Föräldraskap och familjeliv är en tillgång för arbetsgivaren. Att vara föräldraledig kan ge dig ett starkt argument för höjd lön, här hittar du listan på vad du lär dig av föräldraledigheten.
En del arbetsgivare har börjat med satsningar för att underlätta och uppmuntra till både föräldraledighet och föräldraskap, så att medarbetare med små barn lättare ska kunna kombinera arbete och familjeliv.
Ett exempel är advokatfirman Delphi, som skapat en plattform för att utbyta erfarenheter och lösningar kring att kombinera ett tidskrävande arbete med ett närvarande föräldraskap. Delphis föräldragrupp fick utmärkelsen ”Årets initiativ” när 2023 års Justitiapris delades ut.
En annan satsning görs av revisionsbyrån Frej, som har introducerat det de kallar ”babyboarding”. Detta innebär att de skapar en plan och struktur för tiden innan, under respektive efter föräldraledigheten.
Men föräldraskapet är fortfarande en outnyttjad resurs som bör ses som ”en strategisk tillgång för moderna företag och samhällen” enligt Tiina Bruno, vd och grundare av konceptet FamSmart. Hon har arbetat i många år med det hon kallar familjesmart arbetsliv och ledarskap.
– Det är dock inte enbart föräldraskap som är intressant, utan all tid med nära och kära ger värde även i arbetslivet. Att göra företaget familjesmart är en fråga om tillväxt, för både medarbetare och organisation, säger hon.
Det här får du som medlem i Akavia
Tiden vi tillbringar med barn – och andra nära – utvecklar mycket av det medvetande och den kompetens som behövs för att hantera utmaningarna i den komplexa tid som vi lever i, menar hon. Det kan vara förmågor som tillit, empati, tålamod och mod (se fler exempel nedan).
– Det är en ofta outnyttjad källa till precis det som efterfrågas i ledarskap och självledarskap i dag – så familjelivet är en av de bästa ledarskapskurser man kan få. Jag tycker att alla föräldralediga borde be om löneförhöjning när de kommer tillbaka till jobbet, och motivera det med de kompetenser som de har utvecklat under sin tid hemma!
Samtidigt kommer de arbetsgivare som aktivt anammar detta perspektiv att stärka sin konkurrenskraft för att attrahera både medarbetare och kunder, enligt Tiina Bruno.
– Att börja betrakta föräldraskap och familjeliv som en investering och tillgång – i stället för en kostnad och börda – är ett strategiskt smart vägval.
En ökad satsning på att underlätta – och dra nytta av – kombinationen av jobb och familjeliv blir även ett sätt att konkret visa hur företaget bidrar till ett inkluderande, jämställt och hållbart samhälle för alla. Det är en tydlig insats som kan tas upp i den hållbarhetsrapport som allt fler företag kommer att vara tvungna att göra när EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, träder i kraft 2024.
– En föräldraledighet som hanteras på ett smart sätt av arbetsgivaren kommer dessutom att göra medarbetaren mer motiverad att komma tillbaka. Fler föräldralediga än man tror upplever att de inte känner sig sedda och värdefulla under denna tid, och funderar över att byta jobb. Det kostar uppåt en årslön att nyrekrytera, och i ekonomiskt tuffa tider är det rimligt att prioritera att utveckla, engagera och behålla den kompetens man har, säger Tiina Bruno.
Redan i dag är det förvisso många företag som har någon form av familjepolicy kring de här frågorna. Men det är långt ifrån säkert att den fungerar i praktiken.
– Alltför många arbetsgivare utlovar saker som de inte kan hålla, och det är dessvärre vanligt bland framförallt högre chefer att de själva inte efterlever familjepolicyn. Även om policyn anger att det finns full acceptans för att gå tidigare för att hämta barn på dagis och att vabba så är det långt ifrån säkert att det upplevs som okej.
Ett första steg mot en mer familjesmart arbetsplats kan enligt Tiina Bruno vara att diskutera och strukturerat följa upp vad anställda föräldrar önskar och behöver, till exempel i samband med sin föräldraledighet.
– Bestäm så konkret som möjligt hur chefen kan agera för att medarbetaren ska känna sig värdefull under denna period, utan att det riskerar att upplevas störande eller som krav på prestation. Kom överens om vilken nivå och kanal för kontakt som är bäst, och gå även igenom medarbetarens behov av sådant som förmåner, stöd och sociala inbjudningar.
Sedan gäller det att följa upp löpande att det fungerar som planerat, och om det är något kring behov och önskemål som har förändrats.
När det börjar bli dags att gå tillbaka till arbetet bör chefen boka in ett ”reboarding”-samtal med den föräldralediga – innan det är dags att börja jobba igen.
– Det är viktigt att visa intresse och nyfikenhet för den resa som medarbetaren har gjort, och att gemensamt i god tid innan nystarten resonera om hur den nyvunna föräldrakompetensen kan tas tillvara i yrkesrollen på bästa sätt.
Läs också: Byta jobb under föräldraledigheten – 10 frågor och svar
Läs också: De nio vanligaste frågorna och svaren om föräldraledighet
Läs också: Vabb och vobb – det här gäller
Du som ska vara föräldraledig – tänk på det här
Det är inte enbart chefen som har ansvar för att förbereda föräldraledigheten. Det här kan du själv göra:
Före föräldraledigheten: Var tydlig med dina önskemål och behov inför föräldraledigheten. Gå igenom hur avstämningar görs då och då för att ändra det som planerats, eftersom preferenserna kan ändras under resans gång.
Under föräldraledigheten: Gör återkopplingar om hur det ni kommit överens om efterlevs, från nivån på kontakt med närmaste chef till sociala evenemang och information om viktiga saker på jobbet. Reflektera då och då under föräldraledigheten över den utveckling som du genomgår.
Efter föräldraledigheten: Lyft fram den värdefulla kompetensutveckling som har skett naturligt under föräldraledigheten – prata om det i god tid för planering av återgången tillsammans med chefen. Kanske kan en annan roll ta vara ännu mer på nyvunna förmågor från familjelivet?
Här är kompetenserna som utvecklas av föräldraledighet
Det här är några av de egenskaper och förmågor som kan utvecklas eller öka under föräldraledighet och i familjelivet med både barn och andra nära och kära:
- Flexibilitet
- Empati
- Tålamod
- Improvisationsförmåga
- Lyhördhet
- Kreativitet
- Tillit
- Mod
- Prioriteringsförmåga
- Perspektiv
- Nyfikenhet
- Omtanke
Källa: ”Föräldrasmart – handbok för chefer och medarbetare ” av Tiina Bruno (Ekerlids 2010)
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad