Här är lösningarna på de nio vanligaste fällorna som du som planerar föräldraledighet riskerar att gå i.
- För sen ansökan. Anmäl till arbetsgivaren att du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet minst två månader i förväg – till och med tre månader om du arbetar inom en statlig organisation – eller åtminstone i så god tid som möjligt. Gör det skriftligt, med start- och slutdatum.
- Bristande dokumentation. Finns det en befattningsbeskrivning som tydligt beskriver den roll och de uppgifter du har i dag? Om inte, se till att det tas fram en sådan så snart som möjligt – den bör finnas på plats innan du går på föräldraledighet. På det sättet minskar du risken för att arbetsgivaren kan placera dig på andra arbetsuppgifter, till exempel på grund av att situationen har ändrats under tiden du varit borta. Du har nämligen rätt att återgå till samma tjänst eller ha likvärdiga arbetsuppgifter.
- Ändrade villkor för din tjänst. Det är inte ovanligt att gå ner på deltid direkt efter föräldraledigheten, men se då till att ansöka skriftligt om förkortad arbetstid. Något som du för övrigt har rätt till enligt föräldraledighetslagen. Du ska inte skriva ett nytt anställningsavtal om deltidstjänst – det är viktigt!
- Oklarheter om kommunikationen. Prata med din chef om vad du kan vara intresserad av att bli inbjuden till under föräldraledigheten, till exempel konferenser eller AW-träffar. Men bara om du vill, det ska vara helt på dina villkor. Gå också igenom vilken information som kan vara relevant, till exempel förändringar i organisationen, och hur den kan nå dig när du inte följer jobbmejlen. Kom överens om det är okej – eller inte – att du blir kontaktad i ärenden som rör dina kunder eller ansvarsområden.
- Ingen föräldralön. Om din arbetsgivare är ansluten till ett kollektivavtal har du rätt till ett visst föräldrapenningtillägg, vilket också kallas föräldralön. Men det kan finnas en karenstid innan du får den extra ersättningen, det vill säga att du behöver ha varit anställd en viss tid. Utöver detta kan det vara så att du måste ta ut föräldrapenning för att få ut full föräldralön. Se efter i kollektivavtalet vad som gäller, eller hör av dig till oss på Akavia om du känner dig osäker.
En annan situation som rör föräldralönen är om du kommer avsluta din anställning under föräldraledigheten. Du kan då vara tvungen att komma in och arbeta en viss tid, vanligtvis din uppsägningstid – i annat fall kan du bli skyldig att betala tillbaka föräldralönen. Kolla noga vad som gäller om det skulle vara aktuellt att sluta. - Flera ledighetsperioder. Du har rätt att ta ut tre perioder av föräldraledighet under ett år. Men det kan vara bra att inte ”bränna” perioder i onödan, till exempel om arbetsgivaren vill att du kommer in och jobbar några dagar i samband med en konferens. Då avbryter du alltså inte föräldraledigheten, utan ni får komma överens om att du exempelvis får ersättning senare. Om du avbryter ledigheten genom sjukdom eller att ta semester så ska inte heller detta innebära att din period är förbrukad. Var dock uppmärksam på att om du däremot ändrar från hel ledighet till delledighet, så räknas detta som två olika perioder om du inte kommit överens om annat med din arbetsgivare.
- Uteblivna lönesamtal. Prata med din chef i god tid om hur ni ska hantera lönesamtal under din föräldraledighet, för du ska givetvis vara med i lönerevisionen och tilldelas löneökning utifrån tidigare års prestation, på samma sätt som om du hade varit på plats. Gå också igenom om det finns tillfällen för kompetensutveckling som kan vara extra viktiga under din ledighet, och bedöm hur relevanta och viktiga du tycker att de är. Se sedan till att ha ett utvecklingssamtal inbokat direkt efter föräldraledigheten.
- Inga intjänade semesterdagar. Enligt semesterlagen tjänar du in semester under de första 120 dagarna av föräldraledigheten om du delar ledigheten med en partner. Är du ensamstående tjänar du in semesterdagar under de första 180 dagarna som föräldraledig.
Men obs: förutsättningen för att du ska tjäna in semesterdagar som föräldraledig är att du tar ut föräldrapenning. - Sänkta ersättningar. Om du är föräldraledig på heltid med ett barn som har fyllt ett år finns det en annan viktig sak att tänka på kring föräldrapenning: Du måste ta minst fem hela föräldrapenningdagar per vecka för att få behålla din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det gäller både vardagar och helgdagar. Din SGI styr nivån på exempelvis sjukpenning och föräldrapenning.
Läs också: Nya regler för föräldralediga ger ökad flexibilitet
Läs också: De nio vanligaste frågorna och svaren om föräldraledighet
Läs också: Byta jobb under föräldraledigheten – 10 frågor och svar
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad
Uppdaterad