Det är roligt att berätta solskenshistorier. Freja Modig, i dag Customer Success Manager på LinkedIn, lyckades höja lönen på sitt första jobb med nära 20 procent i sitt första lönesamtal.
– Jag hade jobbat i 1,5 år när jag hade min första löneförhandling. Jag vet att det är lättast att få en ordentlig löneökning när man byter jobb, men jag lyckades ändå få upp lönen tack vare bra förberedelser, säger hon.
Freja Modig, då Customer Success Specialist på ett mindre techbolag, höjde lönen med 19 procent efter sin första löneförhandling för två år sedan.
Jag förberedde mig upp till tänderna inför lönesamtalet. Jag googlade, tittade på vad andra med min typ av roll hade för lön, etc. Jag skrev upp flera argument till varför jag skulle få högre lön, till exempel att jag gjort ett väldigt bra jobb, att jag varit engagerad i flera projekt med mera, och bollplankade mina argument och motargument med min mentor med erfarenhet inom branschen, säger hon.
Läs också: 8 tips för att avslöja dina svagheter på jobbintervjun
– Jag skrev ett litet manus, som jag noga memorerade och övade muntligen på. Jag tänkte också ut andra möjligheter för arbetsgivaren att belöna mig, till exempel utbildning om inte hela höjningen skulle gå igenom. Att jag var så noga förberedd gjorde det lättare att fokusera på hur jag skulle driva min sak. Det kan vara väldigt lätt att bli nervös och tappa bort sig.
Förutom den goda förberedelsen hade hon draghjälp av att jobba i den privata sektorn.
– Hur man får igenom sina krav beror såklart på bransch. Jag jobbade en hel del inom den privata sektorn. Bolaget var litet men framgångsrikt, vinstrikt och växte mycket. Men sättet jag lade upp det på tror jag är applicerbart även för andra.
Vad hade du egentligen för argument?
– Bra arbetsprestation, att jag själv tagit på mig mycket ansvar och identifierat förbättringsprojekt som jag drivit igenom och som skapat värde för företaget, somliga av dem var mätbara.
Läs också: Stick ut på Linkedin
Var det mycket övertid?
– Det var ganska mycket övertid, ibland uppemot tio timmar i veckan, men det kändes hanterbart för mig.
Mitt i brinnande pandemi fick Freja dessutom nytt jobb tack vare en välarbetad LinkedIn-profil och hög aktivitetsnivå på plattformen.
– Jag trivdes jättebra i min dåvarande roll, men blev headhuntad till ett nytt drömjobb som Customer Success Manager på LinkedIns nordiska kontor. Jag rekommenderar verkligen alla att ha en uppdaterad LinkedIn-profil, gärna både på svenska och engelska, eftersom det exponerar din profil även mot internationella bolag. Det var så internrekryteringen i Dublin fick upp ögonen för mig. Mina sökord och arbetserfarenheter matchade deras krav, säger hon.
Läs också: Vilka är dina styrkor? Här är bästa svaren för jobbsamtalet
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Vad är tricket med en bra profil?
– Den ska vara uppdaterad med utbildning och erfarenhet och det ska gärna finnas rekommendationer från personer som du har arbetat med. Våga fråga dina kollegor, chefer och kunder. På LinkedIn har du dessutom möjlighet att skicka en rekommendationsförfrågan till dem som kan bekräfta de kompetenser du angett. Du ska även engagera dig på plattformen genom att posta inlägg och interagera i grupper, med andra medlemmar och deras inlägg för att visa att du är aktiv. Du kan också aktivera en funktion som signalerar att du är öppen för nya tjänster.
Hur var det att börja i april 2020?
– Jag var på kontoret under intervjuprocessen i december och var inbjuden på besök i februari, men sedan jag började officiellt i april har kontoret varit stängt. Det har varit väldigt utmanande, det är till exempel svårt att få utrymme för spontana frågor, men jag är jättetacksam för att ha fått erfarenheten att onboarda online tidigt i karriären.
Läs också: Så fixar du lönesamtalet på distans
Du har en kandidatexamen i marknadskommunikation. Hur går det med löneförhandling nu?
– Eftersom LinkedIn är ett globalt techbolag har de möjlighet att erbjuda en konkurrenskraftig lön på internationell nivå. När jag började höjde jag min lön från tidigare arbetsgivare med cirka 40 procent. Dessutom får man omfattande förmåner som bonus och aktieprogram. Man får större löneförhöjningar när man avancerar inom bolaget.
Få hjälp att granska ditt anställningsavtal
Akavias specialister och förhandlare/ rådgivare är utbildade i att hitta de fällor som anställningsavtal kan innehåll. Låt Akavias experter hjälpa dig när du byter jobb. Kontakta rådgivningen för att få hjälp med ditt avtal, innan du skriver på.
– Hos min tidigare arbetsgivare, som var ett mindre bolag, fanns det utrymme att ta tag i arbetsuppgifter som inte direkt föll under rollen, vilket var jättekul. Men på LinkedIn finns det mycket större utvecklingsmöjligheter.
Du är 27 år nu. Vad vill du bli när du blir stor?
– Jag är väldigt intresserad av affärsutveckling och kan exempelvis tänka mig en roll som Business Owner längre fram.
Läs också: Första jobbet? Kolla det här!
Vad är bra med en mentor. Hur fick du det? Vad ger det mer?
– Just den mentorn är en privat kontakt och idag har jag också mentorer genom mitt arbete (personer inom verksamheten som är mer seniora). Utöver att jag själv tog kontakt så pratade jag även med min chef som hjälpte mig att hitta dem. Värdet av att ha en mentor är enormt. Jag har fått insikt om hur jag strategiskt kan hantera olika arbetssituationer och får perspektiv som är mer seniora, vilket är värdefullt för mig så tidigt i karriären.
Frejas bästa löne- och karriärtips
- Förbered lönesamtalet upp till tänderna
- Ha en A- och en B-plan för lönesamtalet
- Bolla med en mentor
- Förbered svar på motargument från chefen
- Skriv gärna ett manus inför lönesamtalet
- Be om mer än du räknar med att få, så känner sig chefen också nöjd
- Ha en aktiv och uppdaterad LinkedIn-profil
- Försök att arbeta för lönsamma arbetsgivare med bättre ekonomiska förutsättningar
- Ta på dig ansvar, driv projekt som skapar mervärde, gärna mätbart
- Var beredd på att ansvar ibland kräver övertid
- Byt jobb/ företag
Få hjälp att granska ditt anställningsavtal
Akavias specialister och förhandlare/ rådgivare är utbildade i att hitta de fällor som anställningsavtal kan innehåll. Låt Akavias experter hjälpa dig när du byter jobb. Kontakta rådgivningen för att få hjälp med ditt avtal, innan du skriver på.
Publicerad