Lön är en ”hård” faktor på rekryterarens språk. Det innebär att alla människor har en löneförväntan kopplad till utbildning, erfarenhet, vad kollegor tjänar och så vidare. 

– Vi frågar direkt ute hos arbetsgivaren i vilket spann och sedan ställer vi frågan till kandidaten spann likaså hen vill tjäna. Om skillnaden är för stor är det bara slöseri med tid att fortsätta rekryteringsprocessen, säger Charlotte Hoflin, som tidigare var rekryteringschef på Randstad.

Läs också: Hänvisar chefen till potten? Så fixar du lönesamtalet på distans

Om du känner dig osäker när frågan kommer, be om att få återkomma. Låt dig inte pressas till att ge ett definitivt svar. För att säkra kan du ange ett intervall. Men allra bäst är att be om lite betänketid om du behöver göra research och tänka efter. Tänk på att ett nytt jobb är ett bra tillfälle för löneutveckling. Vad är din lägstanivå för att vara intresserad av tjänsten?

För att landa på rätt nivå vad gäller din löneförväntan behöver du undersöka vad som är en rimlig marknadslön för tjänsten du söker. I  början av mars släpper förbundet färsk lönestatistik för 2018, Saco Lönesök. Statistiken är tillgänglig för yrkesverksamma medlemmar i Civilekonomerna. Här redovisas lönerna för akademiskt utbildade ekonomer i olika sektorer som privat, kommunalt och statligt, olika åldersgrupper, yrkestitlar eller geografiska regioner Du kan även jämföra din lön med en annan akademikergrupps lön. 

Läs också: Löneförmåner - så bra är de

Med den kunskapen i bakfickan är det dags att slipa dina argument och tänka långsiktigt. Du behöver ha klart för dig varför du är värd den lön som du föreslår. När lönefrågan dyker upp så är det ett bra läge att också fråga om det finns andra löneförmåner som ingår. 

– Men vi rekryteringskonsulter förhandlar inte om vare sig lön eller löneförmåner. Vår roll är att säkerställa att du och din blivande arbetsgivare kan mötas i era respektive spann, annars kommer du ju att bli oerhört besviken, avslutar Charlotte Hoflin. 

Läs också: Välja mellan två jobberbjudanden?

5 tips för att få en bra lön 

  1.  Ta reda på kraven. Vilka mål ska du uppfylla i din nya roll? Ju mer kunskap du har, desto lättare kan du argumentera för din sak.
  2. Kolla lönestatistiken. Nu finns Akacias lönestatistik tillgänglig för förbundets medlemmar.
  3. Sätt dina mål. Vad är din lägstanivå och vilken nivå är acceptabel? Försök gärna lägga på några extra tusenlappar. Ett nytt jobb kan innebära en positiv löneutveckling. 
  4. Lista dina USP:ar. Ja, vad är unikt med din kompetens, varför ska du ha just den här lönen? Var specifik och ange exakt vad du är bra på, hur du levererat och gärna uppfyllt olika mätbara mål på dina tidigare arbetsplatser.
  5. Kom ihåg löneförmåner. Du kan förhandla om exempelvis bilförmån, utökad tjänstepension och fler semesterdagar. 

Texten publicerades i Civilekonomen den och skrevs av Josephine Carr.

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

 

Kartläggning: Har du rätt lön?

Allt om din lön 2021!

Kvinnliga akademiker tjänar i genomsnitt betydligt mindre än sina manliga kollegor. Under ett helt arbetsliv kan det handla om flera miljoner kronor i lägre lön. I många akademiker­yrken planar lönerna ut strax efter 50 års ålder. Bland ekonomerna minskar de till och med.

Aka­demikerlönerna varierar stort mellan olika delar av Sverige. Högst är de i Stockholm. Sex av tio upplever att lönen sätts ensidigt, utan förhandlingsmöjlighet. Det framgår av den löneenkät som Akavia genomfört bland medlemmarna. Akavia Aspekts lönekartläggning publicerades i maj 2021.

Miljoner i löneskillnad beroende på kön hos akademiker

Coronaeffekt på lönerna 2021

DO vill ta fler fall av lönediskriminering till domstol

Lönekurvan planar ut strax efter 50

Kräv ökad transparens kring hur lönesättningen går till

Tre av fem medlemmar kan inte påverka sin lön