Sedan 2017 har ett antal omorganisationer inom Göteborgs stad tagit mycket facklig tid och energi i anspråk. En av de större förändringar som har genomförts är att stadsdelsnämnderna har försvunnit och ersatts av facknämnder.

– När det handlar om förändringar av så stora förvaltningar blir det många förhandlingar. Samtidigt har vi lagt mycket tid på det samverkansavtal som har funnits i ungefär 20 år och som behövde uppdateras. Sedan januari 2024 har vi nu en version som ersatte den från 2017, säger kommunombudet Henrik Ragneskog.

Genom att antalet medlemmar ökat rejält de senaste åren, från 420 till cirka 700, fick föreningen i september ett tredje kommunombud på heltid. Dessutom finns en ordförande som arbetar som kommunombud på 20 procent. Förändringen har gjort det möjligt att fokusera på fler saker och att arbeta mer strategiskt.

Under fjolåret hann föreningen bland annat med att skapa en ny verksamhetsplan och en Teamsyta för kommunikation och delning av information. Föreningen startade även ett nyhetsbrev som skickas ut kvartalsvis och gjorde en juridisk djupdykning för att kunna hantera medlemslistor på ett GDPR-säkert sätt.

– Det viktigaste är att vi vill komma närmare medlemmarna och framför allt de förtroendevalda. På sikt vill vi gärna ha fler medlemmar, men först behöver vi skapa en större närhet till dem som har valt att engagera sig, säger Henrik Ragneskog.

Akaviamedlemmarna i Göteborgs stad arbetar på 24 olika förvaltningar. De 45 förtroendevalda finns på 19 förvaltningar, vilket alltså innebär att fem förvaltningar ännu så länge saknar förtroendevalda.

– Vi har helt enkelt åkt runt och frågat förtroendevalda vad de behöver för typ av stöd. Genom att skapa ökad närhet, ökar chanserna att det så småningom ska finnas förtroendevalda på alla förvaltningar där Akavia har medlemmar. På så sätt kommer medlemmarna ute på förvaltningarna att bli bättre företrädda i olika frågor, säger Henrik Ragneskog.

Med fler kommunombud har Akavia Göteborgs stad inte bara blivit kvantitativt starkare. Tillsammans har de fyra en stor och bred erfarenhet av olika verksamheter.

– Det är en styrka att vara ett större team. Nu är vi fyra personer som kan dela på det arbete som ska göras och där kan vi använda våra olika kompetenser på ett bra sätt, säger ordförande Katrin Pålsson.

Hon har varit fackligt aktiv i 15 år och ordförande i 13. Hennes anställning är på förvaltningen Intraservice där hon arbetar med it. Gunnar Sasse har en användbar bakgrund som jurist på Göteborgs stad och har varit kommunombud på heltid i 15 år.

– Den stora fördelen med det är att jag kan vara närvarande. Medlemmarna vet vem jag är. Genom att vi har möjlighet att vara ute och träffa förtroendevalda och andra medlemmar påverkar vi och ger stöd i olika frågor. Samtidigt exponerar vi Akavia och får fler medlemmar. Det blir som en positiv spiral, säger Gunnar Sasse.

Som nämnts är det medlemstillväxt som gjorde det möjligt att i höstas utöka teamet med en heltidstjänst. När Eva Karlefjärd blev kommunombud tog hon bland annat med sig en lång chefserfarenhet och stor kunskap om hur olika kommunala verksamheter fungerar, bland annat på socialförvaltningen där Akavia för tillfället inte har någon förtroendevald. Fackligt hade hon tidigare jobbat mycket med bland annat samverkan och arbetsmiljö.

– Genom att nyttja våra olika kompetenser på rätt sätt kommer vi tillsammans att uppnå bättre resultat än om vi hade arbetet var och en för sig. Det är jag övertygad om, säger Eva Karlefjärd.

Under 2025 kommer föreningen att fortsätta fjolårets satsning på luncher för förtroendevalda och även arrangera lunchföredrag om olika aktuella ämnen som löner, rekrytering och arbetsmiljö. Föredragen filmas också för att kunna ses i efterhand av medlemmar som inte kan närvara.

Det kommer också att finnas mer tid för kommunombuden att följa och engagera sig individärenden.

– Då underlättar det mycket att vi sitter vägg i vägg och kan diskutera och ta del av varandras kunskaper. Det är också bra att kunna stämma av innan något kommuniceras till arbetsgivare eller medlemmar, säger Henrik Ragneskog som har sin anställning som processutvecklare på stadsfastighetsförvaltningen.

Läs också: ”En bra dialog är a och o”

Läs också: Fackligt engagemang banade väg till nytt jobb