Som ordförande för den lokala akademikerföreningen på Folksam och förtroendevald ordförande för Akavias privata sektion har Ann-Louise Andersson nästan mer jobb än tiden räcker till.
– Jag kom med i den lokala styrelsen för många år sedan, och sedan bara växte det, säger hon.
Hon berättar om hur det fackliga arbetet allt mer tog över hennes ordinarie arbetsuppgifter. I dag arbetar hon fackligt på heltid.
– Jag drogs in i den ena frågan efter den andra och sedan gick det inte att hinna med det ordnarie arbetet.
Ann-Louise Andersson är bosatt i Göteborg, men pendlar flera dagar i veckan till Stockholm genom sitt fackliga arbete. Hon uppskattar hur det då uppstår spontana möten med medlemmar som kan ge ovärderliga kunskaper.
– Det där att ha örat mot marken som jag tycker är så viktigt har blivit svårare under pandemin när alla arbetar hemifrån. Det gäller att vara lyhörd och fråga i alla samtal, om kollegor och andra runt omkring dem. Det gäller att låta andra lyssna åt en, säger hon.
Pandemin tycker Ann-Louise Andersson har försvårat mycket av det fackliga arbetet.
– Jag måst e erkänna att jag är trött på att arbeta hemifrån nu. Visst är det jättebra att det är möjligt, men det är så mycket som sker i mötet mellan människor som jag saknar och som är svårare att få till.
Akademikerföreningen på Folksam har löst distansarbetet genom att öka antalet möten – som nu hålls digitalt.
– Tidigare hade vi möte varannan vecka, men så fort pandemin bröt ut i mars planerade vi in ett möte i veckan, och det har tagit fikarummet in i mötet. Det har förändrat våra diskussioner och vi är ärligare mot varandra om hur vi mår och har det.
Ann-Louise Andersson hade inte planerat den fackliga karriären som startade 2002.
– Som för så många andra hade jag en åsikt om en sak som jag inte tyckte fungerade så bra och så tyckte ordföranden att jag borde
gå med i styrelsen.
Ann-Louise Andersson är inte rädd för att ta strid för en medlem, och det är tanken på rättvisa och att det ska gå schyst till på jobbet som driver henne.
–Många av våra medlemmar lägger ner ett stort engagemang i sitt jobb och då ska man också må bra på jobbet. Arbetsgivaren ska behandla folk ärligt, rent och transparent.
Ann-Louise Andersson
Yrke: Ordförande för den lokala akademikerföreningen på Folksam och förtroendevald ordförande för Akavias privata sektor.
Läs också: Han engagerar sig fackligt för kollegornas skull
Läs också: Scanias akademikerförening vet hur hemarbetet ser ut
Läs också: ”En bra dialog är a och o”
Det här är en akademikerförening
Inom privat och ideell sektor samverkar Akavia med andra Sacoförbund. På många arbetsplatser finns en lokal facklig förening som ofta kallas för akademikerförening. Föreningen företräder medlemmarna i Akavia och andra Sacoförbund på den aktuella arbetsplatsen.
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad
Uppdaterad