Under de senaste åren – sedan covid 19-pandemin slog till mot Sverige på bred front – har Pensionsmyndigheten med cirka 1 600 anställda haft ett av de mer generösa avtalen vad gäller hybridarbete.

– När verksamheten tillåter det kan vi arbeta hemifrån upp till fyra dagar per vecka. Medarbetarna har tecknat individuella avtal med respektive chef, berättar Linda Modin.

– Omfattningen på distansarbetet varierar. En del arbetar hemifrån fyra dagar i veckan, andra inte alls.

Hur har det gått?

– Mycket bra. Både chefer och medarbetare är nöjda, enligt de mätningar som myndigheten själv har gjort. Nästan alla chefer anser att hybridarbete fungerar bra i förhållande till verksamhetens behov och att det går bra att leda på distans. 81 procent av cheferna anser att medarbetarnas arbetsprestation är densamma oavsett om de arbetar på distans eller på kontoret. 98 procent av medarbetarna tycker att man kan utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt på distans.

I Pensionsmyndighetens senaste enkätundersökning, som gjordes för ungefär ett år sedan, svarade åtta av tio att de arbetar minst tre dagar i veckan på distans.

– Det finns även de som har valt att i mycket begränsad omfattning eller inte alls arbeta hemifrån. Det viktiga är att medarbetarna själva har möjligheten att välja det som passar dem bäst med hänsyn till verksamhetens behov. Jag tycker att det här är något som man bör komma överens med sin närmaste chef om.

Har distansarbetet påverkat hur medarbetarna mår?

– Stressen och sjuktalen har minskat och frisktalen har ökat. Jag tror dock inte att det är just hemarbetet som gör att människor mår bättre, utan möjligheterna att i ökad utsträckning styra var och när arbetet ska utföras.

Vad har inte fungerat bra?

– I myndighetens senaste undersökning svarade en stor andel av cheferna att möjligheterna till lärande och kompetensutveckling är bättre om fler är på kontoret mer.

Det är också det argument som Pensionsmyndighetens ledning har använt i förhandlingarna med facket.

– Myndighetsledningens nya inriktning är att det ska vara möjligt att arbeta upp till två dagar i veckan på distans. Den nya inriktningen beräknas träda i kraft i månadsskiftet mars–april 2025, skriver HR-chef Therése Kjellgren i ett mejl.

– Pensionsmyndighetens ledning anser att arbete från kontoret långsiktigt är bra för verksamheten. Vi ser att en ökad närvaro på våra kontor kan underlätta samarbete, gemenskap och relationsskapande. Om varje medarbetare fritt kan välja att vara på kontoret – till exempel varannan vecka – finns det risk för att vi inte når vårt önskade syfte med ökat samarbete och kunskapsutbyte.

Linda Modin säger att hon förstår att ledningen vill öka kontorsnärvaron för att bland annat förbättra möjligheterna till kompetensutveckling och kunskapsutbyte.

– Men det finns ingen undersökning eller underlag som visar att minst tre dagars obligatorisk kontorsnärvaro varje vecka leder till det. Däremot kommer flexibiliteten att försämras. Det lär också bli svårare att rekrytera till en del tjänster, bland annat inom it.
– Det är dessutom tveksamt om det rent praktiskt är möjligt att kraftigt öka kontorsnärvaran, åtminstone snabbt.

Varför då?

– Flera av våra kontor har minskats ytmässigt som en konsekvens av att många arbetar på distans. Skulle alla medarbetare komma in samtidigt finns det inte arbetsplatser till alla.

28% av Akavias medlemmar uppger att de är ganska eller mycket missnöjda med möjligheterna till distansarbete har varit sjukskrivna någon gång det senaste året. Motsvarande andel för dem som uppger att de är ganska eller mycket nöjda är 17 procent.

Ökad hälsa med möjlighet till distansjobb

Stress är ett av de absolut vanligaste arbetsmiljöproblemen. Dessutom är det ett växande problem som leder till allt större mänskliga och ekonomiska kostnader.

Samtidigt visar en ny under­sökning från Akavia på ett tydligt samband mellan sjuktalens storlek och människors möjligheter att påverka var och när de ska arbeta. Granskningen av distansjobb och hälsa publicerades i november och december 2024.

Stressen minskar vid möjlighet att jobba på distans

Trenden: Fler kräver ökad kontorsnärvaro

Undersökning: Minskad stress med mer inflytande

Vill begränsa distansarbete trots färre sjuka

 

Läs också: Kontorskaoset: Distansjobbare struntar i närvaroregler

Läs också: Ser vi slutet på distansarbetet?

Läs också: Manliga vd:ar och svag lönsamhet bakom kontorets återkomst