Den 1 juli 2024 började ett par nyheter i föräldraledighetslagen att gälla. Den första handlar om de så kallade dubbeldagarna, det vill säga de dagar då båda föräldrarna kan ta ut föräldrapenning samtidigt för samma barn.
Antalet dubbeldagar utökas från 30 till 60 dagar per barn och kan nu även användas längre: fram till barnet är 15 månader, istället för 12 månader som tidigare.
– Dubbeldagar används framför allt i början av föräldraledigheten, men även i samband med att man avlöser varandra under ledighetsperioden för att få en mjukare övergång, berättar Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia.
Pappor tar ut tre av tio föräldradagar
Hon konstaterar att Akavia välkomnar den ökade flexibilitet som införs i systemet.
– Det är bra att kunna anpassa föräldraledigheten efter familjens situation. Dessutom kan förändringen bidra till att det män tar ut mer föräldraledighet än i dag.
För närvarande är det i heterosexuella förhållanden enbart tre av tio föräldradagar som tas ut av pappor, resten av mammorna.
– Akavias medlemmar har enligt vår tidigare undersökning ett jämnare uttag mellan mammor och pappor, vilket är i linje med att högutbildade grupper brukar ha ett jämnare uttag, påpekar Charlotte Tarschys.
När man överväger att ta ut dubbeldagar är det samtidigt viktigt att känna till att forskningen tyder på att familjer där båda föräldrar ensamma står för vårdnaden av barnet tidigt under barnets liv fortsätter att ha jämnare fördelning av barnomsorg och hushållsarbete.
Samma antal dagar totalt
Något som är viktigt att komma ihåg är att de nya reglerna kring dubbeldagar inte innebär att det totalt sett blir fler föräldradagar att ta ut.
– Ju mer man utnyttjar möjligheten till dubbeldagar, desto kortare period kommer föräldradagarna att räcka till. Det gäller att man har med det i sin planering, säger hon.
Även om Charlotte Tarschys tycker att regelförändringarna i grunden är positiva, så konstaterar hon att behovet bland Akavias medlemmar kan ha minskat de senaste åren.
– Merparten av våra medlemmar har möjlighet till distansarbete i någon utsträckning, och genom att exempelvis jobba hemifrån en hel del kan den som arbetar vara tillgänglig på ett annat sätt än vid arbete på kontoret.
Överlåta rätten till föräldrapenning
Den andra nyheten i föräldraledighetslagen gäller möjligheten att överlåta rätten till föräldrapenning till en annan person. Hittills har man kunnat ”ge bort” föräldradagar till bland annat sin sambo eller en blivande adoptivförälder, men nu räcker det med att den du överlåter dagarna till är försäkrad för föräldrapenning (via Försäkringskassan).
Det innebär i praktiken att du kan ge dagar till exempelvis en släkting, vän eller till och med en barnvakt. Förutsättningen är alltså de har haft en inkomst under en viss period och att de har en sysselsättning som de tar ledigt från.
Föräldrar med gemensam vårdnad kan överlåta 45 dagar vardera, medan den som har ensam vårdnad får möjlighet att överlåta 90 dagar.
Får inte bli en ökad press
Förslaget har mött en del kritik och det är viktigt att det följs upp så att det används rätt.
– Det kan exempelvis vara gynnsamt för ensamstående eller företagare som lättare kan ta hjälp av familj och vänner om man inte kan eller vill ta ut hela ledigheten själv, säger Charlotte Tarschys.
– Det är dock viktigt att inte arbetsgivarna ser det här som en anledning att sätta ökad press på en föräldraledig medarbetare att komma återgå till arbetet. Detta är något som vi inom Akavia kommer att bevaka framöver.
De dagar som förs över till någon annan kan för övrigt även användas som dubbeldagar, så att både föräldern och en annan person kan vara lediga samtidigt.
Läs mer om föräldraledighetslagen.
Publicerad