Den anrika konsultbyrån Boston Consulting Group, BCG, har tagit ett ambitiöst grepp om framtidens arbetsmarknad och undersökt – med hjälp av 150 framtidsforskare – vad som väntar arbetstagarna under de kommande fem decennierna. 


En av slutsatserna är att det kommer att finnas gott om jobbmöjligheter. Och det kommer att kunna vara intressanta jobb, enligt BCG. Även om det förstås inte handlar om precis samma arbetsuppgifter som i dag.
Sammanfattningsvis är det som ligger högst i kurs på arbetsmarknaden de kommande 50 åren kreativitet och det som BCG kallar ”bioniska färdigheter” (”bionic skills”), vilket bland annat handlar om att kunna dra nytta av nya tekniska lösningar. Dessutom är anpassningsförmåga och initiativrikedom eftertraktad kompetens framöver.
Det kommer också kunna vara värdefullt att ha ett entreprenörstänkande, eftersom BCG förutser att det är ett ökat antal arbetstagare som livnär sig på egenföretagande i framtiden.

Fyra förmågor för framtiden

1. Anpassningsförmåga och självreglering
BCG menar att det krävs mindfulness, anpassningsförmåga och självreglering – det vill säga förmåga till medveten kontroll av tankar, känslor och beteende mot ett framtida mål. Dessutom nämner de sådant som beslutsamhet och optimism. Dessa färdigheter är universellt tillämpliga i olika livssammanhang, inklusive yrkeslivet, skriver BCG.

Cecilia Löfgreen– Behovet av anpassningsförmåga och snabbrörlighet är en naturlig följd av den ökade automationen. Det krävs nya kunskaper och kompetenser, vilket gör att det livslånga lärandet är en stark trend som lär vara bestående, säger Cecilia Löfgreen, seniorkonsult och framtidsstrateg på Kairos Future.

Hon leder just nu en studie om framtidens kompetensförsörjning, och har noterat att det är många medarbetare som anser att det är arbetsgivarens ansvar att upprätthålla kompetensutvecklingen och att säkerställa det livslånga lärandet.

– Det här är sådant som är viktigt att gå igenom och göra tydligt i en organisation, eftersom kompetensutveckling är en så avgörande faktor för att man som medarbetare ska förbli anställningsbar, säger hon.

2. Interaktion med teknik
Det är alltså här de så kallade bioniska färdigheterna kommer in i bilden. En nyckel till framgång på arbetsmarknaden kommer enligt BCG att vara att man känner sig bekväm med att hantera och styra sådant som AI och robotteknik. En viss teknisk kompetens kan behövas, men sedan gäller det att kunna använda sådant som datadrivet beslutsfattande och AI-förstärkt kreativitet på bästa sätt. Människa och maskin i samarbete, helt enkelt – kanske i metaversum eller andra virtuella verkligheter.

– Det bygger på att man har inställningen att tekniken erbjuder lösningar, inte hot. Den som kan interagera med teknik kommer att kunna dra nytta av automationslösningar för att arbeta mer effektivt. Och det skulle kunna innebära att man kan jobba mindre, säger Cecilia Löfgreen.

Det sistnämnda är en viktig aspekt i framtidens arbetsliv, menar hon.

– En trend som har pågått ett tag, och lever vidare, är att arbetet minskar i betydelse och värde hos människor. Det är en gradvis förflyttning från att leva för att jobba till att jobba för att leva. Även om akademiker som grupp fortsatt har ett högre engagemang i jobbet så är det den grupp som förflyttat sig mest mot det vi i vår studie sammanfattat kallar ”trygghet” och ”belöning”.

3. Kreativitet
Även om AI utgör en utmaning för vissa kreativa jobb i dag, så kommer enligt BCG den mänskliga kreativiteten att vara avgörande när människor ska lösa framtida problem. Under de kommande 50 åren kommer det vara viktigt att ha exempelvis nyfikenhet, fantasi och en förmåga att lösa problem på ett okonventionellt sätt.

Åsa Thambert– Det tycker jag låter rimligt. Något som blir allt viktigare är att inte vara begränsad av traditionella tankesätt inom sitt område, utan att kunna tänka och agera utanför boxen. Automatiserade lösningar kommer att vara överlägsna när det gäller att optimera användningen av traditionella metoder, men vi människor kan vara bättre på att bidra med nya infallsvinklar, säger Åsa Thambert, omvärldsanalytiker på TRR.

4. Relationsskapande och samarbetsförmåga
Ytterligare ett område där vi människor rimligen bör kunna slå maskinerna på fingrarna är att interagera med kollegor, individuellt eller i team, på ett produktivt sätt. Kollektiv problemlösning kan vara väldigt kraftfull, men det kräver bland annat emotionell intelligens – något som är svårt att återskapa på artificiell väg. Vi människor kan kamma hem pluspoäng genom förmågor som empati och öppenhet för olika perspektiv.

– Vi ser att det finns ett behov av projektledning inom olika områden, så med sådana färdigheter kommer man att kunna vara attraktiv på arbetsmarknaden. En förmåga att samarbeta med både människor och maskiner behövs absolut, men det gäller också att vara ansvarstagande, ha en positiv inställning, och vara lyhörd för nya sätt att tänka och resonera, säger Åsa Thambert.