Bäst betalt har controllers i privat sektor inom fastighets-, försäkrings-, tjänste- och telecombranschen. Där kan lönen ligga från 48 000 kronor i månaden upp till 75 000 kronor. 

Fråga: Jag är ganska ny på arbetsmarknaden och har blivit erbjuden två jobb som controller inom privat sektor, ett i Malmö och ett i Stockholm, men inte förhandlat min lön ännu. Hur ser löneläget ut för en controller och påverkas lönen av det geografiska läget? Är det något annat jag behöver tänka på gällande ansvar och nivå i tjänsten?

Svar: Tack för din fråga och grattis till två jobberbjudanden samtidigt!

I vår löne­statistik efterfrågar vi löneläget för en controller som ingår i/rapporterar direkt till verksamhetens ledning eller en controller som indirekt rapporterar till verksamhetens ledning och där skiljer sig lönerna åt lite, vilket du behöver ha med dig när du förhandlar din lön. Ta reda på vem du rapporterar till och, om det är oklart, om du ingår i ledningsgruppen.

Det säger också något om ditt mandat och vilken ansvarsnivå i verksamheten som du kommer att befinna dig på. Ett större ansvar och mer mandat genererar i regel ett högre löneläge.

Lönespridningen ser ut enligt följande: för en controller som ingår i/rapporterar direkt till verksamhetens ledning är lönespridningen från undre till övre kvartilen 51 550–75 000 kronor och median­lönen ligger på 61 000 kronor.

För en controller som indirekt rapporterar till verksamhet­sledningen ligger lönespridningen från undre till övre kvartilen på 48 500–64 400 kr och medianlönen på 55 700 kr.

Lönespridningen för de controllers som är relativt nya på arbetsmarknaden med examensår de senaste tio åren har ett löneläge med en medianlön och kvartiler som ligger cirka 8 000–10 000 kr lägre än de siffrorna ovan. Med det sagt bör du även ha i åtanke när du förhandlar din lön att lönerna inom privat sektor varierar mycket beroende på bransch, arbetsområde och sektor.

Det vi kan se är att controllers inom privat sektor generellt sett ligger högre i lön än offentlig sektor. Det geografiska läget har också betydelse. Stockholm ligger mellan 3 000–5 000 kronor högre i kvartilerna och medianlönen.

Vad gäller bransch har fastighets-, försäkrings-, tjänste- och telecombranschen de högre lönerna. Varje förhandlingsläge är unikt och du bör givetvis ställa lönen i relation till vad just den tjänsten innebär i ansvar, innehåll och övriga krav och se hur du matchar kravprofilen och sedan själv komma fram till ett rimligt
lönebud.

Att du är relativt ny på arbetsmarknaden behöver inte nödvändigtvis innebära att du ska lägga dig i det lägre lönespannet. Ta gärna kontakt med vår rådgivning om du vill ha personlig rådgivning.

Läs också: Medianlönen för en controller är drygt 60 000 kronor

Läs också: Så mycket tjänar en business analyst

Läs också: Vad ska jag tänka på om jag förhandlar lön med ett företag som saknar kollektivavtal?

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här