Arbetsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av omvärldstrender och strömningar i samhället. Digitalisering och AI-teknikens utbredning är några exempel. Hållbarhetsomställningen – som bland annat grundar sig i globala klimatmål som FN:s Agenda 2030 – är ett annat. Aspekt har tidigare skrivit om företagens ökade efterfrågan på hållbarhetskompetens och att titeln hållbarhetsanalytiker har klättrat till plats två på Linkedins lista ”Jobs on the rise”. Även Arbetsförmedlingen har noterat hur hållbarhet har blivit ett vanligare kompetensord i platsannonserna de senaste åren. En sökning som de har låtit göra för Aspekts räkning när det gäller platsannonser inom yrkesgruppen kommunikatörer/informatörer, visar att nyckelordet hållbarhet användes i dubbelt så många annonser 2023 som 2020. I deras senaste långsiktiga områdesanalys över yrken inom ekonomi, administration och juridik konstateras att flera roller har kommit att få nya arbetsuppgifter, bland annat på grund av hållbar utveckling.
Kerstin Eriksson Foto: Eva Dalin– Miljörevision blir en viktigare kompetens i takt med utökade EU-krav på hållbarhetsredovisning. Även yrkesroller inom affärsutveckling och dataanalys påverkas av den nya hållbarhetsvågen, liksom utredare och planerare. Där har vi kunnat se en ökning av kompetensord relaterade till hållbarhetsfrågor, säger Kerstin Eriksson, kvalificerad handläggare som arbetar med prognoser på Arbetsförmedlingen.
Det kan handla om samhällsekonomer som ska kunna driva gröna projekt ihop med stadsplanerare, eller kommuntjänstemän som ska kunna svara på frågor från industrier som jobbar med sin hållbarhetsomställning.
– Har du en akademisk examen i grunden men det var länge sedan du pluggade och känner att du saknar kunskaper på hållbarhetsområdet? Då kan du behöva kompetenshöjande insatser.

Studievägledare kan hjälpa i valet av utbildning

Hur kan då de kompetenshöjande insatserna se ut? Att visa nyfikenhet inför hållbarhetsfrågor på arbetsplatsen och be om att få jobba med dessa är ett sätt. Men det finns också regelrätta utbildningar och kurser, både för den som redan har ett jobb och den som står utanför arbetsmarknaden och vill bli den ”gröna kompetens” som arbetsgivarna suktar efter. Universitet och högskolor erbjuder masterprogram inom hållbar utveckling av olika slag, liksom enskilda kurser. Därtill finns ett stort utbud av utbildningar på området inom yrkeshögskolan. Att få en överblick av denna djungel kan kännas övermäktigt, men det finns rådgivning att tillgå. Kommunen har egna studievägledare att vända sig till, men om företaget som man jobbar på (eller har blivit uppsagd från) är kopplat till en omställningsorganisation kan man även få hjälp med att hitta en passande utbildning i samtal med deras studievägledare.
– Det första steget är att ta reda på så mycket som möjligt om den yrkesroll du skulle vilja ha och att göra efterforskningar, exempelvis genom att läsa jobbannonser och prognoser, för att se vilka kompetenser som efterfrågas på marknaden. Då blir det också lättare att se vad du behöver vässa ditt cv med för att kunna söka dessa jobb, råder Elisabeth Thörnsten, studiespecialist på TRR, en av de största omställningsorganisationerna för tjänstemän.
Omställningsorganisationen kan utöver rådgivning och vägledning kring studier bistå med ett yttrande som behövs när du söker CSN:s omställningsstudiestöd – ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som är till för personer som vill vidareutveckla sig inom sitt område eller helt byta spår. Stödet kan sökas av såväl arbetssökande som personer som redan har ett jobb.
Elisabeth Thörnsten TRR Det är dock arbetsgivarens ansvar att de anställda erbjuds adekvat vidareutbildning för att kunna sköta sina arbetsuppgifter, antingen genom internutbildningar eller externa kurser.
Incitamenten till vidareutbildning kan se olika ut. Kanske har du blivit uppsagd, brinner för hållbarhet och vill passa på att vidareutbilda dig inom detta. Kanske har du redan ett jobb men vill förkovra dig inom hållbarhetsområdet för att öka chansen att få nya, mer intressanta tjänster inom organisationen. I det senare fallet tycker Elisabeth Thörnsten att det kan vara en god idé att ta upp frågan med sin arbetsgivare. Yrkeshögskolan har bland annat kortare kurser som är anpassade för att man ska kunna kombinera jobb med studier.
– Det är upp till en termins studier på heltid och många av kurserna är på distans, har ett flexibelt upplägg och är framtagna i samarbete med arbetsmarknaden. Det innebär att du inte måste ta tjänstledigt för studier om du inte vill.


