Här får du hjälp för kompetensutveckling
Här samlar vi inspiration, artiklar, experttips, tips på verktyg och forskning om vidareutveckling, vidareutbildning eller kompetensutveckling på jobbet.
Utbildning och kompetensutevckling i jobbet
Professor Bodil Jönsson: "Så fint att kunskap finns"
Professor Bodil Jönsson vurmar för faktabaserad kunskap och eftertänksamhet. Hon uppmuntrar mer kunskap och färre åsikter. "Utan kunskap, ingen demokrati", menar hon.
Morgondagens kompetensbehov – 50 år framåt
Det kommer att finnas gott om intressanta jobb under de kommande fem decennierna, spår konsultbyrån BCG. Här berättar experterna om vad som krävs för att kunna konkurrera om dessa jobb.
Faktorerna som förändrar ditt yrke i framtiden
Den gröna omställningen. En åldrande befolkning. Det skärpta omvärldsläget. Artificiell intelligens. Kompetensbrist. Det är fem faktorer som väntas få stor påverkan på arbetsmarknaden kommande år.
Sju AI-begrepp du bör känna till
AI har skapat både rubriker och starka känslor. Reaktionerna är allt från oro till förväntan. Men AI är inte långt borta; många använder tekniken varje dag – kanske utan att känna till det. Här förklarar vi vanliga begrepp inom AI som du bör känna till.
Hur ska jag göra för att locka kompetenta medarbetare?
Att vara uppmärksam och lyhörd på medarbetarnas kompetenser och olikheter är en av framgångsfaktorerna till att behålla och lyckas rekrytera kompetens som gör att din verksamhet kan utvecklas framåt.
Detta behöver en AI-prompt manager kunna
Ett framtida jobb är AI-prompter. Men då måste du både ha kompetensen att ställa rätt frågor och modet och kunskaperna att kunna verifiera svaren. Här berättar experten om ett av framtidens hetaste jobb.
Få arbetsplatser redo för AI
Många Akaviamedlemmar anser att de saknar rätt kompetens för att hantera AI-utvecklingen. Trots att många vill ha utbildning har ytterst få fått det. Det visar en ny undersökning.
Livslångt lärande – även när du blir äldre
Det livslånga lärandet är en värdefull del av din kompetensutveckling. Se till att upprätthålla lärandet även när du blir äldre.
”Är jag för gammal för att vidareutbilda mig? Absolut inte!”
Är det lönsamt eller ens möjligt att byta karriärspår i mitten av livet med tanke på ålderismen på arbetsmarknaden? Akavia Aspekt har ställt frågan till två lärosäten.
Viktigaste kompetensen: att kunna lära nytt
Kunskap och kompetens blir allt mer av färskvaror. Nu gäller det att vara beredd på att konstant lära nytt och kanske till och med lära om.
Nya omställningsstudiestödet – så blir du godkänd
Efter lanseringen av omställningsstudiestödet under hösten 2022 har mångdubbelt fler än väntat skickat in ansökningar till CSN. Men endast en liten andel väntas bli godkända. Här får du reda på vad som krävs.
Nya studiestödet öppnar för utveckling
Inom kort blir det möjligt att kompetensutveckla sig med upp till 80 procent av lönen ända upp till 62 års ålder. Det är effekten av regeringens överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd, som riksdagen ska besluta om i sommar.
Utveckling i jobbet
Så kompetensutvecklar du dig gratis
Nu har det passerat några veckor på jobbet efter semestern. Börjar du ångra att du inte sökte nytt jobb i somras. Då är hösten rätt tid för dig att passa på att dig något nytt som du kan ha nytta av i jobbet. Här tipsar vi om en rad olika vägar till egen kompetensutveckling i höst.
Hållbarhet är framtidens kompetens – för alla
Kravet på att ta in olika hållbarhetaspekter i verksamheten ökar inom alla branscher. Därför blir det allt viktigare att skaffa sig hållbarhetskompetens – oavsett yrkesroll.
Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling
Genom att ta dig tid att systematiskt lägga upp en plan för hur livet och karriären ska se ut om exempelvis fem år, ökar chansen att det blir just så som du vill. Här berättar futuristen Jacqueline Kothbauer om hur du lägger grunden för din personliga framtidsplan.
Ministern: Avgörande att värna tid för utbildning
Det är kortsiktigt tänkande att prioritera bort kompetensutveckling på grund av tidsbrist. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Hållbarhet är framtidens kompetens – för alla
Kravet på att ta in olika hållbarhetaspekter i verksamheten ökar inom alla branscher. Därför blir det allt viktigare att skaffa sig hållbarhetskompetens – oavsett yrkesroll.
Bli en framgångsrik projektledare
Att vara projektledare är ett sätt att skaffa sig ett intressant arbetsliv. Vägen till framgång är att engagera deltagarna och tänka tillsammans med dem. Fokus måste hela tiden vara det värde projektet ska skapa.
Så slipar du dina powerpoints
Det är ingen större konst att presentera information inför en grupp. Desto svårare är det att verkligen nå ut med informationen. Presentationsexperten Micke Hermansson vet hur du gör för att lyckas.
Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv
Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.
Ministern: Avgörande att värna tid för utbildning
Det är kortsiktigt tänkande att prioritera bort kompetensutveckling på grund av tidsbrist. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).