Trots det verkar många arbetsgivare vilja öka tiden medarbetarna är på kontoret.

– För knappt ett år sedan uppgav ungefär 25 procent av de svarande i vår medlems­undersökning att deras arbetsgivare vill att medarbetarna ska vara mer på kontoret. Den andelen har nu ökat till nästan 50 procent, säger Birgitta Rydell.

Varför är det så?

– Det som ofta lyfts fram från arbetsgivarens sida är en oro för minskad kreativitet och innovation när nedarbetarna inte är på kontoret, men vad jag har kunnat se finns det ingen som har kunnat visa att det verkligen är så.

Enligt Akavias undersökning är det främst den högsta ledningen som vill att medarbetarna ska vara mer på kontoret, inte den närmaste chefen.

Har ledningars kontrollbehov ökat?

– Det kan man fundera över. En annan förklaring kan vara att högre chefer ofta är lite äldre och kanske inte så vana vid distans- eller hybridarbete. Studier visar att yngre är mer positiva till detta än äldre.

– Jag är dock övertygad om att hybridarbete, alltså att vi både arbetar hemma och på vår traditionella arbetsplats, om verksamheten tillåter det är här för att stanna och har blivit det nya normala. För Akavias medlemmar är det viktigt att kunna påverka sitt arbete i tid och rum. Sex av tio skulle, enligt de svarande i vår medlemspanel, överväga att byta arbetsgivare om möjligheterna till distansarbete minskade, och åtta av tio uppger att det är ganska eller mycket troligt att de skulle avstå från att söka ett jobb som inte medger flexibilitet.

En ofta återkommande invändning mot distansarbete är att det riskerar att leda till minskad produktivitet. Birgitta Rydell lyfter fram flera forskningsstudier som pekar på motsatsen eller att produktiviteten åtminstone inte minskar av hybridarbete.

År 2021 uppgav hälften av de svarande i Akavias medlemsundersökning att de är mer effektiva när de arbetar hemifrån. Av de svarande som var chefer menade ungefär en tredjedel att medarbetarna var mer aktiva när de arbetade på distans än på kontoret.

– Jag tror dock att det på en del hel håll kan behövas bättre ledning, koordinering och styrning för att det hybrida kontoret ska fungera effektivt.

I Akavias arbetsmiljöundersökning för 2023 – som omfattade 3 764 medlemmar – uppgav nästan hälften av de svarande
att de har för mycket att göra på jobbet. Bland svarande som är kvinnor var andelen 53 procent och bland män 41 procent. Ungefär tre av tio uppgav att de dagligen eller någon gång i veckan känner av symptom på stress, till exempel sömnsvårigheter, hjärtklappning eller spänningshuvudvärk.

Gemensamt för dem som dagligen upplever symptom på stress var bland annat en känsla av att inte ha inflytande arbetet, inte få utlopp för sin kreativitet eller möjlighet att påverka när, var eller hur arbetet ska utföras.

Birgitta Rydell berättar att en djupanalys av svaren pekar på ett tydligt samband mellan att under det senaste året ha varit sjukskriven på grund av arbetsrelaterad stress och ha lite makt över sitt arbete.

Några exempel:

  • Det är fem gånger vanligare att vara sjukskriven bland dem som uppger att de i låg utsträckning har möjlighet att påverka hur de ska utföra sitt arbete än dem som uppger att de kan göra det i hög utsträckning.
  • Det är tre gånger vanligare att vara sjukskriven bland dem som uppger att de i låg utsträckning har möjlighet att påverka när de ska utföra sitt arbete.
  • Bland dem som i liten utsträckning har möjlighet att påverka sin arbetstid är det dubbelt så vanligt att vara sjukskriven än bland dem som uppger att de i stor utsträckning har möjlighet att påverka sin arbetstid.
  • De som är nöjda med i vilken utsträckning de tillåts arbeta på distans uppvisar stressymptom i mindre utsträckning än övriga.

– Sambanden är robusta, men det är egentligen inte i distansarbetet i sig som leder till lägre sjukskrivningstal, utan möjligheten att påverka var, när och hur arbetet utförs, säger Birgitta Rydell.

Under de senaste åren har många kontor krympts, inte minst av ekonomiska skäl. Arbetsrum har ersatts av kontorslandskap som har blivit aktivitetsbaserade. Möjligheterna att arbeta ostört har minskat.
Ungefär var femte svarande i Akavias arbetsmiljöundersökning uppger att de arbetar på distans för att de inte kan koncentrera sig på jobbet, och hälften för att det gör det enklare att fokusera. En något större andel uppger att de distansarbetar för att slippa pendla till jobbet och för att få ihop livspusslet.

Läs också: Vill begränsa distansarbete trots färre sjuka

Läs också: Kontorskaoset: Distansjobbare struntar i närvaroregler

Läs också: Manliga vd:ar och svag lönsamhet bakom kontorets återkomst

Ökad hälsa med möjlighet till distansjobb

Stress är ett av de absolut vanligaste arbetsmiljöproblemen. Dessutom är det ett växande problem som leder till allt större mänskliga och ekonomiska kostnader.

Samtidigt visar en ny under­sökning från Akavia på ett tydligt samband mellan sjuktalens storlek och människors möjligheter att påverka var och när de ska arbeta. Granskningen av distansjobb och hälsa publicerades i november och december 2024.

Stressen minskar vid möjlighet att jobba på distans

Trenden: Fler kräver ökad kontorsnärvaro

Undersökning: Minskad stress med mer inflytande

Vill begränsa distansarbete trots färre sjuka