Redan i 20-årsåldern, i slutet på 90-talet, närde Katharina Dorn en dröm om att ha en egen inredningsbutik. Men där och då var hon inte redo och hon började istället läsa på universitetet. Född och uppvuxen i Tyskland tog hon en kandidatexamen i kommunikation och ledarskap vid Zeppelin University i Friedrichshafen. Efteråt följde en ettårig master i kontemporär konstteori vid Godsmiths, University of London, innan hon återvände till Tyskland och fick en anställning på modetidningen Elle. Där gavs hon utbildning i journalistik och blev sedermera projektledare i fotostudion för systertidningen Elle Décorations inredningssidor. Ett antal år senare rekryterades hon som marknads- och kommunikationsansvarig för en onlinebutik och träffade i samma veva sin svenske man. Kärleken fick henne att säga upp sig och flytta till Stockholm. Plötsligt befann hon sig i ett nytt land, med ett språk hon inte behärskade och utan nätverk. Vad skulle hon nu jobba med? Den frågan fick hon tid att kontemplera över när hon var gravid och senare föräldraledig med sin son.
Katarina Dorn– Jag kände mig ödmjuk inför att jag troligen inte skulle kunna få samma typ av roller som jag hade haft i Tyskland, eftersom jag inte pratade svenska så bra och saknade nätverk. Men en dag såg jag en annons om att klädmärket & Other stories sökte en fotostudio-manager. Jag sökte rollen och fick den, berättar Katharina Dorn.
Hon hade varit anställd på företaget i fem år – de sista åren som projektledare med ansvar för bland annat kommunikationskampanjer – när det genomfördes en omorganisation och hon blev uppsagd.
– Det var såklart en chock efter så lång tid i bolaget. Samtidigt kände jag att det här innebar en chans för mig att gå vidare – att göra något som för mig hade en större mening. På så sätt var jag både ledsen och lättad.
Katharina Dorn fick ett ”exit-paket” från arbetsgivaren med ett avgångsvederlag. Dessutom hade hon tack vare kollektivavtalet på arbetsplatsen rätt till stöd efter uppsägningen från omställningsorganisationen TRR – en av de största i Sverige för tjänstemän. Hon registrerade sig ganska omgående och fick snart komma dit på ett introduktionsmöte. Det ledde vidare till att hon tilldelades en personlig rådgivare. 
– När vi träffades för vårt första möte hade jag redan börjat söka efter jobb, både som kommunikatör och inom marknadsföring och fotoproduktion. Men så frågade min coach mig om det fanns något annat jag skulle kunna tänka mig att jobba med och då kom min gamla dröm om att ha en egen butik tillbaka. Jag har i hela mitt liv tänkt att jag skulle vilja driva eget en dag.
Hon var sedan länge en passionerad stickare. Kanske skulle hon öppna en butik som sålde garn? För att utveckla och testa affärsidén erbjöd TRR henne att gå ett entreprenörsprogram. Det pågick under sex veckor och de var ett 15-tal deltagare.
– Jag fick väldigt mycket kunskap och ett värdefullt utbyte med de andra deltagarna. Det var verkligen kul att träffa folk som hade liknande tankar och rädslor.


Vad hade du för rädslor?


– Främst såklart rädslan för att misslyckas, att det inte ska gå bra. Men under entreprenörskursen fick jag chans att läsa på, göra en marknadsanalys och prata med experter. Till slut insåg jag att jag hade hittat en idé som håller. Jag kunde konstatera att garn är en växande marknad och en stor trend. Och jag kände mig trygg i att jag har rätt kompetens för att lyckas.

