Vid maktskifte kan en ny majoritet byta ut kommundirektören, även om uppdraget skötts korrekt. så de kan sägas upp ganska snabbt. En tydlig överenskommelse i anställningsavtalet är viktig för ekonomisk trygghet.

Fråga: Jag jobbar som kommundirektör i en medelstor svensk kommun. Mitt under mandatperioden har det blivit maktskifte i kommunen och en ny majoritet och kommunstyrelse har tillträtt. Den nya kommunstyrelseordföranden har sagt till mig att de vill ha en ny kommundirektör som har en profil som passar den nya politiska ledningen. Vad gäller i en sådan situation?

Svar: Du sitter i en situation som inte är helt ovanlig. Vid maktskifte efter val eller under pågående mandatperiod i en kommun eller region är det inte ovanligt att kommundirektörer byts ut även om de har skött sitt uppdrag på ett korrekt sätt.

Många politiker har svårt att förstå att kommundirektören ska genomföra sittande majoritets beslut, men kommundirektören kan få klä skott för saker som har att göra med den tidigare politiska ledningens beslut.

En kommundirektör är kommunens högsta tjänsteman och omfattas därför inte av anställningsskyddet i LAS. Detsamma gäller även regiondirektörer. Det behövs därför inga sakliga skäl för att säga upp en kommundirektör, utan det räcker med att kommunledningen inte har förtroende för kommundirektören.

Det är mycket sällan en kommundirektör omplaceras till en annan befattning i kommunen, utan det blir oftast en överenskommelse om avslut. Därför underlättar det betydligt om man redan i sitt anställningsavtal har skrivit in vad som gäller vid en uppsägning.

Det kan ta tid att få ett nytt chefsjobb på samma nivå och därför är det viktigt att man förhandlar till sig en uppgörelse som ger en tillräcklig ekonomisk trygghet. En utgångspunkt för en sådan skrivning i anställningsavtalet kan vara en uppsägningstid på sex månader och ett avgångsvederlag som motsvarar sex till tolv månadslöner.

Om det inte finns något skrivet i anställningsavtalet blir det en öppen förhandlingsfråga. Antingen kvarstår man i tjänst under en uppsägningstid med bibehållna löne- och anställningsvillkor, inklusive tjänstepension, arbetsbefriad och samordningsfritt mot ny inkomst. Vad gäller kommundirektörer är dock detta mycket ovanligt. I stället förhandlar man fram ett avgångsvederlag och slutar i närtid. Relationen mellan kommundirektören och kommunen avslutas snabbt, och det ger möjligheten att fritt kunna ta nytt jobb utan samordning när det gäller lön.

Om du hamnar i en situation där arbetsgivaren vill avsluta din anställning som kommun- eller regiondirektör ska du kontakta Akavia. Vi kan hjälpa dig med att ta fram en överenskommelse. Antingen sköter du förhandlingen själv med oss som bollplank eller så företräder vi dig vid förhandlingar med arbetsgivaren eller dess ombud.

Läs också: Nytt jobb som kommundirektör – vad ska jag tänka på?

Läs också: Vad gäller vid omorganisation?

Läs också: Tänk på det här om du blir uppsagd

Anders Ekegren, förhandlare/ rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Anders Ekegren är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.