Mellan 10 och 20 procent av mammorna och upp till 10 procent av papporna drabbas av psykiska besvär efter förlossningen.
Bakomliggande faktorer kan exempelvis vara hormonella och fysiska förändringar, ekonomisk stress och osäkerhet kring hur karriären kommer att påverkas.
För att se om längre föräldraledighet kan bidra till att mildra besvären undersökte Amy Heshmati och två kollegor vid Stockholms universitet sambandet via ett stort antal vetenskapliga studier. För att skapa en helhetsbild över effekten av föräldraledighet genomfördes en sammanställning av forskningsresultat som har publicerats i fem olika online-databaser.
Deras studie, som är den mest omfattande hittills, bygger på 45 studier i 14 länder, däribland Sverige, USA, Australien, Frankrike och Japan, som erbjuder garanterad föräldraledighet. Resultaten har publicerats i ansedda The Lancet Public Health.
– Forskningen visar att föräldraledighet bidrar till att lindra eller förebygga mental ohälsa som ångest, utbrändhet, depression och behov av psykisk vård, särskilt för mammor. Vi hittade stöd för skyddande effekter flera år efter barnets födsel. Föräldraledighetsprogram med längre ledighet eller betald ledighet var förknippade med förbättrad psykisk hälsa bland mammor. Det behövs dock mer forskning på området, säger Amy Heshmati.
Mer forskning behövs för att påvisa effekterna
Samma skyddande långtidseffekter kunde inte observeras bland pappor, utan endast i samband med föräldraledigheten och en kort tid därefter. Amy Heshmati tror att det kan finnas långvariga effekter, men förklarar att det saknas tillräckligt med underlag som kan styrka det.
Hon framhåller hur de långvariga positiva effekterna hänger samman med generösa system för föräldraledighet, inte minst möjligheten till långvarig ledighet.
– Vi tittade på olika faktorer som ledighetens längd, om den var betald eller obetald, och samband med psykisk hälsa hos både mammor och pappor.
Byta jobb under föräldraledigheten – 10 frågor och svar
De nio vanligaste frågorna och svaren om föräldraledighet
Vabb och vobb – det här gäller
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad
Uppdaterad