Fråga: Mina barn börjar bli stora. Jag har hört av en kollega att man bör se över det så kallade efterlevande­skyddet. Vad har jag för valmöjligheter? Jag jobbar i en kommun.

Svar: Om du jobbar i en kommun eller region har du någon av tjänstepensionerna AKAP-KR eller KAP-KL.

AKAP-KR är den nya tjänstepensionsplanen och KAP-KL är den äldre planen som numera är stängd för nytillträden. Inom dessa tjänstepensioner finns olika efterlevandeskydd. Det finns familjeskydd, återbetalningsskydd och efter­levandepension. Utöver dessa finns en livförsäkring kallad TGL-KL. Utifrån din livssituation och ekonomi kan du göra olika val. Jag går igenom dessa nedan.

Om du har valt ett försäkringsbolag för dina tjänstepensionspremier

Det har du i så fall gjort på någon av de två valcentraler som finns inom sektorn: valcentralen.se eller pensionsvalet.se. Har du inte gjort något val hamnar dina premier i en traditionell pensionsförsäkring hos KPA. Vad gäller TGL-KL vänder du dig till kpa.se. Om det gäller återbetalningsskydd kontaktar man det försäkrings­bolag man valt.

Det här är familjeskydd

En obligatorisk försäkring för dig som omfattas av AKAP-KR. För­månstagare i familjeskyddet är make/maka, sambo och barn upp
till 20 års ålder. Villkor för att räknas som sambo är att man har eller har haft barn ihop, att man väntar barn eller att man tidigare varit gifta. Du kan inte ändra förmånstagare. Försäkringen betalas ut till efterlevande vuxen i fem år och till barn upp till 20 år.

Det här är efterlevandepension

En obligatorisk försäkring som du har om du omfattas av KAP-KL. Det är samma förmånstagare som för AKAP-KR: make/maka, sambo och barn upp till 20 års ålder.
Du kan inte ändra förmånstagare. Även för denna försäkring betalas ett belopp ut till efterlevande vuxen under fem år och till barn upp till 20 år.

Det här är återbetalningsskydd

Inom kommun- och regionsektorn ingår återbetalningsskyddet auto­matiskt. Återbetalningsskydd bety­der att dina efterlevande får det du hunnit spara ihop i din försäkring om du skulle avlida. Vill du inte ha kvar det, exempelvis för att dina förmånstagare klarar sig utan dina pensionspengar, eller att du inte har några förmånstagare, kan du välja bort det. Då blir din framtida pension något högre. Det finns ingen direkt kostnad för återbetalningsskyddet, men har du inte återbetalningsskydd får du ta del av de så kallade arvsvinsterna från andra som också valt bort återbetalningsskydd. Arvsvinster är avlidnas pensionsbehållning som fördelas till dem som fortfarande lever.

Så fungerar TGL-KL

Ingår för alla anställda. Premien betalas av arbetsgivaren. Försäkringsbeloppet är ett skattefritt engångsbelopp på 6 prisbasbelopp som i år motsvarar 343 800 kronor. Förmånstagare i TGL-KL är make/maka, sambo och barn upp till 20 år som utgångsvärde. Vill man att någon annan ska vara förmånstagare fyller man i ett så kallat förmånstagarförordnande. Man kan välja vilken fysisk person som helst som förmånstagare i TGL-KL.

Läs också: Vad betyder slutbetalning av pension?

Läs också: Vad gäller för efterlevandeskydd?

Läs också: Nio steg mot en bättre pension

Olle Kvarby,  förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Olle Kvarby är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.

 

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.