Grattis John! Hur känns det att vinna Årets Justitia 2023?
– Det är förstås väldigt roligt! Det känns bra att frågor om jämställdhet och inkludering uppmärksammas och får ännu mer utrymme – det är egentligen viktigare än den individuella utmärkelsen.
Ett av dina initiativ är affärsnätverket Delphi Young Business Forum. Berätta lite om det.
– Jag startade nätverket – med byråns och andra kollegors hjälp – för sex år sedan. Det är ett öppet affärsnätverk där unga yrkesverksamma personer ska kunna träffa kontakter och hitta samarbeten. Tanken har varit att skapa ett diversifierat nätverk med människor från olika kulturella och professionella bakgrunder. Vi har nätverksträffar en gång i halvåret och bjuder då in olika talare som också ska representera en bredd och vara förebilder på olika sätt. Målet är att alla oavsett kön, bakgrund och yrke ska känna sig välkomna och ha utbyte av nätverket.
Du är även med och håller utbildningar för yngre biträdande jurister. Vad får de lära sig då?
– Utbildningarna handlar mycket om att få de yngre biträdande juristerna att våga vara sig själva i samband med nätverkande och säljaktiviteter. Att de ska kunna se skillnader i kön, ålder och bakgrund som en styrka. Jag märker också att utbildningarna har ökat självförtroendet, intresset och engagemanget bland biträdande jurister för relationsbyggande. Det viktigaste för mig är att de känner att de räcker som de är för att bygga ett affärsnätverk.
Många av de initiativ du engagerat dig i handlar om att hjälpa människor nätverka, hur kommer det sig?
– Jag är väldigt nyfiken på andra människor, och jag tror att det är min drivkraft.
– Mitt intresse för jämställdhet och inkluderande började redan på juristlinjen där jag märkte att det var en väldigt homogen sammansättning av studenter. Jämställdhet är ju inte bara en könsfråga utan det finns många element, exempelvis kulturell bakgrund eller att en individ lever med en fysisk eller psykisk funktionsvariation. Ett initiativ som togs av studenterna var projektet Studentambassadör som innebar att vi besökte skolor i områden som inte var så välrepresenterade på juristutbildningar. Ett av syftena var att vara en förebild för och inspirera ungdomar med olika kulturella bakgrunder. Det är viktigt att inte underskatta betydelsen för en ung människa att ha en förebild att relatera till för att inse sina egna möjligheter och styrkor. Att hjälpa människor som kanske inte har ett nätverk “gratis” är en viktig komponent för att öka jämställdheten och diversifieringen.
Vilka fler utmaningar ser du i branschen?
– Det är idag ingen brist på initiativ inom de områden som varit problematiska, utmaningen kommer snarare vara att arbeta med kontinuitet och uthållighet. Alla förändringar i näringslivet och samhället tar tid att driva igenom. Eftersom människor inte är kvar lika länge på samma arbetsplats numera finns det en risk att de som tagit olika initiativ slutar och att projekten då faller mellan stolarna. Det är därför viktigt att inte koppla initiativ till en specifik person. I början kan det vara så, men sen måste initiativet implementeras som en del i organisationens löpande arbete.
– Helt avgörande i de här frågorna är att ledningen tydligt visar att frågor om jämställdhet och inkludering är prioriterade. Det handlar om vilka resurser som avsätts och att det görs över tid. Initiativen måste också kommuniceras internt. På Delphi upplever jag att vi är bra på det.
Motivering Årets Justitia 2023
"Vinnaren av Årets Justitia har visat ett gediget och mångårigt engagemang för jämställdhet och engagerar sig i frågan på flera sätt. Han har tagit initiativ till en diversifierad plattform (Delphi Young Business Forum) där yngre jurister kan få komma i kontakt med varandra för ett socialt och professionellt utbyte. Vidare har han tillsammans med Linn Strömberg startat Föräldragruppen på Delphi, som stöttar jurister att kunna kombinera föräldraskap och arbete. Årets Justitia håller även utbildningar för yngre biträdande jurister med syftet att stötta dem i deras nätverksbyggande och säljaktiviteter. Ytterligare ett syfte är att coacha de yngre biträdande juristerna i att se faktorer som kön, bakgrund och ålder som en styrka istället för ett hinder. Hans många och breda initiativ har därigenom varit betydelsefulla ur såväl ett jämställdhetsperspektiv, som ett jämlikhetsperspektiv.
Vinnaren av Årets Justitia 2023 är John Neway Herrman."
Om Justitiapriset
Årets Justitia och Årets Initiativ delas ut av Justitiapriset, en studentdriven ideell förening som arbetar för att öka jämställdheten inom advokatbranschen.
Årets Justitia tilldelas en person som gjort betydande insatser för jämställdheten inom branschen. Personen ska vara jurist eller juriststudent.
Årets Initiativ tilldelas en byrå som genomfört konkreta insatser för att åstadkomma mätbara resultat inom jämställdhet och mångfald. Priset är nytt från 2023 och ersätter Justitiapriset som tidigare tilldelades årets överlag mest jämställda byrå.
Publicerad