Förbundets öra mot rälsen, en aktiv och nära kontakt till medlemmarna. Så kan man beskriva dem, sektionsstyrelserna inom Akavia. De är fyra till antalet och utgör en viktig demokratisk grundbult i förbundsorganisationens bygge. Varför? De väljs direkt av medlemmarna. I början av året var det val i samtliga fyra sektioner: den statliga, den kommunala, den privata och studerandesektionen.
Alla Akavias medlemmar tillhör någon av dessa, beroende på vilken sektor man är verksam inom.
Sektionsvalen äger rum vart tredje år, med undantag för studenterna som årligen väljer en ny styrelse. Det är medlemmarna som nominerar kandidater till respektive sektions valberedning. Därefter röstar medlemmarna fram de nya styrelserna på det så kallade sektionsmötet. Jens Holmberg, ekonom och ordförande för Saco-S CSN, var ledamot i styrelsen för den statliga sektionen under den senaste mandatperioden. I mars valdes han till ny ordförande.
– Det känns jättekul och hedrande. Vi är bara två personer som har suttit i styrelsen tidigare; resten är nya. Mitt arbete blir nu att se till att vi tar tillvara på den nya kompetensen och att alla kommer till tals och får utlopp för sitt engagemang. Det ska bli spännande, säger han.
Varför är det viktigt att sektionsstyrelsen väljs av medlemmarna?
– Jag tycker att det är en självklarhet att medlemmarna ska kunna vara med och påverka – precis som medborgare i ett riksdags- eller kommunalval. Det är en del av den demokratiska processen i förbundet.
Varje sektion har i uppdrag att, inom ramen för sitt område, bevaka frågor och ta tillvara sina medlemmars intressen. Har man som medlem frågor som man önskar att ens sektionsstyrelse lyfter inom förbundet finns möjlighet att kontakta styrelsen direkt.
Styrelserna ska dock även på eget initiativ föra en dialog med sina medlemmar. Detta är något som Petra Ruzsa-Pal, personalvetare och ekonom samt ny ordförande för studerandesektionen, vill ta fasta på. För henne är det viktigt att de är en aktiv styrelse med en nära dialog med studenterna.
– Vår kontaktlänk går via våra studentmarknadsförare ute på universiteten.
Det är de som talar med studenterna och får ta del av deras idéer och tankar. Nu under våren har vi varit med på ett av studentmarknadsförarnas möten för att presentera oss och få värdefull input.
Ett utbyte av idéer ägde även rum i slutet av mars. Då träffades de nya sektionsstyrelserna och förbundets sju professionsföreningar (som är en länk till medlemmarna inom respektive profession) under en workshop i Akavias lokaler i Stockholm. Syftet var att nätverka, utbyta erfarenheter och framtidsspana kring viktiga frågor för förbundets medlemmar.
– Vi delades upp i grupper där olika professioner och sektioner blandades och vi hade ett sådant bra samarbete, säger Petra Ruzsa-Pal.
– En viktig fråga för studenterna är hur man kan minska tröskeln mellan studier och arbetsliv. Vi diskuterade detta och jag kände att jag fick ett väldigt positivt gehör och många bra förslag från de yrkesverksamma.
Vad betyder det för dig att få vara med och påverka?
– Det betyder allt. För mig är det viktigt att kämpa för en bättre värld och där känns det fackliga arbetet otroligt värdefullt.
Akavias demokratiskt valda sektioner
De fyra sektionerna representerar yrkesverksamma medlemmar inom statlig, kommunal, respektive privat sektor samt studerande. Sektionerna leds av styrelser som väljs direkt av medlemmarna.
De primära uppgifterna är att verka för medlemmarnas intressen, medverka i förbundets utveckling av medlemsnytta och att delta i förbundets opinionsbildning. Sektionerna utser även 52 av 99 ledamöter till fullmäktige, förbundets högsta beslutande organ.
Läs också: De har gått Akavias kurs i löneförhandling
Läs också: Som förtroendevald får du mer att säga till om på jobbet
Läs också: De har provat Akavias ledarskapsutbildning för förtroendevalda
Bli förtroendevald hos Akavia
Vill du påverka din och andras arbetsplats? Vill du få en direkt ingång till ledningsgrupp på din arbetsplats? Då kanske du ska fundera på att bli förtroendevald. Att vara förtroendevald ger kunskaper och erfarenheter som du har nytta av i ditt fortsatta arbetsliv. Här kan du läsa mer om hur du kan bli förtroendevald och vad uppdraget kan innebära.
Publicerad
Uppdaterad