Cirka 60 procent av de statligt anställda arbetade i fjol hemma minst en dag i veckan, enligt en aktuell rapport från Riksrevisionen, i vilken det konstateras att möjligheterna till distansarbete inte har påverkat effektiviteten men däremot lett till flera positiva effekter på arbetsmiljön.

Enligt en aktuell rapport från Stockholms Handelskammare arbetar mer än hälften av tjänstemännen i Stockholms län på kontoret fyra dagar i veckan eller mer.

Nyligen visade Sveriges Ingenjörer i en undersökning hur var fjärde företag – där organisationen har fackklubbar – har skärpt kraven på hybridarbete. Mer tid ska tillbringas på kontoren.

I somras bestämde Försäkringskassan att medarbetarna måste vara på kontoret minst tre dagar i veckan. För några veckor sedan fick anställda på Ericsson liknande besked efter att bolaget tidigare hade haft 50/50 som riktlinje.

– Vi har en hybrid riktlinje som bygger på att vi tror på det mänskliga mötet. Vi tycker också att det ska finnas ett syfte till var en individ eller ett team väljer att arbeta. Detta resulterar i en ’office first mindset’ hos chefer och anställda, skriver Ericssons pressavdelning i ett mejl till Akavia Aspekt.

I skrivande stund håller även bland annat Pensionsmyndigheten på att begränsa möjligheterna till distansarbete.

Teknikföretaget Dell anser att distansarbete snarare ska vara ett undantag än regel. I internationella medier rapporteras återkommande om hur bolag som Amazon, Zoom, Apple, Google och Meta begränsar medarbetarnas möjlighet till att arbeta hemifrån.

Enligt konsultbolaget KPMG:s globala vd-undersökning tror åtta av tio företagsledare på en återgång till kontoren inom de kommande tre åren.

Det finns dock även de som lyfter fram hybridarbetets fördelar och framtid.

Ett sådant exempel är svenska Digg, Myndigheten för digital förvaltning, vars medarbetare har möjlighet att arbeta hemifrån fyra dagar i veckan.

– Digg ser positivt på möjligheten till distansarbete för dem av myndighetens medarbetare som önskar arbeta på det sättet – när verksamheten så tillåter – och som en möjliggörare för effektiv och hållbar verksamhet. Distansarbete ger också möjlighet att minska kostnader och klimatavtryck kopplat till resande och förenklar livspusslet, skriver Pia Ohlén, presskommunikatör på Digg, i ett mejl.

Jämställdhetsmyndighetens medarbetare har möjlighet att arbeta 70 procent på distans.

– Det är en del i vårt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi har märkt att det uppskattas av både befintliga medarbetare och de personer som söker lediga tjänster hos oss. Det vi behöver vara vaksamma på är hur distansarbete påverkar arbetsmiljön och det sociala klimatet på arbetsplatsen, skriver Simon Falk, myndighetens pressansvarige.

Allmänna reklamationsnämndens medarbetare kan arbeta hemifrån upp till 50 procent.

– Medarbetarna upplever en större flexibilitet i sitt arbete och bättre möjlighet att kunna kombinera arbete med privat- och familjeliv. De kommer till kontoret för att de vill vara där och träffa sina kollegor, inte för att de måste. Vi ser också en ökad produktivitet, berättar Charlotta Lindeberg, jurist och presskontakt. 

Ökad hälsa med möjlighet till distansjobb

Stress är ett av de absolut vanligaste arbetsmiljöproblemen. Dessutom är det ett växande problem som leder till allt större mänskliga och ekonomiska kostnader.

Samtidigt visar en ny under­sökning från Akavia på ett tydligt samband mellan sjuktalens storlek och människors möjligheter att påverka var och när de ska arbeta. Granskningen av distansjobb och hälsa publicerades i november och december 2024.

Stressen minskar vid möjlighet att jobba på distans

Trenden: Fler kräver ökad kontorsnärvaro

Undersökning: Minskad stress med mer inflytande

Vill begränsa distansarbete trots färre sjuka