1. Arbetsplats
Om du har kommit fram till att du vill göra något annat än i dag blir det ändå naturligt att bedöma chanserna att hitta något passande på din nuvarande arbetsplats.
– Berätta för din chef att du vill ta ett kliv vidare i karriären och se vilka möjligheter som finns inom företaget. Det är ju positivt att visa ambitioner och att du är intresserad av att vara kvar.
Verkar det vara begränsat med interna alternativ, är det dags att se vilka andra roller, företag eller branscher som kan vara lockande.
– I det skedet finns det en mängd olika informationskällor, med allt från att granska jobbannonser till att be om tips från ditt nätverk. Ett bra sätt att få idéer kan vara att boka ett möte med en karriärcoach på ett rekryteringsbolag eller en rådgivare på ditt fackförbund, säger Martina P Lindgren.
Efter att målet så småningom har börjat klarna får du fundera över vad det är som krävs för att nå dit.
– Ta gärna kontakt med personer som har en liknande position som den du har siktat in dig på. Hur gjorde de? Vilken väg har de gått? Våga fråga, för de allra flesta brukar tycka att det är kul att dela med sig av den typen av erfarenheter.
2. Kompetensinventering
Nästa steg blir då att göra något slags inventering av vad du har för erfarenheter, fackkunskaper, färdigheter och inte minst egenskaper.
– De formella delarna av din kompetens har du förstås koll på själv, men för att mejsla fram vilka egenskaper som är dina styrkor bör du fråga personer i din närhet som känner dig, både privat och på jobbet. Vad tycker de att du ska lyfta fram? När tycker de att du kommer som bäst till din rätt?
Matcha sedan kompetensinventering med de behov du har kommit fram till. Var finns det luckor?
– Kompetensutvecklingen kan ju också komma in i ett tidigare skede av processen, till exempel att du väljer att gå en kurs inom något som verkar vara värdefullt på arbetsmarknaden framöver, men det kan vara svårt att låta strategier styra valet av kompetensutveckling; det måste finnas en genuin vilja och ett intresse också, säger Martina P Lindgren.
Kurser av olika slag kan för övrigt ge en värdefull bonus i det här
sammanhanget, påpekar hon:
– Du har säkert en del gemensamt med de andra deltagarna, samtidigt som du kan få ta del av deras erfarenheter av olika roller och branscher. Det kan ge nya idéer om möjliga steg att ta.
3. Motivation
Det finns en rad olika anledningar till att vilja göra något nytt, och därför är det första du behöver göra att fundera över vilka som är dina motiv.
– Det kan ju vara allt från att du är nyfiken på något helt nytt till att du känner att du vill ha en position med mer ledaransvar. Oavsett anledning är det viktigt att du är ärlig mot dig själv så att du får lättare att veta vilket steg som kommer att vara bäst,
säger Martina P Lindgren, karriärcoach på Randstad RiseSmart.
Här blir det då två olika frågeställningar att hantera: vad du uppskattar i din befintliga situation, respektive vad du tycker är mindre bra.
– Det finns i stort sett alltid bådadera. Det kan till exempel vara så att du är mycket nöjd med arbetsuppgifterna, kollegorna och chefen – men känner att det blir för tufft att få en bra balans i livet.
I ett sådant läge kan nästa fråga bli om det går att hitta en annan arbetsplats med lugnare förhållanden, eller om du exempelvis har möjlighet att gå ner i tid i din nuvarande roll.
– Om du tänker dig att dra ner på arbetstiden kanske du kan ägna den frigjorda tiden åt något som tillför energi – vilket skulle kunna vara en helt annan typ av jobb, kanske något väldigt praktiskt inriktat om du har ett arbete med kognitivt krävande uppgifter nu.
Ett av målen med den här inledande fasen är att du ska formulera vad det är som väcker din nyfikenhet och vilja, berättar Martina P Lindgren.
– Det kommer att vara mycket värdefullt om du gör en förändring som bygger på lust och motivation, snarare än på en känsla av flykt och frustration, säger hon.
4. Riskbedömning
När du har kommit så här långt kan det ha dykt upp andra saker att ta ställning till.
– Det steg du har tänkt ta kanske kräver vissa kompromisser eller uppoffringar. Kanske är det så att du inte tycker att det är läge att
genomföra förändringen just nu, men det behöver ju inte innebära att den aldrig blir av.
Låt idén mogna lite i så fall. Det kan också alltid finnas risker med att lämna det man har och ge sig in i något som är mer eller mindre okänt.
– Hur riskbenägen du är beror både på personlighet och livssituation. Det är en bedömning som du får göra, i samråd med de som står dig nära.
Martina P Lindgren vill samtidigt skicka med ett sätt att se på risken att göra fel val:
– Jag tycker att keramikern Hertha Hillfon uttryckte det bra. Hon tyckte inte att hon kunde göra några misstag när hon jobbade i lera, utan det var bara små hållplatser på vägen. Så även om något gått lite fel kan det mycket väl leda till något annat. Det tycker jag är en bra utgångspunkt vad gäller att våga prova något nytt.
Frågor till dig som vill utveckla din karriär:
- Varför vill jag ha en förändring – på riktigt?
- Vad är det som väcker min lust eller nyfikenhet?
- Inom vilka yrkesroller skulle det kunna tillvaratas?
- Vad krävs för kompetens och egenskaper för att ta nästa steg?
- Vilka andra företag eller branscher är intressanta?
- Hur ser min kompetens ut i dag; vad behöver jag fylla på med?
- Finns det några nya jobbalternativ internt?
- Innebär det nya steget stora risker eller uppoffringar – och tycker jag att det är värt det?
Läs också: En karriärplan förenklar dina val
Läs också: Så planerar du karriären genom hela arbetslivet
Läs också: Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad