Anna Borgsten Fingerle beskriver sig som en generalist; hon kan lite om mycket och är bra på att se helheter. Sedan hon 26 år gammal, 1999, tog examen i maskiningenjörsteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har karriären drivits av hennes kombinerade intresse för teknik, språk och människor. Det senare har gjort att hon har sökt sig till ”mjukare” roller inom teknik och digitalisering. Sitt första jobb fick hon på telekomjätten Ericsson, mitt under it-hajpen. Där fick hon gå en ledarskapsutbildning och jobbade med deras tekniska support till 18 olika länder samt som resurs- och linjechef. Efter totalt cirka tio år på bolaget sade hon upp sig och flyttade för kärlekens skull till Tyskland. Det blev drygt tre år som projektledare på mjukvaruföretaget SAP innan hemlängtan blev för stark och hon tillsammans med sin man installerade sig i ett hus vid havet utanför Västervik söder om Stockholm. Hon hann jobba som linjechef på industriföretaget Saab ett par år innan pandemin slog till. Då tog hon tillfället i akt och startade en egen konsultfirma – en längtan hon hade burit på en tid.


Anna Borgsten Fingerle Det var ett stort steg och såhär i efterhand förstår jag inte riktigt hur det gick till. Att lära sig bokföring var en rysare och det kändes läskigt att inte veta hur det skulle gå ekonomiskt. Men nu i efterhand har jag lärt mig att det mesta löser sig.

 

 

 

Ändrar riktning mot HR


Ett uppdrag som kombinerad HR- och it-konsult våren 2022 kom att skaka om hennes karriärbana ytterligare. Hon fick blodad tand till den grad att hon bestämde sig för att sätta sig i skolbänken igen.
– Under intervjun till jobbet reagerade rekryterarna på att jag inte hade läst HR – den kompetensen stod inte på mitt cv, trots att jag egentligen hade jobbat i gränssnittet mellan HR och it ganska länge. Men jag fick uppdraget och det visade sig att mina kompetenser blev en fullträff. Det kommande året var oerhört roligt.
Efter avslutat uppdrag blev hon erbjuden att stanna kvar. Ändå valde hon att tacka nej. Hon kände att hon ville fördjupa sig än mer inom HR – inte minst på grund av den skepsis hon hade mött under jobbintervjun. Hon började scanna yrkeshögskolans utbud av kurser – gratis och anpassade för yrkeslivet – och fastnade för ”Digitalisering och hållbarhet inom HR” vid IHM Business School.
– Det kändes högaktuellt. Hållbarhet används ju i alla möjliga sammanhang idag och jag insåg att jag inte kunde så mycket om exempelvis Agenda 2030. Jag var nyfiken på aspekten kring hur miljöfrågan och nya regelverk påverkar organisationer.


I samband med antagningen fick de sökande skicka in sina gymnasiebetyg och erbjöds att göra ett digitalt test.
– Testet var frivilligt men ökade dina chanser att komma in och berörde frågor som senare behandlades under kursen. Jag tror att testet bidrog till att det blev en så pass hög nivå på deltagarna.
Kursen startade i mitten på oktober 2023 och avslutades i april i år. Den första delkursen handlade om hållbart förändringsarbete. Den andra om medarbetarcentrerad digitalisering. Alla YH-kurser äger rum digitalt och upplägget är flexibelt för att deltagarna ska kunna arbeta parallellt med studierna. Anna Borgsten Fingerle konstaterar att av de 50 deltagarna på hennes kurs var nästan alla kvinnor – och medelåldern runt 40–45 år. Själv är hon nyss fyllda 50. Något hon bär med sig från utbildningen, utöver de faktiska sakkunskaperna och givande diskussioner, är devisen att den enda kompetens som kommer att vara viktig i framtiden är kunskapen att lära sig nya saker.
– Det är mitt argument för att man ska våga byta bransch. Även om jag personligen inte har gjort en helomvändning så har jag blivit alltmer övertygad om att det är ett måste att hänga med i utvecklingen; man kan inte blunda för AI:s intåg eller för klimatmål och nya regelverk. Efter den här kursen känner jag mig varm i kläderna; det känns som att jag ligger rätt i tiden i mitt mindset.

”Aldrig för gammal för vidareutbildning”


I skrivande stund är hon arbetssökande. Hennes målbild är att jobba i gränssnittet mellan HR och it och det som kallas för HRIS – personalinformationssystem – men också med organisationsförändring i stort.
– Nu har jag varit konsult i fyra år och kan känna att jag saknar kollegor och gärna skulle vilja vara anställd. Jag har sökt allt möjligt – vi får se vad det landar i.
Nyligen var hon på en anställningsintervju till ett HR-jobb och fick då frågan hur hon ser på att hon inte är utbildad personalvetare.
– Att komma in på en HR-avdelning med en lite annorlunda bakgrund kan nog ses som ett hot. Många tycker att det här med digitalisering är lite jobbigt och då kanske man inte vill ha in någon som säger att man måste jobba bättre med sina it-system. Men jag tror verkligen på att HR-avdelningen kan ha stor nytta av att fråga sig hur de digitaliserar sig. Man har inte råd att fatta annat än datadrivna beslut idag och ska man jobba inom HR måste man även förstå it-biten.


Tror du att du kommer att vidareutbilda dig fler gånger i livet?


– Det hoppas jag, för den här kursen har gett mig så mycket energi och fått mig att växa som människa. Vidareutbildning blir man aldrig för gammal för och jag upplever att företag blir alltmer intresserade av personer som är agila. Jag har alltid tyckt om förändringar.

Så byter du spår mitt i livet. Anna Borgsten Fingerles bästa tips:

  • Våga satsa! Du blir aldrig för gammal för att byta spår och vidareutbilda dig. Även om du som jag har fyllt 50 år har du faktiskt ganska många år kvar i yrkeslivet. Varför inte se till att jobba med det du brinner för?
  • Var inte rädd för förändring! Mitt motto är: ”När förändringens vind blåser kan du välja att söka skydd eller hissa segel.”. På dagens arbetsmarknad blir det allt viktigare att visa att man är agil och flexibel.
  • Peppa dig själv genom att tänka: ”Hur svårt kan det vara?”. Att byta spår innebär att du hamnar utanför din bekvämlighetszon. Det är att ta en risk, men också en chans till utveckling.
  • Ha tålamod! Jag har läst att vid en karriärväxling kan det ta tid innan man landar rätt. Stressa inte och se till att ha flera parallella a-planer. Häng med i utvecklingen och lyssna in!