Friheten att kunna bestämma över den egna arbetssituationen är något som de flesta sätter stort värde på. Det kan bland annat innebära att välja hur du ska göra om ditt barn är sjukt – om barnets situation tillåter att du jobbar samtidigt som du är hemma kan det vara väldigt skönt för att exempelvis klara av det som är inplanerat för dagen. 

Många arbetsgivare tillåter sina anställda att på ”vobba” på det sättet, men det förekommer att den rättigheten förvandlas till en förväntan. Det kan ofta vara ett outtalat krav, och behöver inte nödvändigtvis komma från chefen; en del av Akavias medlemmar vittnar om att det kan finnas ett – även det outtalat – tryck från kollegorna i arbetsgruppen att ”ställa upp” och jobba hemifrån i de lägena. 

– Inställningen till vobbande skiljer sig väldigt mycket mellan olika arbetsplatser, men det förekommer helt klart exempel på osunda normer, säger Kjell Frisdal, förhandlare på Akavia. 

Medarbetare ska inte känna sig utpekade vid vabb

Han ser att det är två faktorer som – speciellt i kombination – kan bidra till att en medarbetare får en känsla av att göra fel när han eller hon väljer att vabba istället för att vobba. 

– Det ena är om det är extra viktigt med hög tillgänglighet, vilket kan variera mellan olika företag och roller. Den andra kritiska faktorn är kommunikation; att blir tydligt vad det finns för förväntningar i de här situationerna. 

Kjell Frisdal understryker att det är oacceptabelt att anställda känner sig utpekade eller ifrågasatta om de vabbar när deras barn är sjuka. 

– Sådana känslor kan vara en signal på att det finns brister i den psykosociala arbetsmiljön, och det är då något som arbetsgivaren enligt Arbetsmiljölagen har ansvar för att undersöka och åtgärda.

Bäst med en tydlig och saklig dialog

I Föräldraledighetslagen står det tydligt att föräldrar har rätt att vara lediga för att ta hand om ett sjukt barn som är under tolv år, eller upp till 16 års ålder vid särskilda behov. 

– Men även om du har rätten på din sida är det sällan en bra idé att konfrontera din chef och peka på en viss paragraf. Det mest framgångsrika är sannolikt snarare att etablera en tydlig och saklig dialog med arbetsgivaren, säger Kjell Frisdal. 

Det är också viktigt att gå in i en sådan dialog med förståelse och ödmjukhet, konstaterar han. 

– Du kan förvisso ta avstamp i att vabbande är en lagstadgad rättighet, men ha samtidigt i åtanke att arbetsgivarens behov är en grund för att verksamheten ska fungera. Lyft fram att du är mån om att hjälpa företaget att nå sina mål, men berätta även hur du själv ser på vikten av att kunna ge ditt barn adekvat vård och omsorg. 

– Du bör dock i möjligaste mån undvika att överförklara eller försöka att känslomässigt rättfärdiga valet att vabba.

Grupptryck från kollegorna

Vissa gånger kan det alltså snarare vara så att man upplever att det finns någon form av grupptryck från kollegorna på att utföra arbetsuppgifter eller vara med på möten i samband med vabbande. 

– Då är det, om inte annat för din egen del, bra att tänka på att valet att vabba inte behöver vara ett tecken på bristande engagemang utan snarare ett välinformerat och ansvarsfullt beslut. Att öppet diskutera dina erfarenheter och val med kollegor kan bidra till att skapa en mer empatisk arbetsmiljö, säger Kjell Frisdal. 

Samtidigt är det ytterst viktigt att själv ta hänsyn till helhetsbilden, påpekar han. 

– Kanske är det är så att vissa projekt inte passar när du har yngre barn, eller att du behöver göra vissa – tillfälliga – anpassningar i din arbetssituation. 

Har du fler frågor om vabbande, vobbande eller arbetsgivarens ansvar? Kontakta i så fall Akavia för stöd och rådgivning.

Här är grundförutsättningarna när ditt barn är sjukt: 

  1. Du har ingen skyldighet att vobba. Det finns inget krav på att arbeta hemifrån istället för att vabba. Du har som förälder har full frihet att avgöra hur barnets behov bäst tillgodoses.
  2. Barnets bästa ska komma först. Föräldraledighetslagen prioriterar alltid barnets omvårdnad. 
  3. Arbetsgivarens ansvar. Arbetsgivaren kan inte ifrågasätta en anställds beslut att vabba och har ingen rätt att pressa den anställde att arbeta under samma tid.
  4. Kollektivavtal kan ge förbättrade villkor. För många anställda inom stat, kommun och privat sektor finns kollektivavtal som förstärker de rättigheter som regleras i Föräldraledighetslagen. I flera av dessa avtal anges att:
  • Föräldraledighet, inklusive VAB, inte ska påverka den anställdes löneutveckling negativt.
  • Anställda som vabbar inte ska bli missgynnade i samband med lönerevisioner, befordran eller andra arbetsrelaterade förmåner.

Läs också: Nya regler för föräldralediga ger ökad flexibilitet

Läs också: Vabruari – tänk på det här

Läs också: Detta gäller för dig som behöver vobba