Här får du fem frågeställningar som är vanliga och lite knepiga på jobbintervjun, och du får förslagen på de bästa svaren.
- Berätta om dig själv!
”Detta är en vanlig fråga som ibland kan vara svår. Ett misstag är att knappt berätta någonting alls, ett annat att prata på i en halvtimme om allt möjligt. Försök istället att komma med en slagkraftig, kortfattad och intresseväckande beskrivning av vad du har gjort senast och varifrån du kommer. Det är inte läge att berätta hela din livshistoria, utan fokusera på erfarenheter och nedslag i din karriär som är relevanta för jobbet som du söker, exempelvis att du har drivit projekt i X antal år, haft personalansvar eller att du har jobbat internationellt inom organisationen Y. Tänk på att ditt cv också innehåller information om detta, så i det här fallet räcker det alltså med en summarisk presentation av dig själv och din yrkesbakgrund. Det brukar inte vara nödvändigt, men du får gärna lägga till något kortfattat personligt. Det kan handla om var du är uppvuxen eller om du brinner för något på fritiden”. - Beskriv dina negativa sidor
”För det första gäller det att veta att denna vanliga fråga kan komma i många former, exempelvis: beskriv din akilleshäl, berätta om vad dina kollegor brukar irritera sig på med dig, vilka var de förbättringsområden som nämndes på ditt senaste utvecklingssamtal? Ett vanligt misstag är att nämna en svaghet som egentligen kan tolkas som någonting positivt: ’jag har ett dåligt tålamod’ kan lätt översättas till ‘jag vill komma snabbt framåt och har stor drivkraft’. Ett annat misstag är att inte ge exempel på några tillkortakommanden – alla har ju saker som kan förbättras! Försök i stället visa dig lite sårbar och ge ett så ärligt svar som möjligt, men förklara också vad du gör för att hantera eller bli bättre på din svaghet. Det kan exempelvis röra sig om att du är lite stökig och oorganiserad, men lägg då till att du har ett system för att hålla reda allt. Då visar du en självkännedom som är attraktiv för arbetsgivaren, och ett sådant svar bygger även förtroende och tillit. Om du själv inte känner till dina svagheter kan du fråga en kollega eller kurskamrat: ’vad behöver jag förbättra?’”.
Läs också: Så förbereder du dig inför jobbintervjun - Varför är du intresserad av just det här jobbet?
”Detta är också en vanlig fråga. Rekryteraren ställer den eftersom arbetsintervjun inte bara handlar om att du ska vara rätt för organisationen, utan också att organisationen ska passa dig. Frågan visar dessutom ifall du har läst på om arbetsplatsen. Kanske ska och vill du arbeta med en viss sorts kommunikation, försäljning eller IT – men detta kanske du kan göra på många ställen, varför söker du jobb just här hos oss? Då gäller det att förklara mer specifikt, exempelvis att du vill jobba med en särskild kundgrupp som just det företaget fokuserar på, eller att du är intresserad av ett affärsområde som är extra tongivande inom just det bolaget. Se till att göra din research till arbetsintervjun genom att läsa nyheter, kolla i årsredovisningar och verksamhetsberättelser samt följa organisationen på sociala medier. Att genuint vilja till en arbetsplats lyser ofta igenom under intervjun och förbättrar dina chanser”. - Kan du ge exempel på en utmanande situation från ditt senaste jobb?
”Detta är en vanlig så kallad situationsbaserad fråga som är fokuserad på en situation, ditt beteende och ett resultat, det vill säga rekryteraren är ute efter en konkret händelse som du har varit med om och hur du hanterade den. Detta bör du fundera ut i förväg, och välj gärna en situation/händelse som har koppling till tjänsten som du söker. Berätta exempelvis om ett projekt som var svårt, varför det var svårt, hur du gick tillväga för att lösa det och hur du drar nytta av erfarenheten idag. Detta visar att du har självinsikt och förmåga inom området (i det här fallet projektledning). Säg att du är nyexad och inte har så många exempel i bagaget – vad gör du då? De flesta har ändå alltid någon eller några bra situationer på lager, exempelvis från examensarbetet eller från sommarjobbet. Denna fråga är formulerad på ett sätt att svaret måste handla om dig. Därför är det extra viktigt att inte skylla på någon annan eller på omständigheterna: ’Jag hamnade i ett svårt läge därför att min chef Pelle…’.
Läs också: 8 tips om hur du avslöjar dina svagheter på jobbintervjun - Varför ska vi anställa just dig?
”Här gäller det att ha kravprofilen i bakfickan och att ha läst igenom annonsen ordentligt för att kunna ge ett relevant svar. Ett gångbart sätt kan vara att tänka igenom konkreta exempel på en särskild erfarenhet, ett speciellt yrkesintresse och en personlig egenskap som passar den tjänst och den arbetsplats som du söker dig till. Det kan exempelvis vara att du har jobbat med internationell marknadsföring, att du gillar att driva projekt och att du är bra på att hålla flera bollar i luften. Vissa gånger har man inte gjort några stora och tydliga avtryck på sina tidigare arbetsplatser, utan man kanske har jobbat hårt i bakgrunden. Fundera ut vad du faktiskt har arbetat med, åstadkommit och genomfört, och ge (återigen) konkreta exempel på det”.
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad