Karriär som pensionär
Civilekonomer, ekonomer och jurister som närmar sig pensionsåldern jobbar ofta vidare. Senior kompetens behövs också inom it och tech, inom hr/personal bland samhällsvetare och kommunikatörer. Här samlar vi artiklar om pension, inspiration för senior karriär och experternas tips och råd om och inför pensioneringen.
Ekonomi och pension
Åldern då du inte längre tjänar till tjänstepension
Det gäller att ha koll på vilket tjänstepensionsavtal du omfattas av. Vissa avtal upphör att gälla när du uppnår en viss ålder. Här får du hjälp av David Dahllöf, förhandlare/rådgivare på Akavia och specialist på ersättningar så att du kan gå vidare och undersöka vad som gäller just dig.
Det här behöver du veta om pension
Det finns ingen fast pensionsålder i Sverige. Konsekvensen av det blir att du själv kan bestämma när du vill och har ekonomisk möjlighet att gå i pension. För att du ska kunna fatta ett välinformerat beslut inför när du vill gå i pension är det bra att ha koll på följande.
Se upp för dolda fällorna vid frilagd premie
En så kallad tiotaggarlösning inom ITP består av ett antal olika premiemodeller. En av modellerna är frilagd premie. Där behöver man dock se upp då den frilagda premien varierar över tid uppåt och nedåt vilket kan innebära att du får en lägre pensionspremie inbetalad. Sofia Norrman, specialist på pensionsfrågor på Akavia rätar ut frågetecknen.
Hur ska jag som är ung tänka kring pensionen?
Pensionen riskerar att hamna på listan att göra sen, men även du som är nyexaminerad har nytta av att tänka långsiktigt. Här ger Akavias pensionsexpert Åsa Harvig några bra tips på vägen.
Löneguide: Maxa lönen genom hela livet
Här hittar du vår stora löneguide om hur du maxar lönen genom hela livet. Inför första jobbet, när familjen växer, när det är läge att gå ner i tid, nästa steg i karriären och att säkra pensionen.
Vad betyder slutbetalning av pension?
Många använder ord som kan vara svåra att förstå, och när det kommer till pension har vi en benägenhet att snabbt tappa fokus. Så här får du lite hjälp. Förhandlare/rådgivare David Dahllöf förklarar vad en slutbetalning av tjänstepensionen betyder.
Tjänstepension utan kollektivavtal?
Din arbetsgivare hävdar att de avtal du har på jobbet är lika bra som kollektivavtalade avtal. Men kan det verkligen stämma? Förhandlare/rådgivare David Dahllöf svarar på en vanlig fråga.
Vad gäller för efterlevandeskydd?
Pension är ett ämne många duckar för. Olle Kvarby, rådgivare/förhandlare på Akavia svarar på en aktuell medlemsfråga kring val och pension.
Så påverkas din pension av kriget i Ukraina
Den ryska invasionen av Ukraina kan svida ekonomiskt för tiotusentals svenskar som har investerat premiepensionen i Rysslandsfonder. Fondernas värde är idag oklart. Hur påverkas de svenska pensionerna av kriget? Akavia Aspekt har frågat några experter.
Ljumt intresse för ansvarsfullt pensionssparande
Intresset för ansvarsfulla investeringar har inte riktigt slagit rot när det gäller pensionssparande. En knapp tredjedel tycker att ansvarstagande är viktigt, enligt ny undersökning.
Maxat liv som tidig pensionär
“Får du möjlighet att gå i tidig pension - ta den! Jag är jättenöjd med mitt beslut om att göra det”, säger civilekonomen och DIHR:aren Ann-Marie Hellgren, idag 63 år.
Karriär i samband med pension
Karriärbyte som pensionär
Att ta det lugnt efter pensioneringen var inget för civilingenjören Inger Nordin. I stället bytte hon karriär och satsade på det hon ville. “Det är jättekul att fortsätta utvecklas”, säger hon.
Kunskapslyft efter pensioneringen
Du som har haft ett arbete där det blivit en vana att lära sig nytt hela tiden, vill antagligen fylla på med kunskap och inspiration även som pensionär. Här kommer några tips på vart du kan vända dig.
Allt fler fortsätter att jobba efter pensioneringen
Var sjätte pensionär fortsätter att arbeta samtidigt som de tar ut sin allmänna pension. Att vara ”jobbonär” har blivit vanligare de senaste åren. Och det kan vara lönsamt om det görs på rätt sätt.
Hantera övergången till pensionärslivet
Många av Akavias medlemmar har klara ansvarsområden i sina jobb, där arbetsinsatserna får en tydlig betydelse. Detta försvinner vid pensioneringen, något som riskerar att väcka känslor av tomhet och meningslöshet.
Brist på flexibilitet ger tidigare pensionsavgångar
Fler skulle kunna tänka sig att skjuta på pensionen om erbjudandet var mer individanpassat. Arbetsgivarna måste bli bättre på att ta ansvar för sina egna strategier, menar forskare.