Att tacka nej till jobb pga av lön.
Att gå ned i lön för att komma vidare i yrkeslivet kan verka som en rimlig uppoffring när man kört fast på en arbetsplats. Marcus Henningsson, rådgivare och förhandlare på Akavia möter ofta den åsikten, nästan uteslutande från kvinnor. Men det är något han avråder bestämt från.
Ditt löneanspråk vid nytt jobb är viktigt.
– Varje löneförhandlad tusenlapp man får i början av karriären - eller vid löneförhandling inför nytt jobb - följer med i löneutvecklingen genom hela yrkeslivet. Och det är främst när man byter arbetsgivare som man kan förändra lönen. Se åtminstone till att få samma lön när du byter.
Läs också: Löneförmåner - så bra är de
Enligt Marcus Henningsson är de flesta inom Akavia ganska duktiga på att undersöka den tilltänkta arbetsgivaren och studera lönestatistiken. Men det behövs även andra förberedelser.
– Det viktigast är att man känner till sitt förhandlingsläge.
Lyckas med en löneförhandling
Förhandlingsläget består av flera komponenter. Till en början, vilka är dina alternativ? Har du ett bra jobb som du trivs med. Du kanske blev kontaktad av ett företag eller rekryterare. Det säger sig själv att du då har en starkare förhandlingsposition än den som gått arbetslös en längre tid.
– Du kan också skapa en bättre förhandlingsposition genom att söka flera jobb samtidigt. Blir du kallad till en intervju ska du söka andra jobb samtidigt, för att kunna spela ut dem mot varandra i löneförhandlingen.
Mentala förberedelse inför löneförhandling
Mentala förberedelser underskattas ofta, men kan ge god utdelning i en förhandling. Bestäm gärna i förväg vad som får dig att avstå, och vad som är förhandlingsbart. Vilken lön vill du ha och vilken kan du möjligen acceptera. Förbered dig också på att tacka nej. Har du mentalt redan börjat på jobbet är det svårare att backa ur även om villkoren inte är acceptabla.
Försök också att sätta dig in i hur arbetsgivaren tänker. Är det många som söker jobbet, eller är de desperata efter någon med din kompetens?
– Ett vanligt fel är att man börjar löneförhandla inför sitt nya jobb för tidigt. Vänta med det, säger Marcus Henningsson. Fortsätt att sälja in din kompetens innan ni börjar prata summor. Om intervjuaren undrar över din nuvarande lön kan du förklara att det är ett paket av förmåner som inte går att jämföra och att du hellre pratar om lönen för det aktuella jobbet.
– Öva gärna på att lägga fram ditt löneanspråk, tro på det och backa inte. Ditt löneanspråk säger vad du anser dig vara värd. Stå för det.
Lön – så mycket tjänar jurister 2022
En löneförhandling påminner både om ett säljmöte eller ett parti poker. Ha is i magen. Vänta ut din motpart även om det blir en lång tystnad. Visa inte för mycket känslor och boa inte in dig i det nya jobbet förrän kontraktet är påskrivet. Ingen är klart förrän ni är överens om lönen.
– Man får inte den lön man förtjänar utan den man förhandlar sig till, avslutar Marcus Henningsson.
Så hög lön bör en kommunikatör ha 2022
Innan du bestämmer löneanspråk:
-
Se över dina alternativ. Ju fler du har, desto bättre är ditt förhandlingsläge.
-
Trivs du på ditt jobb behöver du bara byta om du vill. Trivs du inte, bör du se till att ha flera jobbansökningar på gång samtidigt. Det ger ökat förhandlingsutrymme.
-
Sätt dig i motpartens sits. Drunknar de i ansökningar eller är de desperata. Hur länge har tjänsten varit vakant?
-
Visa med ditt löneanspråk att du håller kvalité, och inte är någon lågprisprodukt.
-
Var förberedd på att tacka nej om förhandlingen inte går som du vill. Det kommer fler möjligheter.
-
Den här texten har tidigare publicerats i Civilekonomen 18 mars 2020 och är skriven av Björn Englund.
Höga löner för it-akademiker 2022
Det tjänar samhällsvetare 2022
Så mycket tjänar personalvetare 2022
Den här texten har tidigare varit publicerad
Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Publicerad