Processen har gått snabbt. I juni 2023 var hon på sitt första möte hos TRR och till hösten började hon entreprenörskursen. TRR bekostade därefter några timmar med en affärskonsult som hjälpte Katharina Dorn att finslipa på affärsplanen. Den skickade hon sedan in till Arbetsförmedlingen som beviljade starta eget-bidrag i januari i år. Det innebär sex månaders ersättning, baserad på det belopp hon annars hade fått i a-kassa. I början på våren dök det upp en liten butikslokal för uthyrning på Hornsgatan, bara tre minuters promenad från hennes hem på Södermalm i Stockholm. Hon skrev på hyreskontraktet och i mitten på maj slog dörrarna upp för hennes butik STHLM Knit company där hon ska sälja garn och tillbehör till stickentusiaster.
– Det är jättekul och nästan så att jag inte riktigt kan förstå att jag har gjort detta. Men det känns helt rätt och jag är optimistisk i tron på att jag kommer att hitta kunder. Butiken känns som en startpunkt, sedan får vi se hur jag kan utveckla den vidare.
Hur ser du på fördelarna med att vara akademiker och starta eget?
– Jag tror absolut att det är en fördel. Ska du starta eget måste du lära dig många nya saker och ta in mycket kunskap – en process som du är bekant med om du har pluggat flera år på universitet. Jag har behövt sätta mig in i för mig helt nya arbetsuppgifter som att sköta bokföring och göra inköp.


Vilka kunskaper har du med dig från åren som anställd?


– Därifrån bär jag med mig marknadsförings- och kommunikationsdelen. Att under många år ha varit anställd i olika positioner och varit chef med personalansvar innebär också en erfarenhet som gör mig lugnare och tryggare än vad jag hade varit om jag hade startat eget när jag var yngre. Då hade jag nog varit mer rädd för att stöta på problem.
Att öppna butik kräver ju ett visst startkapital. Hur har du löst det?
– Jag har haft möjligheten att lägga undan pengar under åren som jag jobbade. Det kapitalet har jag plockat från nu. Men jag har räknat med en tight budget; garn är inte världens dyraste produkt så det går att bygga upp ett lager utan att ligga ute med miljoner. Jag har också fått mycket hjälp av personer runt omkring mig. Min man som är arkitekt har hjälpt mig med butiksinredningen och en vän som är illustratör har gjort min logga.
Vad vill du säga till andra som funderar på att byta karriär mitt i livet?
– Jag skulle absolut ge rådet att våga utforska tanken och våga drömma. Även om det inte slutar med att man startar eget så tycker jag att man ska undersöka möjligheterna och försöka tänka utanför boxen. För mig är TRR en av faktorerna till att jag nu öppnar min butik. Hos dem fick jag såväl emotionellt som ekonomiskt stöd. Så ett tips är att kolla om det företag man jobbar på är anslutet till en omställningsorganisation. Annars finns även gratis rådgivning att få från exempelvis kommunen. Ett annat tips är att utforska sitt nätverk och prata med personer som har startat eget så att man inte bara sitter själv med sina tankar. Att bolla mina idéer med andra har hjälpt mig mycket.


Vad måste man vara beredd på om man vill starta eget?


– Man måste vara beredd på att lära sig mycket nytt, att möta sina rädslor och att du kommer att få jobba mycket. Men jag har knappt märkt av det för jag tycker att det jag håller på med är så roligt. Jag tror också på vikten av att ha tålamod och inte tappa modet direkt; att bygga upp en verksamhet tar tid. Jag försöker lugna mig själv med det. Just nu betalar jag stora fakturor men drar ännu inte in några pengar. Det gäller att ha is i magen.
Du har själv ett stort intresse för garn och att sticka. Krävs det att man är passionerad för att lyckas med affärsidén, tror du?
– Det kan säkert gå bra även om man inte brinner för något, om man har hittat en lucka på marknaden och har en bra affärsidé. Men personligen skulle jag nog inte ha uthålligheten om jag inte brann för detta.

Om TRR

TRR är en stiftelse som arbetar på uppdrag av Svenskt Näringsliv och Förhandlings- och samverkansrådet (PTK). Målgruppen är arbetsgivare och tjänstemän inom det privata näringslivet och de har drygt 30 000 anslutna företag. Som omställningsorganisation erbjuder de vägledning, rådgivning och olika ekonomiska stöd. TRR stöttar i genomsnitt 10–15 000 uppsagda tjänstemän årligen och 9 av 10 får “en positiv lösning”. Av dessa är det ungefär 5 procent som startar eget företag.