Enligt en undersökning från Akavia är det så många som 9 av 10 akademiker som aldrig har förhandlat om sin jobbtitel.
Caroline Lindeberg Foto Åsa Hafmar– Det är synd, eftersom det kan finnas mycket att vinna på att ha en jobbtitel som verkligen motsvarar ens uppgifter, säger Caroline Lindeberg, förhandlare och löneexpert på Akavia.
De allra flesta jobbtitlar är inte skyddade, utan det är upp till arbetsgivaren att välja vilka titlar de olika rollerna på arbetsplatsen ska ha.
– Det kan innebära att två personer på olika arbetsplatser har identiska uppgifter, men att det är en påtaglig skillnad mellan deras löner.
Caroline Lindeberg lyfter fram det allra tydligaste exemplet som Akavia har upptäckt:
– Vi vet att den som är marknadsansvarig på ett företag kan göra motsvarande jobb som den som är marknadschef i en annan organisation. Men det skiljer närmare 25 000 kronor mellan medianlönerna för de jobbtitlarna, säger hon.

Skiljer 15 000 kronor i månaden

Det är alltså den största skillnaden de har hittat, men samma mönster syns på många andra håll: exempelvis skiljer det 15 000 kronor mellan medianmånadslönerna för en redovisningsansvarig respektive en redovisningschef, och lika mycket när det gäller HR-ansvarig respektive HR-chef.
– Motsvarande hittar vi inom andra områden när det gäller just ”ansvarig” och ”chef”. Men det finns också andra exempel, som att medianlönen för en HR Partner ligger 7 000 kronor lägre än för den som är HR Business Partner.
Även it-akademiker kan drabbas av att ha fel titel:
– Vi ser att de som har titlarna systemutvecklare, programmerare, systemvetare respektive utvecklare mycket väl skulle kunna göra samma saker – men att det är tydliga löneskillnader mellan dem, säger Caroline Lindeberg.

Har kvar sin första titel

Hon tror att det i vissa fall är ett medvetet val av arbetsgivaren att välja ansvarig- istället för chefstiteln, åtminstone om det är en relativt junior medarbetare.
– Men det finns även medlemmar som har jobbat länge på samma arbetsplats som har kvar den första titel de fick, trots att deras arbetsuppgifter har förändrats under åren.
En av anledningarna till att så få förhandlar om sina jobbtitlar är att arbetsgivarna inte brukar ta initiativ till några sådana diskussioner – de har ju som regel inget att vinna på att en medarbetare får en ny titel.
– Dessutom är det många medarbetare som är fokuserade på lönenivån och inte tänker på att titeln kan påverka möjligheterna till att komma upp en nivå. Det känns också mer naturligt att förhandla om lönen, säger Caroline Lindeberg.

Passa på under lönesamtalet

Lönesamtalet är annars ett bra tillfälle för diskussion om jobbtiteln, menar hon.
– När man pratar lön så är det logiskt att tydliggöra sådant som ansvar, befogenhet och måluppfyllelse. Och det är ju parametrar som även bör styra vilken titel du har.
Annars går det mycket väl att boka ett separat möte med chefen för att gemensamt bedöma om du har rätt titel.
– Ta först reda på lönenivån för andra i branschen med motsvarande ansvar. Det kan vi på Akavia hjälpa dig med om du inte lyckas på egen hand. På mötet ska du sedan sakligt gå igenom innehållet i ditt arbete och hur det matchar en annan titel än den du har.
– Om du har en roll som innebär många kontakter med andra aktörer, så kan det i vissa fall dessutom finnas en vinst för företaget med att du har en titel som signalerar större ansvar. Det kan inge mer respekt, både för dig och din arbetsgivare.

Gynnsamt vid rekrytering

Det finns även andra fördelar, utöver det som syns i lönekuvertet, med att ha rätt titel.
– I rekryteringssammanhang är det förstås gynnsamt om det tydligt framgår i ditt cv vad du verkligen har gjort och vilket ansvar du har haft. Det är inte så bra om du behöver försöker förklara att din titel var exempelvis ansvarig, men att dina arbetsuppgifter motsvarade en chefstitel, säger Caroline Lindeberg.
– Det gäller ju också om rekryteringen går så långt som att det blir frågan om löneanspråk. I det läget har du förstås en bättre utgångspunkt om du har haft en titel som motsvarar en högre lönenivå.

Titlar och medianlöner (Akavias lönestatistik 2023).