Gå alltid in i löneanspråk med en prutmån. Det betyder att du bör ligga 4 000–5 000 kronor högre i ditt anspråk för att landa på rätt nivå. ytterligare för att landa kring angivna nivåer. Utgå från 2024 års löneläge på en lön runt 46 500 kronor och för 2025 48 000 kronor.
Fråga: Jag tog min examen inom personal- och arbetsvetenskap 2018, har arbetat som HR-assistent och därefter som junior HR-partner i ett bolag med cirka 150 anställda.
I den rollen har jag fått jobba mycket med administration kring HR och senare även mer kring utveckling av HR-området. Jag har under det senaste året fått vara mer delaktig i företagets rekryteringsprocesser och insett att rekrytering verkligen är ett område som intresserar mig. Nu har jag sökt några tjänster som dykt upp, men funderar över vad jag ska begära i lön för en roll som rekryteringsansvarig?
Svar: Det låter som en intressant inriktning, där jag kan börja med att nämna att rekrytering även går under namnet talent acquisition hos många arbetsgivare i dag. Utifrån det du beskriver kring tjänsten säger statistiken för en roll som rekryterare utifrån ditt examensår att medianlönen 2023 ligger på 44 700 kronor samt övre kvartil på 48 100 kronor och undre kvartil 43 000 kronor.
Givet att du, beroende på när tjänsten tillträds, skulle gå in på 2024 års eller eventuellt även 2025 års löneläge behöver du även ta höjd för detta.
Om du gick in på 2024 års löneläge skulle jag utgå från en lön runt 46 500 kronor och för 2025 48 000 kronor. Sedan skickar jag med att du alltid bör lägga fram ditt anspråk med en prutmån, så på detta bör du därför begära cirka 4 000–5 000 kronor ytterligare för att landa kring angivna nivåer.
Stort lycka till i dialogen kring lön för den nya tjänsten!
Läs också: Så ser löneläget ut för en controller
Läs också: Rätt lön för en projektledande ekonom
Läs också: Så hög är lönen för en utredare
Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.
Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare. Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias rådgivning.
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Publicerad