Ni får utmärkelsen Årets Initiativ för er Föräldragrupp som bildades 2022. Vad ligger bakom satsningen?

Frida Rydin Foto: Satu Knape Delphi har sedan 2016 en jämställdhetsgrupp som träffas regelbundet, och inom ramen för det arbetet tog John Neway Herrman och Linn Strömberg initiativet att starta en föräldragrupp. Ett skäl till att initiativet togs just 2022 var att flera jurister återkom från, eller skulle gå på, föräldraledighet samtidigt. Det blev tydligt att det fanns ett behov av att samla tankar, idéer och erfarenheter kring rollen som biträdande jurist kopplat till föräldraskap. Föräldragruppen är en intern plattform där man kan hitta praktiska förslag på lösningar på de utmaningar som kan uppstå när föräldraskap och arbete ska kombineras.

 

Vad är målet med just den här satsningen?

En övergripande målsättning är alltid att våra medarbetare ska trivas och må bra, och en del i detta är att skapa förutsättningar för att kombinera arbetet med rollen som förälder. Småbarnsåren är ofta tuffa och generellt en tidpunkt när många jurister lämnar affärsjuridiska byråer. Vi, som alla andra i branschen, vill förstås inte tappa erfarna och uppskattade medarbetare utan behålla dem över tid. Genom att lyssna på medarbetarna och förbättra våra interna rutiner vill vi kunna erbjuda en arbetssituation som är rimlig även för småbarnsföräldrar.

Vilka effekter har ni sett hittills av Föräldragruppen?

Initiativet är relativt nytt så eventuella långsiktiga effekter är lite tidigt att identifiera. Men redan nu har Delphis ledning beslutat om, och implementerat, flera förslag som kommer från Föräldragruppen.

Ett sådant förslag är att justera våra nuvarande rutiner inför en föräldraledighet, exempelvis genom att medarbetarna får en automatisk kallelse till informationsmöte om ersättning under respektive föräldraledighet. Ett annat förslag är att, som riktmärke, lägga interna möten mellan klockan nio och klockan tre, vilket varit mycket uppskattat och givit en ganska omedelbar positiv effekt på livspusslet.

Hur arbetar ni i övrigt med jämställdhet och work-life-balance?

Det övergripande målet för Delphis Jämställdhetsgrupp är att ingen medarbetare ska känna att man behandlas olika på grund av kön, och att säkerställa en jämn könsfördelning i samtliga medarbetargrupper.

Några konkreta exempel på hur vi arbetar för att uppnå det är att vi genom våra exitsamtal analyserar om orsaken till att man slutar beror på jämställdhetsfrågor, vi mäter vår medarbetarnöjdhet genom årliga medarbetarundersökningar samt genomför löpande pulsmätningar där vi bland annat följer upp arbetsbelastning och work-life-balance frågor.

För ett antal år sedan införde vi staffingansvariga som ska fördela arbetet jämnt över gruppen, och vi tillämpar ett “trafikljussystem” för att följa upp arbetsbelastningen på individnivå.

 

Könsfördelningen i branschen har länge varit ojämn, men den börjar bli bättre. Hur ser det ut på Delphi?

Vi ser en märkbar positiv trend på Delphi vad gäller könsfördelning de senaste åren, även om det är en bit kvar.

Det viktigaste för oss är att arbeta för en hållbar och trivsam arbetsmiljö som gör att våra medarbetare, oavsett kön, trivs och vill stanna på Delphi. Att erbjuda en hållbar arbetsmiljö har generellt blivit viktigare. Om man inte hänger med i den utvecklingen blir det svårt att attrahera de bästa talangerna framöver. Att Delphi sedan några år tillbaka årligen certifieras som ett ”Great Place to Work” tyder på att det vi gör har effekt och att våra medarbetare överlag trivs väldigt bra.

Motivering Årets Initiativ 2023

"För första året lanserar Justitiapriset Årets Initiativ, i syfte att synliggöra konkreta insatser för att åstadkomma mätbara resultat inom jämställdhet och mångfald. Justitiapriset har i år velat uppmärksamma det viktiga arbetet med att få bukt med ett av de största hindren mot jämställdhet i advokatbranschen; det att många jurister inte upplever det som möjligt att kombinera ett tidskrävande arbete med ett närvarande föräldraskap. Årets Initiativ går till en byrå som på ett övertygande sätt arbetar med frågan genom att erbjuda en plattform där erfarenheter och praktiska förslag på lösningar kan utbytas. Byrån har även satt upp tydliga riktlinjer för byråns förväntningar och arbetssätt i syfte att öka förutsättningarna för att återfå medarbetare i arbete efter föräldraledighet. I en tid då föräldraledighet fortfarande tas ut i större utsträckning av kvinnor, är det viktigt med åtgärder som innebär att karriär och föräldraledighet går att kombinera.

Vinnaren av Årets Initiativ 2023 är Delphis Föräldragrupp."

Om Justitiapriset

Årets Justitia och Årets Initiativ delas ut av Justitiapriset, en studentdriven ideell förening som arbetar för att öka jämställdheten inom advokatbranschen.

Årets Justitia tilldelas en person som gjort betydande insatser för jämställdheten inom branschen. Personen ska vara jurist eller juriststudent.

Årets Initiativ tilldelas en byrå som genomfört konkreta insatser för att åstadkomma mätbara resultat inom jämställdhet och mångfald. Priset är nytt från 2023 och ersätter Justitiapriset som tidigare tilldelades årets överlag mest jämställda byrå.