man kan absolut lägga till en mening om att man bor med sin partner och sina barn, eller att man är ensamstående, och så vidare. Ett personligt brev ska vara på max en A4-sida och har man skrivit längre än så behöver man skära, och då kan man börja att kapa just i den mer överflödiga personliga informationen, säger han och fortsätter:
— Tänk på att ett personligt brev ska kännas lättillgängligt för rekryteraren. Det är en god idé att försöka skriva kortfattat, ha mycket luft mellan styckena och använda underrubriker.
Det finns även några andra saker att fundera över: en sådan är att ha rätt vinkel på det personliga brevet. Linus Zackrisson berättar att många kandidater gör misstaget att framförallt uttrycka sitt intresse för tjänsten –”jag vill verkligen ha det här jobbet!” – istället för att visa vad man kan tillföra.
— Det kan så klart vara bra att framföra sitt intresse, men eftersom du söker tjänsten förstår redan arbetsgivaren att du är intresserad. Du bör snarare lägga fokus på att förklara varför du kan lösa arbetsgivarens problem. På det sättet visar du att du behövs, säger han.
Linus Zackrisson får ofta frågan om det är accepterat att skryta om sig själv i ett personligt brev. Det korta svaret är ja – men det beror också på vilket sätt som man väljer att slå sig själv för bröstet. Om man två år på raken har blivit utsedd till bolagets mest uppskattade chef eller främste säljare, så ska man självfallet berätta det. Det är bättre att presentera sådana bedrifter i neutral ton istället för att använda abstrakta och högtravande formuleringar som ”jag är en exceptionellt kompetent ledare”.
— Här tycker jag att man kan falla tillbaka på vanliga sociala koder. Man får skryta men man behöver inte ta i så att man spricker, eftersom det låter illa att exempelvis skriva ”jag är extremt duktig på…”. En annan viktig sak är att skrytet ska vara sant. Om man har lett den bästa säljenheten på bolaget så ska det kunna bekräftas ifall arbetsgivaren dubbelkollar det.
Läs också: Så blir jobbet ditt
Det har blivit allt mer vanligt, berättar Linus Zackrisson, med grafiskt genomarbetade cv:n. Därför är det också viktigt att tänka på den grafiska utformningen av det personliga brevet, som bör ha samma formspråk som cv:t. Skapa enhetlighet genom att använda samma typsnitt, färger, rutor, och så vidare.
Ytterligare en detalj att fundera över är brevets tonalitet, vilket bör vara anpassat efter mottagaren. Om man söker en tjänst längre ner i en organisation är det godtagbart att inleda brevet med en vardaglig hälsningsfras som ”hej”. Men om man är ute efter en högre tjänst kan det vara klokt att vara mer formell, till exempel genom att i inledningen precisera den tjänst som man söker: ”Ansökan till…”.
— I mångas ögon är detta självklarheter men inte för alla, så det är viktigt att nämna.
Kan ett uselt personligt brev göra så att man inte får en tjänst trots att man är kvalificerad?
— Nej, jag tror inte det. Om kandidaten har en stark meritlista och intressanta erfarenheter så skulle det nog krävas ett riktigt risigt personligt brev för att bli bortvald på grund av det.
Akavia ger karriärcoachning
Kartläggning: Har du rätt lön?
Allt om din lön 2021!
Kvinnliga akademiker tjänar i genomsnitt betydligt mindre än sina manliga kollegor. Under ett helt arbetsliv kan det handla om flera miljoner kronor i lägre lön. I många akademikeryrken planar lönerna ut strax efter 50 års ålder. Bland ekonomerna minskar de till och med.
Akademikerlönerna varierar stort mellan olika delar av Sverige. Högst är de i Stockholm. Sex av tio upplever att lönen sätts ensidigt, utan förhandlingsmöjlighet. Det framgår av den löneenkät som Akavia genomfört bland medlemmarna. Akavia Aspekts lönekartläggning publicerades i maj 2021.
Miljoner i löneskillnad beroende på kön hos akademiker
DO vill ta fler fall av lönediskriminering till domstol
Lönekurvan planar ut strax efter 50
Publicerad