Förberedelse är A och O – kolla på lönestatistiken i Saco Lönesök via Akavias hemsida.
– Förstår du inte löneprocessen, kan du ringa en rådgivare på Akavia så hjälper vi till att bygga upp ditt löneanspråk och tolka lönestatistiken, säger Jonas Lidberg.

Se vilka förmåner du kan förhandla om här.

Bygg upp ditt löneanspråk genom att visa all arbetserfarenhet.
– Många tror att tidigare extraarbeten inte är relevant erfarenhet. Det håller jag verkligen inte med om. Den generella erfarenheten är att till exempel arbete på kafé eller McDonalds är viktiga att synliggöra i löneförhandlingen, för det visar även på att du är van vid att interagera med människor och kan hantera stressade situationer. Också praktik är viktigt att lyfta fram. 

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

 

Prata inte om din nuvarande lönesituation.
– Den nuvarande lönen är sannolikt en gammal lön och säkert irrelevant i sammanhanget då det är en helt annan roll du ska förhandla om nu. Du är i en ny situation, du har din akademiska examen och då bör du undvika att prata om den gamla lönen. 

Läs också: 6 steg till högre lön när du byter jobb

Lyft fram livserfarenheter, fokusera inte bara på arbete:
– Har du bott och studerat utomlands så lyft fram att du kan andra språk och kan ta dig fram i främmande kulturer. 

Lämna ditt löne­anspråk så sent som möjligt i processen.
– Då hamnar du i en bättre förhandlingsposition. Det är också senare i processen som du har kunskap om vad arbetet verkligen innebär. Vid första intervjutillfället får du oftast en övergripande förklaring om tjänsten, samtidigt som fokus hos rekryterande chef är att få kunskap om vem du är. 

Läs också: Dags för löneförhandling? Så här kan du tänka kring förmåner