Anna Krishtal kom till Sverige från Ryssland för nio år sedan och har arbetat på Scania sedan 2015. Hon anställdes som marknadskoordinator och jobbade bland annat mot den ryska marknaden.
Efter ett tag tog hon klivet till en tjänst som franchise communicator och samverkade med distributörer och återförsäljare över hela världen.
Sedan två och ett halvt år tillbaka arbetar hon som affäranalytiker.
– Jag stormtrivs på Scania. Jag blir nog kvar här till pensionen, säger Anna Krishtal.
Ungefär samtidigt som hon fick sin nuvarande tjänst började hon även jobba fackligt.
– Det startade med att jag hade en fråga till facket. Bemötandet och attityden jag fick då var så trevlig att jag sedan tackade ja när de frågade om jag ville bli förtroendevald.
Efter en digital facklig grundkurs via Sveriges ingenjörer var hon i gång. I dag lägger hon 10–15 procent av sin arbetstid på det fackliga, framför allt på MBL-förhandlingar som förekommer varje vecka. Hon ingår också i en referensgrupp för ledarskapsfrågor.
– Det är väldigt roligt. Jag gillar verkligen att föreningens arbete gör stor skillnad för många medarbetare. Vi har ju alla det gemensamma målet att skapa bra villkor för våra medlemmar.
Så var det det där med engelskan. Även om engelska officiellt är Scanias koncernspråk talas det en hel del svenska – och en rad andra språk – bland de anställda, men inom akademikerklubben är engelskan dominant.
Några exempel:
/ Möten på engelska.
/ Nyhetsbrev skrivs på engelska (och svenska).
/ På den fackliga grundutbildningen talar man engelska.
/ Förhandlingsprotokoll skrivs på engelska.
/ Introduktionswebbinarier om livet i Sverige hålls på engelska.
– Ungefär 10 procent av de aktiva i akademikerföreningen talar inte svenska. Jag har till exempel kollegor från Polen och Iran som jobbar fackligt och driver olika frågor. Då är det viktigt att så många som möjligt förstår så mycket som möjligt.
För Anna Krishtal personligen har arbetet som förtroendevald gett bättre inblick i hur olika delar av Scania fungerar:
– Med mer kunskap vågar man mer. Det gör det också lättare om man vill hitta en ny inriktning på sin karriär inom företaget, och jag ska ju stanna länge här.
Läs också: Så har han utvecklats i sitt yrkesliv genom fackliga förtroendeuppdrag
Läs också: Så startar du en lokal fackklubb
Läs också: Polisens huvudskyddsombud gör skillnad för kollegorna
Det här är en akademikerförening
Inom privat och ideell sektor samverkar Akavia med andra Sacoförbund. På många arbetsplatser finns en lokal facklig förening som ofta kallas för akademikerförening. Föreningen företräder medlemmarna i Akavia och andra Sacoförbund på den aktuella arbetsplatsen.
Mentorprogrammet för invandrade akademiker
Akavias mentorprogram för akademiker födda utomlands och med utländsk examen startade 2010 i samarbete med Stockholm Stad och SFX-utbildningen Svenska för ekonomer, jurister och samhällsvetare vid SIFA. Det körs två gånger per år och, håller på i cirka sju månader.
Programmet innehåller tre obligatoriska gemensamma träffar/utbildningar för alla adepter och mentorer och varje adept och mentor ska träffas individuellt minst en gång i månaden. Målet är att öka adepternas möjligheter att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Matchning av adept och mentor görs utifrån profession, adeptens intressen samt utbildnings- och yrkesbakgrund och adeptens önskemål om framtida yrkesinriktning. Vårens mentorprogram brukar starta runt februari och höstens i september/ oktober.
Här kan du läsa mer:
Så funkar det att vara adept och invandrad akademiker och få en mentor
Publicerad
Uppdaterad