Efterfrågan på kurser inom hållbarhet ökar


Det är myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som, efter att ha analyserat arbetsmarknadens behov, beslutar om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till utbildningsanordnarna. Utöver längre utbildningar erbjuder de sedan 2020 även kurser. Och det är alltså främst dessa som vänder sig till yrkesverksamma. MYH utgår från de globala målen i Agenda 2030 för hållbar utveckling när de prioriterar vilka kurser som ska godkännas varje år; kurser som har ett hållbarhetsfokus prioriteras. Ett syfte med detta är att “bidra till kompetensförsörjning för en grön omställning”, enligt myndigheten.
Karin Åkerman Foto: Maja Geffen– I princip ska alla YH-utbildningar leda till jobb; de är framtagna för att matcha efterfrågan på arbetsmarknaden. Behovet av vidareutbildning inom hållbarhet är verkligen något vi har sett ökar och därmed prioriterar. Många av de branschorganisationer som jag pratar med vittnar om att det kommer att efterfrågas allt fler kurser inom hållbarhet eftersom det är en kompetens som blir viktigare, säger Karin Åkerman, omvärldsanalytiker på MYH.
En iakttagelse som hon har gjort är det allt större fokuset på cirkulär ekonomi inom företag – något som påverkar en mängd olika yrkesroller.
– Om det var några år sedan som man utbildade sig på universitetet kan man behöva uppdatera sig på det här temat. Som revisor kan man exempelvis via yrkeshögskolan vidareutbilda sig inom hållbarhetsredovisning.
Vad är skillnaden mellan att läsa en kurs via yrkeshögskolan och ett universitet eller högskola?
– Universitet och högskola har en koppling till forskning som inte yrkeshögskolan har. Yrkeshögskolan har i gengäld en stark koppling till arbetsmarknaden. Vad som passar just dig beror på vad du har för syfte med utbildningen. Det är något som man kan bolla med en studievägledare.


Vad tror du om framtiden för vidareutbildning inom hållbarhet?


– Det är idag många efterfrågade kompetenser på arbetsmarknaden som har koppling till hållbarhet i olika former och jag tror att det här området är större än vad många av oss har förstått. Det är i alla fall min insikt efter att jag började titta på hur många av våra utbildningar som kunde kopplas till klimatomställningen på olika sätt: närmare hälften! Jag tror att detta är något som bara kommer att öka.

 

Så kan du förvärva de gröna kompetenser som efterfrågas. Omställningsorganisationen TRR:s studiespecialist Elisabeth Thörnsten ger sina tips till dig som funderar på vidareutbildning inom hållbarhet:

  • Undersök om ditt företag tillhör en omställningsorganisation – och i så fall vilken. Där kan du få rådgivning och boka samtal med en rådgivare. För dig som tillhör TRR finns möjlighet att ta del av olika digitala verktyg och individuella övningar inom karriärvägledning.
  • Titta på vilken typ av tjänster som finns inom hållbarhet i din bransch. Vilka kompetenser behöver rekryteras? Se på jobbannonser och läs prognoser om olika yrkesområden och roller från till exempel Arbetsförmedlingen, SCB, Saco, Myndigheten för yrkeshögskolan och olika branschorganisationer. Vad ser man för trender och hur tror man att arbetsmarknaden för ett visst yrke eller område ser ut om tre eller fem år?
  • Utforska olika utbildningsvägar – långa och korta kurser. Bolla också med din chef vilka kompetenser ditt företag ser framför sig kommer att behövas på kort och lång sikt. Ett konkret tips är yrkeshögskolans kurser och kurspaket (max en termin långa) som är framtagna i samarbete med arbetslivet och utformade på ett sätt som gör att man ska kunna studera samtidigt som man arbetar. På yrkeshogskolan.se finns alla program och kurser och där kan man söka på specifika ord, exempelvis hållbarhet.