Marianne Nilsson, rekryteringsansvarig på Incluso, var en av deltagarna.
– Det var intensivt, trevligt och jättebra arrangerat, med många inMarianne Nilsson.jpegtressanta möten på relativt kort tid. Jag slogs av att deltagarna var så kompetenta och ambitiösa, de vill in på arbetsmarknaden och står också nära den, säger hon.
Incluso är ett rekryteringsföretag som letar förmågor till tjänster inom allt från administration och HR till telekom och it. I skrivande stund har eventet inte lett till någon rekrytering för Inclusos del, men flera kandidater är aktuella, berättar hon.
– Vi har några kandidater som har varit involverade i olika processer, men det gick inte hela vägen. Men det kommer möjligheter framöver också.
– Vi rekryterar framförallt för globala företag där engelska är ett krav och svenska ofta ett plus. Men det var inget problem för den här gruppen, många kunde engelska flytande och hade också lärt sig svenska på en hög nivå.
Hur etableringen på arbetsmarknaden ska underlättas för invandrade akademiker har länge varit på tapeten i Sverige. Marianne Nilssons önskan är att myndigheter ska satsa mer på längre praktikperioder med roller och uppgifter som är relevanta utifrån individens bakgrund. Hennes råd till de som söker jobb är att ha en uppdaterad Linkedinprofil, ihärdigt söka utannonserade tjänster, använda ens eventuella nätverk och, inte minst, själv försöka approchera arbetsplatser som väcker ens intresse.
– Råden är samma för invandrade akademiker och akademiker som är födda i Sverige. Akademiker med internationell bakgrund kan dock ibland behöva stöttning kring de kulturella koderna, exempelvis vad man ska framhäva i en intervjusituation.
Marianne Nilsson menar att sådana här speedmingel kan göra stor nytta genom att ge vägledning och råd kring det kulturspecifika jobbsökandet i Sverige.
– Det kan vara små saker, men som ändå har betydelse i slutändan, till exempel att informationen på ens Linkedinprofil ska matcha den som finns på ens cv.
Hon fortsätter:
– Som för andra som letar jobb, kan det vara viktigt att också söka tjänster som man har god chans att få. Om man till exempel är jurist blir det svårt att direkt få ett motsvarande arbete i Sverige, eftersom lagarna inte är samma här. Att justera förväntningar och kompromissa kan vara extra viktigt för nyanlända akademiker.
Även rekryteringsbolaget Novare Potential medverkade på speedminglet. Där arbetar Zeinab Ayache bland annat med att förenkla klivet in på den svenska arbetsmarknaden för invandrade akademiker inom it-branschen. Detta gör Novare genom att erbjuda mentorskap, tillhandahålla språkkurser och rekrytera till specifika tjänster.
Zeinab Ayache.jpeg– Det var ett väldigt bra speedmingel, strukturerat och organiserat, en bra idé. Det var spännande att få träffa så många duktiga och kompetenta kandidater.
Deras deltagande på speedminglet har än så länge inte resulterat i någon matchning, vilket i hög grad beror på det tuffa läget på arbetsmarknaden, berättar Zeinab Ayache.
– På flera håll är det fortfarande stopp och då blir det ofta extra svårt för invandrade akademiker. Det är synd eftersom de har studerat länge, är kunniga och ambitiösa, men ändå står utanför arbetsmarknaden, säger hon.
Även Zeinab Ayache betonar vikten av att lära sig svenska för att öka jobbchanserna.
– Många inom it kan tro att det räcker med engelska, men det stämmer inte riktigt. Det är förstås bra att kunna engelska, men svenska är en stor nyckel till jobb.
Hon efterfrågar fler liknande speedmingel för invandrade akademiker, både för att det kan leda till rekryteringar och för att det hjälper målgruppen att bygga ett nätverk.
– Det händer någonting när man får träffa potentiella arbetsgivare, presentera sig själv och kanske råd kring vilka vägar man kan ta framöver, säger Zeinab Ayache.