På alla arbetsplatser med minst fem medarbetare ska det finnas ett skyddsombud. Utgångspunkten är att den fackliga organisationen ska utse skyddsombud, men om det inte finns kollektivavtal kan det göras av medarbetarna.

Finns det flera skyddsombud, utses ett huvudskyddsombud med ansvar för att samordna arbetet.

– Skyddsombud är en resurs med fördjupad kunskap i arbetsmiljölagstiftning. Vi verkar för en bra arbetsmiljö, bevakar arbetsmiljön både i trivsel och fysiska risker och att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen. Det kan till exempel handla om att en medarbetare tar kontakt med oss efter ha påtalat en risk för sin chef men inget händer, berättar Annie Kronholm-Eriksson, huvudskyddsombud på Transportstyrelsen.

Skyddsombudet kan fungera som ett slags språkrör för medarbetaren och arbetsgivaren.

– När medarbetaren upplever sig utsatt kan det kännas svårt att föra fram sina egna upplevelser och tankar. Då är det väldigt värdefullt att en kunnig person som inte är personligt involverad kan kliva in och hjälpa till.

Syftet är att göra arbetsgivaren medveten om arbetsmiljöriskerna för ohälsa, för att skapa förståelse och inleda en dialog om hur det skulle kunna lösas, konstaterar hon. I bästa fall kan de tillsammans komma fram till vilka förändringar som behövs, och sedan genomför arbetsgivaren det som de har bestämt.

– Men om de inte utreder och åtgärdar grundorsaken kan det bli ett formellt krav, med stöd av arbetsmiljölagen. Det finns olika påtryckningsmedel som ett skyddsombud kan använda, och ett av verktygen är skyddsombudsstopp, det vill säga att arbetet avbryts om det föreligger omedelbar fara för liv och hälsa.

Det använde sig Annie Kronholm-Eriksson sig av tidigare i år. Då stod en viss del av verksamheten stilla i någon vecka, tills de konkreta krav som fördes fram – med stöd i lagen – hade hörsammats.

– Visst kan arbetsgivaren tycka att vi skyddsombud är obekväma vissa gånger, men min erfarenhet är att när de märker att vi har goda kunskaper inom området kan det bli ett gemensamt utvecklingsarbete mot en hälsosam arbetsplats.

Just vetskapen om att det går att bidra till en förbättrad arbetsmiljö med minskade hälsorisker, är en av de saker som Annie Kronholm-Eriksson uppskattar i rollen som skyddsombud.

– Sedan är det väldigt givande att ingå i den gemenskap som bildas, där man har kontakter med medarbetare, andra skyddsombud, arbetsgivaren och fackliga representanter, och där vi alla jobbar med målet att skapa en trivsam arbetsplats med en god arbetsmiljö.

Det här gör ett skyddsombud

  • Representerar arbetstagarna och bevakar att arbetsgivaren uppfyller sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen.
  • Deltar i planeringen av frågor som rör fysisk, digital, organisatorisk och social arbetsmiljö.
  • Ställer vid behov krav på arbetsgivaren för att undanröja risker i arbetsmiljön.
  • Samverkar med arbetsgivaren, deltar i en eventuell skyddskommitté och stöttar enskilda arbetstagare vid behov.

Läs också: Polisens huvudskyddsombud gör skillnad för kollegorna

Läs också: Så arbetar ett regionalt skyddsombud

Läs också: Så startar du en lokal fackklubb