Här ger lönespecialisten sina fem bästa tips för hur du kan tänka när du ska förhandla lön, på nytt jobb eller på ditt nuvarande.

Caroline Lindeberg, du är ju löneexpert. Vilken är den vanligaste frågan du brukar få?

– Hur man kan lägga upp sin löneförhandling på ett bra sätt. Många frågar även om vilken lön de ska begära för en viss tjänst. Det viktigaste är dock att lägga upp en bra strategi för hur man förhandlar lön med arbetsgivaren.

Varför är det viktigt att svara på löneenkäten?

– Det är viktigt för att Akavia ska fortsätta ha en så bra och tillförlitlig lönerådgivning som möjligt. Det är just fint att det är medlemmarnas löner och den är baserad på verklig fakta, inga
hypoteser eller scenarion.

När finns statistiken tillgänglig och hur kan den användas i lönesamtalet?

– Den uppdaterade statistiken finns tillgänglig i februari varje år och då avser det föregående års lönenivåer. Använd gärna statistiken för att jämföra lönen med andra inom samma bransch, sektor eller befattning med mera. Tala även med kollegor, förtroendevalda och andra i ditt nätverk för att få all fakta du kan kring löneläget för arbetsplatsen och rollen.

Vad är de vanligaste motargumenten från chefen i en löneförhandling?

– Både i löneförhandling vid nytt jobb och lönediskussion i den årliga revisionen är det vanligt med argumentet: ”Vi har inte mer i budget för att höja lönen”. När du byter jobb före­kommer argumentet: ”Du kommer att få en bra löneökning med tiden, så vi kan börja på den här nivån”.

Vilka är de bästa svaren mot dessa argument?

– Vad gäller frågan om att få mer lön senare, behöver ökningen finnas med i anställningsavtalet, men generellt är det viktigt att komma in på en marknadsmässig ingångslön.

– Om arbetsgivaren hänvisar till att budgeten inte räcker till kan det ibland handla om att arbetsgivaren satt en budgetgräns för en tjänst. Det du bör göra är ändå att testa den gränsen genom att tydliggöra ditt underbyggda löneanspråk.

– Med det menar jag att du stämt av med Akavias lönestatistik och/eller hört dig med en förtroendevald på arbetsplatsen eller kollegor inom branschen. Ytterst är det ju dock så att om ni inte enas om en viss lön och arbetsgivaren inte vill eller kan ge mer så finns det bara ett alternativ och det är att söka sig vidare.

Expertens 5 bästa tips för att höja din lön

  1. Se till att vara väl förberedd inför både lönesamtal som löneförhandling när du söker nytt jobb.
  2. Var noga med att alltid lyfta lönefrågan när du får nya arbetsuppgifter eller ändrad roll.
  3. Ta själv initiativ till en löneförhandling när du byter jobb, om inte arbetsgivaren lyfter frågan.
  4. Lägg alltid på en prutmån när du förhandlar lön. Annars är risken stor att arbetsgivaren ser ditt första bud som prutbart.
  5. Om du byter jobb har du störst chans att höja din lön. När din tjänst ändrats eller om titeln inte matchar dina arbetsuppgifter bör du försöka förhandla om ny titel för att det i sin tur kan ge högre lön.

Läs också: De vanligaste argumenten för att inte höja lönen - och svaren du kan ge

Läs också: Experterna om fem kniviga lönedilemman