Individuell lönesättning har de senaste 40 åren gett en årlig löneutveckling på 5,65 procent, mot en kollektiv löneutveckling som under samma tid skulle gett en årlig löneutveckling på 2 procent.

Fråga: Vi har haft en diskussion på jobbet vad som är bäst, en kollektiv genomsnittlig ersättning eller en individuell lönesättning. Kan du sprida lite ljus i frågan?

Svar: En civilekonom som tog examen 1982 och går i pension i år hade, i genomsnitt, en lön på 7 000 kronor i sin första tjänst. I år har samma person som slutlön 63 000. Lönen har alltså niofaldigats under en karriär på 40 år. Detta innebär en årlig utveckling på 5,65 procent. Det är ett exempel på skillnaden i kollektiv och individuell löneutveckling.

Dessa 40 år innehåller säkerligen såväl ökningar på 1,5 procent som på 15 procent. Högsta ökningarna hittar man ju i samband med jobb- eller arbetsgivarbyten och vid befordringar.

Generellt är det också så att det under de första 15 åren efter examen brukar vara som högst löneutveckling. Detta kan förklaras av att man befinner sig i en lärofas och ganska snabbt kan ta utökat ansvar som leder till bra löneutveckling.

Får man inte den löneutvecklingen hos sin arbetsgivare märker man kanske vid byte av arbetsgivare att man fått ett ökat värde och din förre arbetsgivare märker det kanske vid rekrytering av din ersättare.

Om man i stället tar avstamp i kollektiva ökningar kommer ersättningen för en person som tog examen 1982, haft en årlig löneutveckling på 2 procent skulle denne i dag haft cirka 15 500 i månadslön! Det motsvarar inte ens hälften av vår rekommenderade ingångslön. En utveckling motsvarande basbeloppet skulle ha gett 2,5 procent per år och därmed 19 000 i år.

Läs också: Är det rimligt med provisionsbaserad lön?

Läs också: Är lönerna sämre i bemannings­branschen?

Läs också: Årliga löneförhandlingar är egentligen en löneavstämning

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

 

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.

 

Sören Lundgren, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Sören Lundgren är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.